Zebari: Zaho'da Iraklı Araplar 155 mm toplarla bombalandı

Zebari: Zaho'da Iraklı Araplar 155 mm toplarla bombalandı
Zaho'da dokuz sivilin yaşamını yitirdiği saldırının ardından Kürdistan Demokrat Partisi Politbüro üyesi Hoşyar Zebari'den Ankara-Erbil-Bağdat hattında ortak soruşturma komitesi çağrısı geldi. Zebari, saldırının 155 mm’lik toplarla gerçekleştirildiğini açıkladı.

Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Duhok vilayetinin Zaho kentinde turistik bir tesisi hedef alan ve dokuz sivilin ölümüne yol açan havan topu saldırısının yankıları sürüyor. Hem Erbil hem Bağdat yönetiminin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) sorumlu tutmasının ardından ülkede Türkiye karşıtı protestolar devam ederken, saldırının 155 mm’lik toplarla gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklama, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Politbüro üyesi, eski dışişleri ve maliye bakanı, aynı zamanda eski başbakan yardımcısı olan Hoşyar Zebari'den geldi.

Zebari, olayın aydınlatılması için Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Türkiye tarafından ortak bir soruşturma komitesi oluşturulmasını önererek, şu ifadeleri kullandı:

"Zaho'da sivil bir turizm beldesinin hedef alınması konusunda Türk yetkililerin anlamadığı şey, masum şehitlerin tamamının yaz tatili için Irak’ın güney kesimlerinden gelen Iraklı Araplar olduğu ve 155 mm’lik toplarla gerçekleştirilen bombardımanın belki de Türkiye içinden yapıldığıdır!”

Saldırının ardından Irak'ta hem Bağdat hem Erbil Türkiye'yi sorumlu tutmuştu. Bağdat yönetimi ayrıca, Ankara'nın resmi özür açıklaması yapmasını ve askerlerini ülkeden çekmesini talep etmişti.

Türkiye ise suçlamaları kesin bir dille reddederek, PKK'ye işaret etmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "TSK'dan aldığımız bilgiye göre, sivillere yönelik herhangi bir saldırı olmamıştır" demişti. (Kısa Dalga)

Dünya