SİBEL HÜRTAŞ

SİBEL HÜRTAŞ

31 Mart'ın merkez üssü: Pazarcık ve Elbistan

SİBEL HÜRTAŞ

Pazarcık ve Elbistan: 6 Şubat depremlerinin merkez üslerinden, 31 Mart’ın merkez üssüne geçiş yaptı. Depremin merkez üssü Elbistan, aradan geçen bir buçuk yılda deprem yaralarını sarmayan iktidar partisine kırmızı kart gösterdi; deprem sonrasındaki kent politikalarının rövanşını sandıkta alan Elbistanlılar, 47 yıl sonra belediyeyi CHP’ye devretti.

Depremin diğer merkez üssü Pazarcık’ta da durum değişmedi, belediye başkanlığını CHP aldı. Kentte AKP ilk kez Meclis çoğunluğunu kaybetti; başarının en önemli mimarı ise CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç oldu.

31 Mart seçimlerinin ardından dikkatle bakılması gereken önemli noktalardan biri de 6 Şubat depremlerinin merkez üsleri olan Pazarcık ve Elbistan. 6 Şubat 2023 tarihinde sabaha karşı 4,17’de meydana gelen ilk depremin merkez üssü Pazarcık; dokuz saat aranın ardından saat 13,24’te meydana gelen depremin merkez üssü ise Elbistan olmuştu.

Depremin merkez üslerinden, iktidar partisine bu seçimde kırmızı kart çıktı. Sadece iki ilçe değil, MHP ve AKP’nin kalesi olarak bilinen Kahramanmaraş’ta; depremzede iktidara adeta ders verdi. Muhalefete vefa borcunu ödedi. Başarının mimarı olarak İki dönemdir CHP’nin Kahraman Maraş Milletvekilliğine seçilen Ali Öztunç gösterildi.

CHP 4 ilçeyi kazandı

Kahramanmaraş’ın en büyük ilçesi olan Elbistan, 50 yıl aranın ardından CHP’ye geçti. Elbistan en son 1973 seçimlerinde alınmıştı, AKP ve MHP’nin kalesi olarak bilinen Elbistan ilçesi, tam 47 yıl sonra CHP’ye geçti. Elbistan’da seçimleri CHP adayı Erkan Gürbüz kazandı.

Kahramanmaraş depremlerinin diğer merkez üssü Pazarcık ise 2 dönemdir AKP’deydi. CHP, depremin birinci yıldönümünde ilçede birinci parti oldu. AKP adayına 1700 oy fark atan Haydar İkizer, yeni belediye başkanı oldu.

Kahramanmaraş’taki diğer sürpriz ise Ekinözü ilçesi oldu. MHP’nin etkin olduğu ilçe, Cumhuriyet tarihinde ilk kez CHP’ye geçmiş oldu. CHP, 203 oy fark atarak, ilçede belediye başkanlığını Harun Vicdan'lı ile kazandı.

Geçen dönem kentteki tek belediye olan ve depremden de çok etkilenen Nurhak Belediye Başkanlığı seçimlerinde ise CHP rekor kırdı. Mevcut Belediye Başkanı İlhami Bozan, en yakın rakibine 2 bin oy fark atarak, yeniden başkan seçildi.

CHP böylece Kahraman Maraş’ta 4 belediye kazanmış oldu.

AKP Meclis çoğunluğunu kaybetti

AKP ve MHP’nin etkin olduğu Kahramanmaraş’taki en önemli sürpriz ise AKP’nin Meclis çoğunluğunu kaybetmesi oldu.

Kahramanmaraş’ta 11 ilçenin 4’ünü CHP, 3’ünü AKP, 1’ini İyi Parti aldı.

Cumhur İttifakı Kahramanmaraş'ta niye kazanamadı?

31 Mart seçimlerinin Kahramanmaraş okuması, depremzedenin iktidara verdiği ders, muhalefete ise adeta vefa niteliğinde. Tabiki bu zafer süreci birden bire yaşanmadı, CHP’nin kentteki sürpriz başarısının geçmişi var.

CHP Kahramanmaraş'ta nasıl kazandı?

Ali Öztunç, 2018 seçimlerinde CHP’den milletvekili seçildi. 5 yıl sonraki 14 Mayıs 2023 seçimlerinde kentteki milletvekili sayısını 2’ye çıkardı. Öztunç’un çalışmaları, AKP ve MHP’nin kalesi olarak bilinen kentte, muhalefete yönelik ilgiyi arttırdı. Kentin en büyük sorunu olan termik santrallerden, satılmak istenen şeker fabrikalarına kadar her alanda çalışmalar yapan Öztunç, deprem sürecinde de hem basının hem de yetkililerin dikkatini Kahramanmaraş’a çekmeyi başardı.

Konteyner kent kurdular; basının dikkatini çekti

Gazeteci kökenli bir milletvekili olan Öztunç, depremin ilk anından itibaren Kahramanmaraşlı depremzedelerin sıkıntılarını basın yayın organlarına aktardı.

Ali Öztunç, Elbistan merkezi başta olmak üzere kentin depremden en fazla etkilenen noktalarına CHP’li belediyelerle işbirliği yaparak konteyner kentler kurulmasını sağladı. Öztunç, bu süreçte CHP il ve ilçe teşkilatlarını koordine ederek, kentin tüm noktalarındaki ihtiyaç sahiplerini belirledi; ihtiyaçların karşılanması için deprem koordinasyon merkezlerini harekete geçirdi. Soğuk hava, kar yağışı ve heyelan nedeniyle yolların kapandığı Kahramanmaraş’ta Ali Öztunç, depremin etkilediği uzak ilçelere ve köylere ulaşmayı sağladı. Burada da koordineli çalışmalar yaptı.

CHP Milletvekili Ali Öztunç, bir buçuk yıl boyunca deprem sorununu her zaman ülke gündeminde tuttu. Yasama çalışmalarının da birinci maddesi Kahramanmaraş depremleri oldu.

Deprem yaraları sarılmadı

Tüm bunlar olurken; depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta aradan geçen bir buçuk yıl içinde deprem yaralarının sarılması adına iktidarın adım atmaması da dikkatleri çekti. 6 Şubat depremlerinde yoğun kar yağışı nedeniyle yolların kapanması başta olmak üzere çok sayıda nedenle arama kurtarma çalışmalarının geciktiği, uzak ilçe ve köylerde ise neredeyse hiç çalışmaların yapılmadığı Kahramanmaraş’ta, bazı ölümlerin aşırı soğuk hava nedeniyle (hipotermi) gerçekleştiği tespit edilmişti. Arama kurtarma çalışmalarının yapılamadığı kentte, aşırı soğuk olmasına karşın AFAD’ın dağıttığı çadırlar yazlık çadır çıktı. Gıda ve su ihtiyaçları kente yetiştirilemedi. Depremde bunlar yaşanırken; depremin ardından geçen bir buçuk yılda kentte deprem yaralarının sarılması adına hiçbir adım atılmadı.

Depremzede kırmızı kartı gösterdi

Asrın felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depremlerinin yaşandığı 11 ildeki siyaset değişimi göze çarparken; depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta yaşananlar adeta deprem sandığının da simgesi oldu. Bu simge, sadece AKP’ye öfke olarak yorumlanırsa eksik kalabilir; iktidar partisi kadar gücü olmamasına rağmen deprem bölgesinin eksikliklerini karşılayan CHP’ye yönelik ilginin de hakkını vermek gerekir. Bu ne bir anlık öfke, ne de sadece depremin tepkisi; uzun yıllara yayılmış muhalefet politikalarının da bir sonucu olarak yorumlanmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SİBEL HÜRTAŞ Arşivi
SON YAZILAR