Joe Biden'dan 'prompter' kazası: Kürtaj hakkı için düzenlediği toplantıda talimatları da okudu

Joe Biden'dan 'prompter' kazası: Kürtaj hakkı için düzenlediği toplantıda talimatları da okudu
Gaflarıyla ünlü olan ABD Başkanı Joe Biden, kürtaj hakkını federal çapta güvence altına alan mahkeme kararı hakkında düzenlediği basın toplantısında 'prompter potu' kırdı. Biden, kendisine verilen talimatları da okudu.

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Mahkeme'nin federal çaptaki kürtaj hakkı güvencesini iptal etmesi sonrasında kadınların kürtaj hizmetine erişimini korumayı amaçlayan bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Ancak Biden'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısına, prompter kazası damga vurdu.

'SATIRI TEKRARLA'

Başkan yardımcılığı döneminde de gaflarıyla ünlenen Biden, konuşmasını promptera bakarak yaparken, kendisine verilen talimatları da okudu. ABD Başkanı, canlı yayınlanan konuşmasında "alıntının sonu" ve "satırı tekrarla" komutlarını da okudu.

'YÜKSEK MAHKEME, AŞIRI UNSURLARLA BİRLİKTE ÇALIŞIYOR'

Biden konuşmasında, selefi Donald Trump döneminde üye sayısı muhafazakâr kanat lehine değiştikten sonra federal çaptaki kürtaj güvencesini iptal eden Yüksek Mahkeme'nin kararını eleştirdi. ABD Başkanı, mahkemenin kararının "ham bir siyasi güç gösterisi" olduğunu söyleyerek, "Tanıklık ettiğimiz şey anayasal bir karar değildi" dedi. Biden, "Kontrolden çıkmış, Cumhuriyetçi Parti'nin aşırılıkçı unsurlarıyla işbirliği içinde çalışan bir Yüksek Mahkeme'nin özgürlükleri ve kişisel otonomimizi elimizden almasına izin veremeyiz" diye konuştu.

10 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA KÜRTAJ İZNİ VERİLMEMESİNİ HATIRLATTI

ABD Başkanı, Ohio eyaletinde istismar sonucu hamile kalmasına rağmen kürtaj yasağına tabi tutulduğu için Indiana eyaletine gitmek zorunda kalan 10 yaşındaki kız çocuğunu da hatırlatarak, "O küçük kız olduğunuzu tahayyül edin. 10 yaşında. Buna inanan var mı?" diye sordu.

BAŞKAN OLARAK YETKİSİ SINIRLI

Biden, Yüksek Mahkeme kararının ardından partisi Demokratların kürtaj hakkı konusunda adım atması yönündeki baskısı altında. Ancak kararın ardından eyaletlerin kürtaj konusunda kendi yasalarını belirlemesinin önü açılırken, Amerikan sisteminde başkanın bunu engelleme yetkisi sınırlı. Biden'ın bugün imzaladığı kararnamenin de giderek artan sayıdaki eyalette getirilen yasaklar üzerinde bir etkisi olması beklenmiyor.

KADINLARA ÇAĞRI

Biden da konuşmasında, Yüksek Mahkeme'nin kararına karşı kadınlara kasımdaki ara seçimlerde sandığa gitme çağrısında bulundu. ABD Başkanı, bu tür hakların yasa ile garanti edilmesi gerektiğini söyleyerek, ara seçimlerde kadınlardan Demokratlara oy vermelerini istedi.

Yüksek enflasyon nedeniyle oy oranlarının düştüğü bir dönemden geçen Biden, mahkemenin kürtaj hakkı konusundaki geri adımını tersine çevirmenin en hızlı yolunun "Kongre'de Demokratların çoğunluğu sağlaması olduğunu" söyledi. "Elimizdeki en hızlı yol bu" diyen Biden, "Umudum ve inancım şu ki, kadınlar, kendilerinden mahkeme tarafından geri alınan hakları tekrar kazanmak için rekor sayılarla sandığa gidecekler" ifadelerini kullandı.

'YASAKLAYAN BİR KANUNU VETO EDERİM'

ABD Başkanı, ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluğu ele geçirmeleri halinde ülke çapında bir kürtaj yasağı getirebileceklerinden söz ettiklerini ama başkan olarak kendisinin böyle bir hak ihlalini veto edeceğini belirtti.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin, kürtaj hakkını federal çapta güvence altına alan ve Roe vs. Wade olarak bilinen 1973 tarihli kararını iptal etmesi, kadın hakları açısından büyük bir geri adım olarak nitelemişti. Kararın ardından, Cumhuriyetçi eğilimli çok sayıda eyalette kürtaj hakkı yasaklanmaya başladı; birçok klinik kapanırken çok sayıda kadın kürtaj yaptırmak için komşu eyaletlere gitmeye başladı. (Kısa Dalga)

Dünya