Türkiye için yaptırım süreci başlıyor

Türkiye için yaptırım süreci başlıyor
AİHM Osman Kavala kararını açıkladı: Türkiye için yaptırım dönemi başlıyor... Prof. Dr. Müftüoğlu'ndan varyant açıklaması: Sürü bağışıklığı hayal oldu... Uber belgeleri sızdı: Politikacılardan destek aldı, yok etme butonu vardı... Gündemin tüm önemli başlıkları bültende

12 TEMMUZ 2022 - KISA DALGA BÜLTEN

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ


GÜNDEM

AİHM Osman Kavala kararını açıkladı: Türkiye için yaptırım dönemi

AİHM Büyük Dairesi, Osman Kavala için 2019'da verilen tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye'nin AİHS’ni ihlal ettiğine hükmetti. Kavala'ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesi kararlaştırıldı.

Büyük Daire'nin ihlal kararı 16'ya 1 olmak üzere oy çokluğu ile alındı. Karardaki tek karşı oyu Türk hakim Saadet Yüksel kullandı.

Türkiye hakkında AİHM kararlarını uygulamadığı için yaptırım süreci başlayacak.

AİHM kararlarının uygulanmasını denetlemekle yükümlü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, bu karar uyarınca Türkiye’ye yaptırım uygulamaya başlayacak. Yaptırımlar, Türkiye’nin üyelikten çıkartılmasına kadar uzayabilecek. Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında ilk kez, kararı ısrarla uygulamadığı için, Türkiye hakkında bu süreç işletilecek.

AİHM'nin Kavala kararına Ankara'dan tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, AİHM'nin Osman Kavala'yla ilgili verdiği ihlal kararına tepki gösterdi: "AİHM, konuyla ilgili olarak bugün açıkladığı kararla beklentilerimizi boşa çıkarmıştır.”

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada da şöyle denildi: AİHM Büyük Daire gündeminde 22 dosya bulunmasına rağmen Kavala dosyasının öne çekildiği belirtilerek bu durumun mahkemenin itibarını olumsuz etkileyeceği ve Türkiye’ye karş tarafsızlığını tartışmaya açacağı vurgulandı.

Erdoğan’dan bayramda telefon diplomasısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Rusya Devlet Başkanı Putin ve , Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la birere telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Putin’le yapılan görüşmede, Suriye’deki durumun yanısıra Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair hususlar ele alındı.

Paşinyan ise telefonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kurban Bayramı’nı, Erdoğan da Paşinyan’ın yaklaşan Vardavar Bayramı’nı kutladı.

İki lider, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ikili normalleşme sürecine verdikleri önemi vurguladı.

Öztunç: 25 yılın hesabın vermeden 3 yıllık belediye başkanından hesap soruyorlar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kentte önceki gün etkili olan ve Esenyurt ilçesinde sel ve taşkınlara neden olan sağanak yağış sırasında şehir dışında olması tepkilere neden oldu.CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise İmamoğlu’na sahip çıkarak “25 yılın hesabını vermiyorlar, 3 yıllık belediye başkanından hesap soruyorlar" dedi.

Tatilin ilk üç gününde 25 ölüm

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bayram tatilinin ilk üç gününde 25 kişinin trafik kazalarında öldüğünü açıkladı.

Prof. Dr. Müftüoğlu'ndan varyant açıklaması: Sürü bağışıklığı hayal oldu

Koronavirüs vakaları hızla artarken yeni varyantla ilgili uzmanlardan peş peşe açıklamalar geliyor. Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Bu yeni alt varyant şimdiye kadar gördüklerimizden çok farklı" diyerek şu bilgileri aktadı:

“Diğerlerinden çok daha kolay, çok daha hızlı bulaşabiliyor.

İşin kötüsü daha önce aşılarınızı tamamlayıp tamamlamadığınızı, hatta hastalığı geçirip geçirmediğinizi de ciddiye almıyor. Zaten böyle olduğu için de “sürü bağışıklığı” umudu neredeyse hayal olmuş durumda.

Eğer grip ve benzeri bir durumla karşı karşıyaysak maske takalım ve mümkünse kalabalıklara karışmayalım.”

Kuruyan Marmara Gölü üzerinde arazi savaşları başladı

Manisa'daki 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli, 'kuş cenneti' olarak bilinen Marmara Gölü, su kaybı nedeniyle kurudu. Göl üzerindeki 4 ayrı arazi kavgasında 1 kişi hayatını kaybedip, 2 kişi de yaralanırken, gözaltına alınan 8 kişiden 3'ü tutuklandı. Jandarma, olaylarda kullanılan 7 av tüfeği ve 1 tabancaya el koydu. Gölmarmara Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rafet Kerse, "Marmara Gölü üzerinde arazi savaşları başladı" dedi.

EKONOMİ

Emlak krizi derinleşiyor: Kadıköy'de ortalama ev kirası 19 bin 438 liraya yükseldi

Geçinemiyoruz Platformu, İstanbul Kadıköy ilçesindeki ortalama konut fiyatlarını açıkladı.

Araştırma için 23 Haziran tarihi itibariyle sahibinden.com'da yer alan toplam 1.020 ilan incelendi.Buna göre İstanbul'un Kadıköy ilçesinde ortalama ev kiralarının 19 bin 438 lira olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada yapılan asgari ücret zammıyla bir çalışanın Kadıköy’de tek başına daire kiralayamayacağı değerlendirmesi yapıldı.

Et ve Süt Kurumu, bayramda satılamayan kurbanlıkları alacak

Et ve Süt Kurumu (ESK) kurban bayramında satılamayan kurbanlıkları alacağını açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada üreticilerin 13-17 Temmuz başvurularmalı halinde kurbanlıkların karkas alım fiyatlarından alınacağı belirtildi.

Bloomberg anketi: Bitcoin daha da düşebilir

Bloomberg'in anketine göre, Wall Street katılımcılarının yüzde 60'ı Bitcoin'in mevcut değerinin yüzde 50'sini kaybederek 10 bin dolara gerilemesinin daha olası olduğunu belirtti.

Ankete göre, yüzde 40'lık kesim ise Bitcoin'in yeniden yükselişe geçeceğini düşünüyor.

Ankette katılımcıların yüzde 28'i kripto varlıklar güven duyarken, yüzde 20'si ise bu varlıkların değersiz olduğu görüşünde.

Elon Musk gitti, Twitter çakıldı

Elon Musk'ın 44 milyar dolarlık satış anlaşmasını feshetmesinin ardından ilk işlem gününde Twitter’ın hisseleri yüzde 8'e yakın düşüş kaydetti.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Uber belgeleri sızdı: Politikacılardan destek aldı, yok etme butonu vardı

ABD merkezli ulaşım şirketi Uber'e ait binlerce belge sızdırıldı. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu uileö birlikte bazı medya kuruluşlarıyla paylaşılan belgeler, Uber'in 90 milyon dolarlık bir lobicilik faaliyetiyle etkili politikacılardan destek alarak Avrupa'nın taksi piyasasını altüst edip hızla büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Bu belgelere göre şirket, birçok ülkede kurallara uymadan büyümek için bazı üst düzey politikacılardan, bakanlardan gizli destek aldı.

DW Türkçe’den Pelin Ünker de Uber’in Türkiye dosyalarında yer alan belgeleri haberleştirdi. Habere göre dönemin bakanları Ali Babacan, Mehmet Şimşek, AK Parti’nin kurucularından Cüneyd Zapsu ve eski büyükelçi Namık Tan’ın isimleri dosyada yer aldı.

Dünya genelinde 72 ülkede faaliyet gösteren Uber, Türkiye pazarına Haziran 2014'te girmişti. Lisansı bulunmayan şirketin Türkiye'den kazandığı yüzde 20'lik komisyonun vergisini ödemeye başlaması ise 2018'in son dönemini buldu.

Belgere göre Uber, Türkiye'deki varlığını garantilemek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın isimleri radarına aldı. Şirket, ilk olarak AK Parti kurucularından olan ve bir danışmanlık firması bulunan Cüneyd Zapsu'ya ulaştı.

Kayıtlara göre Zapsu, üç aylık lobi faaliyeti için ayda 50 bin dolarlık ücret talep ediyordu.

Uber, bu süreçte medya çalışmaları da yürütüyordu. İç yazışmalara göre bire bir görüşmeler sonrası Hürriyet ve Sabah'ın aralarında olduğu gazetelere şirket hakkında pozitif haberler yaptırıldı.

Şirketin Türkiye'deki lobi faaliyetleri başarısız oldu. Kendi lehine yasal düzenlemelerin önünü açamayan Uber'e 16 Ekim 2019 tarihinde mahmekeme kararı ile erişim engeli getirildi. 2020'nin sonunda sadece sarı taksilerle çalışmak suretiyle Uber'e getirilen erişim engeli kaldırıldı.

Rus gazında sıkıntı

Rus gazını Almanya'ya taşıyan en büyük boru hattı olan Kuzey Akım 1'in 10 günlük bakım nedeniyle kapalı olacağı bildirildi. Kuzey Akım 1 boru hattındaki bakım, 11-21 Temmuz'da yapılacak. İtalyan enerji firması ENI ise Rus enerji şirketi Gazprom'un yeni bir kesintiye giderek Pazartesi için yaklaşık 21 milyon metreküp gaz tedarik edeceğine ilişkin bildirim aldıklarını duyurdu.

ABD, Suudi Arabistan'a saldırı amaçlı silah satışı yasağını kaldırabilir

Joe Biden başkanlığındaki Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, Suudi Arabistan'a uygulanan 'saldırı amaçlı silah' satışı yasağını kaldırmayı tartışıyor.

Bu hafta Suudi Arabistan'ı ziyaret etmeye hazırlanan ABD Başkanı Joe Biden'ın silah yasağını kaldırmayı düşündüğü belirtildi. Ancak nihai karar Riyad'ın komşu ülke Yemen'deki savaşı sona erdirme yönünde ilerleme kaydedip etmeyeceğine bağlı olacak.

Japonya’da seçimi Abe’nin partisi kazandı

Japonya'da pazar günü yapılan parlamento seçimlerinden öldürülen eski başbakan Abe Şinzo'nun Liberal Demokrat Parti'si (LDP) zaferle çıktı.

Cumartesi günü seçim kampanyanın son gününde, Abe'nin öldürülmesinin ardından seçime katılan parti liderleri demokrasiyi destekleme ve şiddeti engelleme sözü vermişti

Dünyanın nüfusu 8 milyar olacak

Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfus tahminleriyle ilgili yeni raporunu açıkladı.

Rapora göre, dünya nüfusunun büyüme hızı 1950'den bu yana en düşük seviyesine gerileyerek ilk kez yüzde 1'in altına indi. Bazı gelişmekte olan ülkelerde doğum oranlarının son dönemde düştüğüne dikkat çekildi.

Sözcü'de yer alan habere göre, Dünya nüfusunun 15 Kasım'da 8 milyara ulaşmasının beklendiği açıklandı. Nüfusun 2030'da 8,5 milyara ulaşarak 2080'lerde 10 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. Nüfusun en çok artması beklenen ülkeler ise Mısır, Hindistan, Pakistan, Filipinler, Etiyopya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya ve Tanzanya oldu.

Ayrıca Hindistan'ın dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında gelecek yıl Çin'i geçerek birinci sıraya yerleşmesi bekleniyor.

KISA DALGA’DAN

“Ben dünyaya nasıl geldim? Anne ben senin karnına nasıl girdim? Ebeveynseniz ya çoktan bu sorulara maruz kaldınız ya da eli kulağındadır, şüpheniz olmasın. Madem kaçarı yok bu sorularla karşılaşmanın, o halde neden idmanlı olmayalım öncesinde? Leylek yalanını can simidi olarak görmek epey geride kaldığına göre ya da öyle olduğunu umalım…

Pervin Metin, “Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmeli? Hangi kritik hatalardan uzak durulmalı” sorularına cevap arayıp, bu eğitimin çocuğun gelişim sürecinde ne denli önem taşıdığını uzmanlarla konuşuyor.

Podcast