Kan grubu araştırmasından çıkan sonuç çok şaşırttı! En yüksek risk grubu belli oldu

Kan grubu araştırmasından çıkan sonuç çok şaşırttı! En yüksek risk grubu belli oldu
Kan grubu araştırmasından elde edilen sonuçlar, sağlık alanında önemli bir bilgiyi ortaya koydu.

Kan grubu, insan vücudunun bağışıklık sistemi tarafından tanınan ve dışarıdan gelen tehlikeli maddelere karşı savunma mekanizması oluşturan bir faktördür. Kan grupları arasında en yaygın olanı ABO sistemidir ve A, B, AB ve 0 olmak üzere dört farklı kan grubu bulunmaktadır. Her bir kan grubunun kendine özgü antijenleri ve antikorları bulunmaktadır.

Yeni araştırmalar, A kan grubuna sahip bireylerin erken başlangıçlı inme (EBİ) için diğer kan gruplarına göre %16 daha yüksek risk taşıdığını gösteriyor.

Tersine, 60 yaşından küçük yetişkinlerde yaklaşık 17.000 iskemik inme vakasının meta-analizinden elde edilen sonuçlar, O tipi kana sahip olmanın EBİ riskini %12 oranında azalttığını göstermiştir.

lab-3498584-1280.jpg

Ek olarak, araştırmacılar,inme ile kan grubu arasındaki ilişkinin EBİ de geç başlangıçlı inme (GBİ) ye oranla daha belirgin olduğunu ve bu çıkarımla daha genç hastalarda protrombotik faktörlerin daha güçlü bir role işaret ettiğini belirtti.

Genom Çapında İlişkilendirme Çalışması (GWAS), Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya, Pakistan ve Avustralya'da 48 farklı çalışmanın işbirliği ile yapıldı. 18 ila 59 yaş arasındaki hastalarda erken başlangıçlı iskemik inme değerlendirdi.

Araştırmacılar, poligenik risk skorlarını kullanarak, başka bir protrombotik durum olan venöz tromboembolizm için daha büyük genetik riskin, GBİ’ye kıyasla EBİ ile daha güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu buldu.

kolanhastanesi.com.t'deki bilgilere göre; Bulgular, genç insanlarda inme için bir risk faktörü olarak kan grubuna işaret ederken, Araştırmacılar "şu anda yüksek riskli kan grubun önleyici bakım için yeterli kanıt olmadığı" konusunda uyarıyor.

"Kan grubuna bağlı inme riski, sigara ve hipertansiyon gibi bildiğimiz diğer risk faktörlerinden daha düşüktür" dedi. "Özellikle bunlar değiştirilebilir olabileceğinden, bu diğer risk faktörleri hakkında çok daha fazla endişelenilmelidir."

"A kan grubunuz varsa ve bu diğer risk faktörlerinden bazılarına sahipseniz, özellikle yüksek risk altında olabileceğiniz hatırlanmalıdır."

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

Yaşam