İsveçli Kürt vekil Kakabaveh: Kara bir gün, Kürtlerin hakları müzakere edildi

İsveçli Kürt vekil Kakabaveh: Kara bir gün, Kürtlerin hakları müzakere edildi
İsveçli Kürt vekil Emine Kakabaveh, NATO üyeliği konusunda Türkiye'yle imzalanan üçlü memoranduma tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Ann Linde hakkında güvensizlik oylaması sunabileceğini söyleyen Kakabaveh, "İsveç'in barış tarihi için çok kara bir gün" dedi.

İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'yle yaşanan krizle gündeme gelen İran kökenli İsveçli Kürt vekil Emine Kakabaveh, üyeliğin önünü açan üçlü memorandumu eleştirdi. TV4 kanalına konuşan Kakabaveh, uzlaşmayı "İsveç'in barış tarihi için çok kara bir gün" olarak niteledi.

Anlaşmada yer alan "Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade talepleri" hakkındaki maddeye tepki gösteren Kakabaveh, "Müzakereyle verilen şey, Kürtlerin hakları" ifadelerini kullandı.

Kakabaveh, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde hakkında güvensizlik oylaması sunabileceğini de söyledi.

NE OLMUŞTU?

Kakabaveh, İsveç'te Sosyal Demokratların azınlık hükümetinin kasım ayında kurulması sürecinde kilit bir rol oynamıştı. Kürt vekil azınlık hükümetine, Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin desteklenmesi için bir anlaşma yapma karşılığında imza atmıştı.

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kriz sürecinde de, Türkiye'nin Kakabaveh'in iadesini istediği ortaya çıkmıştı. Türkiye vatandaşı olmadığı için bunun mümkün olmadığını söyleyen Kakabaveh, haziran başında ülke parlamentosunda Adalet Bakanı Morgan Johansson’a yönelik güvensizlik oylamasında da "PYD'ye destek garantisi" karşılığında çekimser kalarak hükümetin düşmesini engellemişti. (Kısa Dalga)

Dünya