Bahar Risottosu

Bahar Risottosu


Efendim artık nisan ayına giriyoruz. Nisan ayının benim şahsi yaşantımda önemi sevgili ablamın doğum gününü içermesi. Oğlum şimdiden halasının yeni yaşının kutlamalarını düşünmeye başladı. Diğer önemi ise, özellikle 2023 nezdinde Türkiye için gerçek bir baharın başlaması için son tam takvim ayı olması umudu.

Bilirsiniz burada o hafta içinde yaşanan abukluklardan bahsetmeyi severim. Memleketimiz de o konuda hep çok cömert davranır. Kafa keseriz diye dayılanan Hizbullahçı dayı (kendisi hakkında herhangi bir işlem yapılacak mı çok merak ediyorum bu arada), İYİP İstanbul İl Merkezi'nin kurşunlanması, İnce ne olacak, neden böyle yapıyor falan derken yine bir hafta geçti gitti.

Neyse, dediğim gibi nisan ayına girdik ve nisan ayı baharın artık vanaları açıp doğayı iyice canlandıracağı ay. Bu nedenle güzel bir bahar tarifiyle kendisini karşılamak istiyorum bugün. Şöyle güzel bir bahar risottosu ile.

Risotto İtalya'da yapılan bir pilav türü. Bizim pilavdan farklılığı, pirinçler yıkanmıyor, ıslatılmıyor, içindeki malzemelerle birlikte suyu azaldıkça sıcak et/tavuk/sebze suyu eklene eklene pişiriliyor. Pirinçlerin biraz diri kalması ve yoğun kremamsı kıvamı nedeniyle ilk zamanlarınızda lapa yapmış olmakla suçlanmanız bile olası, hayatımın ilk risotto denemesinde bu duruma düşmüştüm ben mesela.

Risotto içerisine çok farklı malzemeler katmanız mümkün. Bugünküne benzer şekilde mantarlı, deniz ürünlü, balkabaklı, kestaneli risotto gibi onlarca farklı risotto tarifi bulabilirsiniz. Ben orijinal tarife bağlı kalacağım için tarifte şarap göreceksiniz ancak istemiyorsanız kullanmadan da risotto yapılır, yerine herhangi bir şey düşünmenize gerek yok.

Hazırsanız, başlıyoruz.

Malzemeler
-6 su bardağı tavuk suyu
-4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
-1 küçük soğan, ince doğranmış
-1 su bardağı Arborio pirinci
-1 fincan sek beyaz şarap
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-6 kuşkonmaz, sert yerkeri ayıklanmış ve 1 parmak kalınlığında dilimlenmiş
-1 su bardağı çözülmüş dondurulmuş bezelye
-1 tatlı kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğu rendesi, artı 2 yemek kaşığı taze limon suyu
-1 su bardağı kıyılmış taze maydanoz
-1 fincan ince rendelenmiş Parmesan peyniri (İzmir tulumu da kullanabilirsiniz)
-tuz, taze çekilmiş karabiber

Yapılışı

Orta boy bir tencerede tavuk suyunu tam kaynamak üzere kalacak şekilde ısıtın.

Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve kuşkonmazları hafifçe diri kalacak şekilde 3-4 dakika soteleyip bir kenara alın.

Başka bir orta boy tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını orta ateşte eritin. Soğanı ekleyin; sürekli karıştırarak 6-7 dakika yarı şeffaf olana kadar pişirin. Pirinci ekleyin; sürekli karıştırarak tanelerin kenarları saydamlaşana kadar 2 ila 3 dakika pişirin. Isıyı orta-yüksek seviyeye yükseltin. Şarabı ekleyin; şarap tamamen buharlaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.

2 kepçe tavuk suyu ekleyin; tavuk suyu tamamen emilene kadar sürekli karıştırarak pişirin. Her seferinde 1-2 kepçe olmak üzere yaklaşık 1 litre daha tavuk suyu eklemeye devam edin, bir sonrakini eklemeden önce her ilavenin emilmesini bekleyin. (Yaklaşık 13 dakika sürmelidir.)

Kuşkonmazı karıştırın. Yukarıda anlatıldığı şekilde 1-2 kepçe daha tavuk suyu ekleyin. Risotto bitmeden yaklaşık 1 dakika önce bezelyeleri karıştırın. Risotto, sıvı kremsi göründüğünde ve taneler piştiğinde ancak merkezlerinde hala biraz sert olduğunda tamamlanmıştır. (Toplam pişirme süresi 16 ila 20 dakika olacaktır).

Ateşten alın; kaldıysa 1 kepçe daha tavuk suyu ekleyin. Limon kabuğu, limon suyu, kalan 2 yemek kaşığı tereyağı, maydanoz ve peyniri karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Üzerine daha fazla peynir rendesiyle servis edin.

Bu tarifi sebze suyu kullanarak vejetaryen beslenmeye uygun hale getirebilirsiniz.

Keyifli bir hafta dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR