
ÖZGE MUMCU AYBARS
Rusya’yı sarsan olay: Darya Dugina cinayeti
Rus Siyaset Bilimci Aleksandr Dugin’in kızı, 30 yaşındaki Rusya’da tanınan bir gazeteci olan Darya Dugina dün arabasına konan bir bombayla öldürüldü. Moskova’ya yakın Bolshie Vyazyomy adındaki bir kasabanın yakınlarında gerçekleşen vahim olayın aslen Aleksandr Dugin’i hedeflediği iddia ediliyor. Dugin, “aşırı milliyetçi” olarak bilinen bir ideolog ve Putin’in “akıl hocası” olarak görünüyor. Darya Dugina’nın babasıyla aynı görüşleri paylaştığı biliniyor. Bunların arasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yer alıyor. 2022 başında, İngiltere ve ABD Dugina’yı Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili dezenformasyon yaydığı gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı. Aleksandr Dugin ise 2015 yılında Rusya’nın Kırım işgali nedeniyle yaptırım listesine alınmıştı.
TASS’a beyanat veren Dugin alesinin yakın dostu Andrei Krasnov’un, bombanın konduğu Toyota Land Cruiser model aracın aslen Aleksandr Dugin’in olduğu ve de hedefin Dugin olabileceği belirtiyor. Ama bir başka kaynak bağımsız Rus haber ajansı Agentstvo, sızdırılan hükümet veritabanlarına bakarak arabanın babasına değil, Darya'ya kayıtlı olduğunu gösterdiğini iddiasında bulunuyor.
Olay öncesinde baba – kız “Gelenek” adında bir festivale katılıyor. Dugin festivalde “Gelenek ve Tarih” konulu bir konferans veriyor. Etkinlikten beraber ayrılmaları planlanırken, Dugin cipi kızına veriyor ve de başka bir araçla Moskova’ya dönüyor. Rus medyası bu suikastın hedefinin Aleksandr Dugin olduğu iddiası üzerine yoğunlaşıyor. Soruşturma sürerken, Soruşturma komitesi başkanı Alexander Bastrykin müfettişlerin bombalamanın "kasıtlı ve sözleşme temelli olduğuna" inandıklarını ifade ediyor. Yani, kiralık katiller devrede.
Darya Dugina Suikasti nedeniyle “Donetsk Halk Cumhuriyeti”nin başı olan Denis Puşilin saldırıyla ilgili Ukrayna’yı suçlarken, Ukrayna devlet başkanı danışmanlarından olan Mikhailo Podolyak suçlamaları reddetti.
Aleksandr Dugin, Türkiye kamuoyunun iyi bildiği isimlerin arasında yer alıyor. Dugin 8 Kasım 2016’da AKP’nin TBMM Grup Toplantısı’na katılmış “Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'ye stratejik ortaklık teklif ettiğini söylemişti”. Dugin aynı zamanda 15 Temmuz’u araştıran TBMM Darbe Komisyonu’nun dinlediği isimler arasında yer almıştı. Dugin 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce “orduda hareketlilik var” uyarısında bulunmuştu. Dugin, Rusya’nın ana siyasi çizgisini belirleyen en önemli isimler arasında yer alıyor. Dugin, Moskova’nın küresel siyasette agresif bir tavır izlemesini savunuyor ve de Rusça konuşan bölgelerin “Rus İmparatorluğu” altında birleşmesi düşüncesini savunuyor.
Ukrayna – Rusya Savaşı başladığından beri Rus Oligarkların şüpheli ölümleri, Gazprom’un CEO’sunun şüpheli ölümü gibi olaylar, arka planda ne olduğunu bilmediğimiz bir başka savaşı da gösteriyor. Muhtemelen Dugina Suikasti bu gizli savaşın bir parçasıdır, kimbilir?
Trump ve Putin: Barış masasındaki hesaplar ve küresel güç dengesi
18 Mart 2025 Salı 00:20Beyaz Saray krizi ve nadir toprak elementleri meselesi
04 Mart 2025 Salı 00:20Almanya seçimleri, peki ya şimdi ne olacak?
25 Şubat 2025 Salı 00:10'Sesimi duyan var mı?'dan sonra Adıyaman
06 Şubat 2025 Perşembe 21:43Kartalkaya, Novi Sad ve Tembi faciaları: İhmallerin bedeli
28 Ocak 2025 Salı 00:05Yeniden “kültürel hegemonya” kavramı tartışmada
15 Ocak 2025 Çarşamba 00:20Justin Trudeau artık Kanada Başbakanı değil
07 Ocak 2025 Salı 00:20ETF’nin 30. yılı: Dijital çağda eğitim ve jeopolitik dönüşüm
24 Aralık 2024 Salı 00:20Almanya erken seçimlere hazırlanıyor
17 Aralık 2024 Salı 00:10Suriye iç savaşı: Yeni bir kaosun başlangıcı mı?
10 Aralık 2024 Salı 00:10



