İktidarla TÜSİAD karşı karşıya: Ey TÜSİAD!

İktidarla TÜSİAD karşı karşıya: Ey TÜSİAD!
Ekonomik kriz gündemden düşmezken TÜSİAD ile hükümet bir kez daha karşı karşıya geldi. TÜSİAD'ın sert eleştirilerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ey TÜSİAD" diye yanıt verdi. Ekonomide en çok tartışılan konu başka ülkelerden tarım için arazi kiralanması planı oldu. Türkiye, tarım için 10 ülkeden arazi kiralayacak... Ve bununla bağlantılı bir veri TÜİK'ten geldi. Tarım ürünleri fiyat endeksi yıllık yüzde 154,97 arttı... Gündemin tüm gelişmeleri Kısa Dalga Bülten'de...

KISA DALGA BÜLTEN - 16 Haziran 2022

PODCASTİ DİNLEMEK PLAY'E TIKLAYINIZ


GÜNDEM


TÜSİAD’dan sert ekonomi eleştirileri

Ekonomik kriz gündemden düşmezken TÜSİAD ile hükümetin bir kez daha karşı karşıya geldi.


Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Toplantısı'nda hükümete eleştiriler geldi

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ekonomi yönetimini eleştirdiği konuşmasında "Fakirleşerek büyüyoruz" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti: “TÜFE 3 haneye gidiyor, izlenen ekonomi politikalarıyla gelirler hızla eriyor.”

Turan ayrıca yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğüne dikkat çekerek “Bunlar toplumumuz ve ekonomimiz açısından birer lüks değil gerekliliktir. Adalet mülkün yani devletin temelidir. O temel sağlam olmak zorundadır” dedi.

Turan, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin tavrına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Turan, ‘izlenecek politikaların diplomatik inceliklere öncelik veren bir strateji’ içerisinde uygulanmasının ülke çıkarlarına uygun olduğunu belirtti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, "İktidardan ve muhalefetten yeni dönem için net ve somut yol haritaları bekliyoruz. Ne tarafa baksak her yerde belirsizlik, öngörülemezlik ve güven eksikliği görüyoruz. Güvenli limanları terk etmiş durumdayız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ey TÜSİAD

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Grup Toplantısı’nda NATO'daki İsveç-Finlandiya vetosu nedeniyle hükümeti eleştiren Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği'ne (TÜSİAD) yüklendi. “Ey TÜSİAD'ın başına gelen beyefendi” diyen Erdoğan, “Dış politikada bize ders veremezsin. Sen çıraksın, kalfa bile olamadın. Haddini bil. Bunlar da akıllarını başlarına almadıkları sürece iktidarın kapısından içeri giremezler” dedi.

Erdoğan önceki gün Turkish Airlines adının Türkiye Hava Yolları olacağını söylemişti. Bunu düzelterek “Türk Hava Yolları” olacağını belirtti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na “Ya adaylığını açıkla ya adayını açıkla” diye seslenen Cumhurbaşkanı, seçimin zamanında yapılacağını belirtti.

Erdoğan konuşmasında öğrencilere af teklifinin önümüzdeki günlerde Meclise sunulacağını belirtti. Erdoğan’ın açıklamasına göre yüksek lisans, lisans, doktora seviyesinde ve okulu bırakan öğrencilere belirli şartlarda okullara dönüş yolu açılacak.

Kılıçdaroğlu: Kaftancıoğlu görevinin başındadır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti üyeliği Yargıtay tarafından düşürülen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında "Biz Canan hanımı İstanbul İl Başkanı olarak yüreğimize yazmış vaziyetteyiz. Görevinin başındadır" dedi. Kılıçdaroğlu "Adalete saygılıyız ama adalet, adalet olduğu sürece. Bir kişi haksızlık yapılıp görevinden alınacak, üyeliği düşürülecekse biz buna uymayız" ifadelerini kullandı.

Akşener: Erdoğan'ın vicdanı kapsama alanı dışında

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Akdeniz Üniversitesi'ndeki intihar vakalarının araştırılmasını istedi. Akşener, "Eğer ortada gençlerimizin hayatını baskılayan, özgürlüklerini kısıtlayan, onlara düşük kaliteli ve sağlıksız beslenme koşullarını dayatan şartlar varsa, bunu öğrenmek zorundayız" dedi.

Akşener daha sona kürsüyü Akdeniz Üniversitesi'nde okuyan Süleyman Kızıltaş’a bıraktı. Kızıltaş şunları anlattı: “Yurtta kalan öğrencilerin yurt personeli tarafından baskı altında bırakıldığı, özel hayatının ihlal edildiği, manevi danışmanlık altında bazı tarikat ve dini cemaatlere taraftar toplandığı ve siyasi parti propagandası yapıldığı apaçık bir gerçektir. KYK yurtları devlet yurdu görünümlü cemaat, tarikat ve siyasi parti yandaşlarının at koşturduğu ölüm yurtları haline gelmiştir.

Sağlık emekçileri iş bıraktı: Sağlıklı geleceği birlikte inşa edeceğiz

Sağlık çalışanlarıyla ilgili düzenlemeleri içiren yeni yasa teklifini protesto eden sağlıkçılar dün iş bıraktı. Sağlık emekçilerinin açıklamasında “Oyalama değil hakkımızı istiyoruz emekliliğe yansıyacak insanca yaşayacak temel ücret istiyoruz” denilirken sağlıkta şiddete de son verilmesi istendi.

Soma davası: Patron izinde, iki mühendis hapiste

301 madenin yaşamını yitirdiği Soma faciası davasında haklarında verilen 12.5 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından o iki mühendis yakalanarak cezaevine konuldu. Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre 20 yıl hapis cezasına çarptırılan madenin patronu Can Gürkan ise Kovid-19 izni sayesinde şimdilik hapse girmekten kurtuldu.

28 Şubat hükümlüsü Çevik Bir için infaz erteleme başvurusu: "İleri derece demans, yemek yemeyi bile unutuyor"

28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan ve İzmir F Tipi Cezaevi'nde kalan Çevik Bir'in avukatları infaz erteleme başvurusu yaptı. Avukatlar dilekçelerinde, Bir'in ileri derecede demans hastası olduğunu belirterek "Yemek yemeyi unutarak aç kalması nedeniyle yaşam tehlikesini içeren sağlık sorunları mevcuttur" ifadesini kullandı.

Stajyer avukatlar için kanun teklifi: Yargısal gelirden pay ayrılsın

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, stajyer avukatlara hakim ve savcı stajyerlerine olduğu gibi devlet tarafından aylık ödenmesine ilişkin kanun teklifi verdi.

EKONOMİ

Türkiye, tarım yapmak için 10 ülkede arazi kiralayacak

Tarımda yaşanan sıkıntılar ve gıda krizi dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gündemin ilk sıralarında. İktidar son zamanlarda sık sık "ekilmedik tek karış yer kalmasın" çağrıları yaparken, yurtdışında arazi kiralama da bir yöntem olarak gündeme getirildi. Hürriyet yazarı Nuray Babacan’ın haberine göre Türkiye, ‘yurtdışında tarım arazisi kiralama’ planını genişletmeye karar verdi. Bakanlık, 10 ayrı ülkeden arazi kiralamak için görüşmeler yapıyor. Türkiye’de üretim açığı olan ayçiçeği, mısır, pamuk, susam, şeker kamışı ve yonca gibi ürünlere öncelik verilecek. Ananas, mango, avokado ve kanola gibi tropikal meyve ve sebzelerin ise hem ihracat, hem de iç pazar amaçlı kullanılması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yurt dışında yapılması planlanan tarım ve gıda ürünleri yatırımlarıyla ilgili bilgi verildi. Açıklamada Türkiye'nin tarımsal üretimiyle 140 milyon insanın ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceği savunuldu. Açıklamada dünyada birçok ülkenin başka ülkelerde tarım yaptığı vurgulanarak şöyle denildi:

“Dünya Ticaret Örgütü'nün raporlarına göre yaklaşık 41 ülke başka ülkelerde arazi kiralarken, 62 ülke de arazilerini başka ülkelere kiralamıştır veya satmıştır.

TÜİK: Tarım ürünleri fiyat endeksi yıllık yüzde 154,97 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE), mayısta aylık yüzde 16,18, yıllık yüzde 154,97 arttı. Yıllık artış, sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrularda yüzde 230,22, lifli bitkilerde ise yüzde 273,94'e kadar çıktı.

“Gaz müjdesinden bu yana evlere 10, sanayiye 11 kez zam yapıldı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu müjdesini verdiği Ağustos 2020 tarihinden bu yana konut tarifesine 10, sanayi tarifesine ise 11 kez zam yapıldığını söyledi. Müjdeden sonra konutlarda toplam zam oranı yüzde 160; sanayide toplam zam oranı ise yüzde 610 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Bütçe mayısta 144 milyar TL fazla verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Yönetim Bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, mayıs ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 173,8 milyar TL, bütçe gelirleri 317,8 milyar TL oldu. Bütçe fazlası 144 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe önceki ay 50,2 milyar TL'lik açık vermişti.

Konut satışları mayısta ikiye katlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre ülke çapında geçtiğimiz ay 122 bin 768 konut satıldı. Türkiye genelinde konut satışları, mayıs ayında nisana göre yüzde 7,73 azalırken, yıllık bazda yüzde 107,5 arttı. Yabancılara yapılan konut satışları ise geçen yıla kıyasla yüzde 235.7 arttı.

İGA’nin kira bedeli 20 yıl ertelendi

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Havalimanı’nın ihalesini alan İGA şirketinin 2019, 2020 ve 2021 yıllarında ödemesi gereken 1 milyar 195 bin euro kira bedelinin 2042 ve 2043 yıllarına ertelendiğine ilişkin belge açıkladı. Başarır, “Geleceğimiz ipotek altında, 5 şirkete verilmiş durumda” dedi.


DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA


Finlandiya NATO üyelik sürecinden endişeli

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, 28-30 Haziran tarihleri arasında İspanya'nın başkenti Madrid'te yapılacak olan NATO zirvesine dek Türkiye ile bir anlaşma sağlanamaması durumunda, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin dondurulabileceği endişesini dile getirdi. Türkiye'nin kaygılarını ciddiye aldıklarını ve bu konuları konuşmaktan yana olduklarını da belirten Başbakan Marin, "Şayet bir yanlış anlama varsa, bunları da gidermek istiyoruz" dedi.

Hollanda Başbakanı Rutte: Türkiye’nin itirazına rağmen Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olacağından eminiz

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye'nin itirazlarına rağmen İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılabileceklerinden emin olduğunu söyledi. Rutte, "Türkiye'nin endişelerinden bazıları terörle ilgili. Bunu ciddiye almalıyız" dedi.

AİHM, sığınmacıları İngiltere'den Ruanda'ya götürecek uçağı durdurdu

İngiltere’nin sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planı AİHM’ye takıldı. Ruanda 151 milyon dolar karşılığında İngiltere'den gönderilecek sığınmacıları kabul etmeye razı olmuştu. Sığınmacıları taşılan ilk uçağın önceki havalanması bekleniyordu.

Ancak, uçuş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durduruldu. Konuyla ilgili bir "acil ara karar" açıklayan AİHM, planlanan uçuşa birkaç saat kala K.N. adlı Iraklı sığınmacının Ruanda'ya gönderilemeyeceğini belirtmişti. AİHM, İngiltere'deki doktorların bu kişinin işkence mağduru olabileceği yönündeki bulgusunu hatırlattı.

Sri Lanka'da yakıt ve gıda sıkıntısı nedeniyle haftada dört gün mesaiye geçildi

Sri Lanka hükümeti, kamu çalışanlarının önümüzdeki üç ay boyunca cuma günleri de izinli olmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Hükümet, haftada dört gün mesai uygulamasıyla vatandaşlarını evde gıda yetiştirmeye teşvik etmeyi hedefliyor.

Ayrıca artan yakıt fiyatları nedeniyle vatandaşların bir gün işe gitmeyerek tasarrufta bulunmaları da amaçlanıyor.

Son 70 yılın en büyük ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da gıda, yakıt ve ilaç ithalatında sıkıntılar yaşanıyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle kıtlık yaşamasından da endişe ediliyor. 22 milyon nüfuslu ülkede bir milyon kamu çalışanı bulunuyor.

Pakistan’da “az çay için” önlemi

Ekonomik krizin derinleştiği Pakistan’da ise yüksek ithalatın faturası çaya kesildi. Pakistan Federal Planlama ve Kalkınma Bakanı Ahsan İkbal, ithalat masraflarının azaltılması için halktan çay tüketiminin azaltılmasını istedi.

Geçen sene çay ithalatına 600 milyon dolardan fazla harcama yapan Pakistan, dünyanın en büyük çay ithalatçısı. Verilere göre, ortalama bir Pakistan vatandaşı yılda bir kilogram çay tüketiyor.

Hollanda'da konut sorununa 'çöpçatanlı çözüm'

Hollanda'da kiralık konut sorunu giderek büyürken, bir konut kooperatifi ilginç bir yöneteme başvurdu. Kooperatif yönetimi, bekar kiracıları birbirleriyle tanıştırıp, aynı evi paylaşmalarını sağlamak amacıyla "çöpçatanlık" girişiminde bulundu.

Almanya Sağlık Bakanı Lauterbach’dan koronavirüs uyarısı

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach Almanya’da vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek, yaşlılara ve kronik hastalığı olanlara hatırlatma dozu tavsiyesinde bulundu.

Kırmızı kart gösteren hakemi sahada döverek öldürdüler

Orta Amerika ülkesi El Salvador'da bir futbolcuya kırmızı kart gösteren hakem Jose Arnoldo Amaya, taraftarlar ve futbolcular tarafından sahada öldürüldü.

Meksika’da siyasetçi yaktılar

Meksika'da bir siyasetçi, WhatsApp gruplarında bir çocuğun kaçırılmasından sorumlu olduğuna dair söylentilerin yayılmasının ardından linç edildi. 31 yaşındaki Daniel Picazo, Puebla eyaletinde yaklaşık 200 kişilik bir grup tarafından dövüldükten sonra bir tarlaya sürüklenerek yakıldı.

Hong Kong’un simgesi artık yok

Hong Kong'un simgelerinden biri haline gelen ve senelerdir tanıtım görsellerinde yer verilen 'Jumbo Yüzen Restoran' tarih oluyor. Pandemi sırasında kapanmak zorunda kalan, sonrasında açılamayan ve bakımsız kalan restoran, yıllardır bulunduğu limandan törenle ayrıldı.

En hızlı büyüyen kara delik bulundu: 'Her saniye Dünya büyüklüğünde alanı yutuyor'

Avustralyalı astronomların liderliğini yaptığı bilim insanlarından oluşan bir ekip, son dokuz milyar yılın en hızlı büyüyen kara deliğini keşfettiklerini açıkladı.

Kara deliğin her saniyede Dünya büyüklüğünde bir alanı yuttuğu belirtildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) kara deliği uzayda belirli nicelikteki maddenin kendi içine doğru çöktüğü bir bölge olarak tanımlıyor.

Astronomlar da bu son kara deliğin keşfi sayesinde galaksilerin nasıl oluştuğu konusunda yeni ipuçlarına ulaşabilmeyi umuyor.


KISA DALGA’DAN

Son yıllarda çokça tartışılan toplumsal cinsiyet, cinsiyetçilik, cinsiyet eşitliği gibi kavramlar, toplumdaki kemikleşmiş rolleri sorgulatıyor. Erkekler pembe giyip, bebekle oynarsa cinsiyet karmaşası mı yaşar? Peki ya “cici kızlar” prenses yerine korsan olmak isterse? Oyunların, oyuncakların, kitapların, renklerin, kıyafetlerin cinsiyeti olur mu?

Ne prens, ne prenses: İnsani değerlerle çocuk büyütmek podcastini dinleyebilirsiniz

Podcast