AB'den Gezi Davası'na tepki: Hükümler AİHM’nin kararlarını görmezden geliyor

AB'den Gezi Davası'na tepki: Hükümler AİHM’nin kararlarını görmezden geliyor
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gezi Davası'ndan çıkan mahkumiyet kararlarını eleştirdi: Bu hükümler AİHM’nin kararlarını görmezden geliyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gezi Davası'nda verilen mahkumiyet kararlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni (AİHM) görmezden geldiğine dikkat çekti. Borrell, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmesi hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye Mahkeme Osman Kavala aleyhine ömür boyu, diğerleri aleyhine ağır hapis cezası vererek olabilecek en sert kararları aldı. Bu hükümler AİHM’nin kararlarını görmezden geliyor. Temel hak ve özgürlüklere saygı duyulması bugün her zamankinden daha önemli.”

AKPM BAŞKANI: ŞOKE EDİCİ

Karara, Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatan Avrupa Konseyi'nin yasama organı Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Tiny Kox'tan da tepki var. Kox, özellikle Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin takibindeki Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını "Şoke edici" olarak niteledi.

Kox yaptığı yazılı açıklamada "Dün bir İstanbul Mahkemesi tarafından Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezası beni derinden hayal kırıklığına uğrattı" diyerek şöyle devam etti: "Yaklaşık beş yıl tutuklu kalması ve şimdi de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiği belirlenmiş olan yargısal işlemler sonucunda müebbet hapis cezasına çarptırılması şoke edici."

Kox, Kavala davası bağlamında AİHM kararlarının uygulanmamamış olmasının Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gündeminde olduğuna dikkat çekerek, "Osman Kavala'nın davasında Strazburg Mahkemesi'nin kararının yerine getirilmemesinin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Sözleşme'nin 46.4. maddesi uyarınca davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmeye sevk ettiğini hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı. AKPM Başkanı, Kavala'nın "daha fazla gecikmeden serbest bırakılması" çağrısında bulundu.

Gezi Davası'ndan çıkan kararlara, Almanya ve ABD de tepki göstermişti. (Kısa Dalga)

Gündem