Dörtte dört: İstanbul Sözleşmesi feshedilemez
DEMET BİLGE ERKASAP
24 HAZİRAN 2022 - KISA DALGA BÜLTEN
PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ
GÜNDEM
Danıştay'da dördüncü kez İstanbul Sözleşmesi feshedilemez görüşü
İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilmesine karşı açılan davalardan dördüncüsü dün Danıştay 10. Ceza Dairesi’nde yapıldı. Danıştay savcısı bir kez daha sözleşmenin Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemeyeceği yönünde mütalaa verdi.
Kadın örgütleri, barolar, siyasi partiler Erdoğan’ın kararının iptali istemiyle çok sayıda dava açmıştı.
Davalardan 10’nu 28 Nisan’da görülmüştü. Bu davada, savcı fesih kararının iptalini istemişti. Danıştay 10. Ceza Dairesi, onlarca davayı gruplara ayırarak, haziran ayı içinde belirlenen tarihlerde ele aldı.
İlk toplu dava 7, ikincisi de 14 Haziran’da yapıldı. Bu iki duruşmada da savcılardan aynı mütalaa geldi: İstanbul Sözleşmesi cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez.
Ve dün yapılan duruşmada bir kez daha aynı yönde görüş geldi.
Danıştay’ın kararını sonraki günlerde açıklayacağı belirtildi.
Gece görüşlü helikopterler temmuzda gelecek
Marmaris’teki orman yangını dün 5 ayrı noktadan ilerlemeye devam etti. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, daha önce yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alınmak üzere olduğunu söylemişti ancak önceki gece rüzgarın hızı nedeniyle alevlerin yeniden harlandığını belirtti.
Can güvenliği nedeniyle 52 haneden 152 kişi tahliye edildi. 400 hektardan fazla alan zarar gördü. Bültenimiz yayına hazırlandığı sırada yangın sürüyordu.
Bakan Kirişci, yangına müdahale eden hava aracı sayısının toplamda 41 olduğunu belirtti.
Gece görüş özellikli hava araçlarının olmaması konusuna da değinen Kirişci, "Paranız olsa dahi dünyada bu araçları yapıp kiralayan birkaç ülke ve firma var. Biz, 10 tane gece görüş özellikli helikopterimizi 4 Temmuz'da envanterimize kaydetmiş olacağız” diye konuştu. Bakan, tatilcilerden de helallik istedi.
Bekir Bozdağ, Yargıtay toplantısında ‘haksız tahrik’i gündeme getirdi: Bunun bir sınırı var
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay’da düzenlenen bir programda yaptığı konuyşkada Pınar Gültekin davasında Cemal Metin Avcı’nın cezasının düşürülmesiyle yeniden gündeme gelen ‘haksız tahrik’ konusuyla ilgili değerlendirmede bulundu. Bozdağ, “Tasarlayarak ya da canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme suçunun işlenmesi halinde tahrik nasıl uygulanmalı? Ya da uygulanmamalı mı?” Diye sordu. Gültekin davasında verilen kararın nihai karar olmadığını vurgulayan Bozdağ., haksız tahrik konusunda da “Bunun bir sınırı var” dedi.
AKP’den Erdoğan’ın maaşına zam açıklaması
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, ek bütçede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maaşına zam talebine yönelik tepkiler üzerine konuştu.
Muhalefeti eleştiren Mahir Ünal, emekli vekillerin maaşlarının cumhurbaşkanı bütçesine endeksli olduğunu belirtti. Ünal, Erdoğan’ın 3 bin milletvekili ve ailelerinin mağdur olmaması için artışa onay verdiğini anlattı.
Levent Tüzel: Mücella Yapıcı'nın kalp ekosu kelepçeli halde çekilmeye çalışıldı
Emek Partisi kurucularından eski milletvekili Levent Tüzel, Bakırköy Kadın Cezaevi'nde Gezi tutukluları Mücella Yapıcı, Mine Özerden ve Çiğdem Mater ile görüştü. Tüzel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Mücella Yapıcı'nın kalp ekosunun kelepçeli halde çekilmeye çalışıldığını söylerken, sağlık meslek örgütlerini cezaevini denetlemeye davet etti.
İsrail'e suikast operasyonu: Çok sayıda gözaltı var
İsrail'in, Türkiye'deki vatandaşlarına "Derhal ayrılın" uyarısı yapmasının ardından polis harekete geçti. İsraillilere suikast hazırladıkları iddiasıyla pek çok adrese baskın düzenlendi, çok sayıda kişi gözaltına alındı. İsrailli yetkililer yaptıkları açıklamalarda, herhangi bir İsraillinin otellerde, restoranlarda ve diğer eğlence merkezlerinde hedef alınabileceğini belirterek "İstanbul'u hemen terk etmeleri" konusunda çağrıda bulunmuştu.
Türkiye’de vaka sayısı neredeyse sıfır, teknik olarak mümkün değil
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Türkiye’deki Covid-19 vaka sayılarına dikkat çekerek, "ABD'de şu anki sayılar, tüm salgın dönemi ortalamalarına eşittir. Yine örneğin İtalya'da sayılar, tüm salgın ortalamalarına eşittir. Fakat Türkiye'nin grafiğine baktığımızda her nasılsa sayılar neredeyse sıfır gözükmektedir. Tabii bu durum teknik olarak mümkün değil. Türkiye'de yeterli test yapılmamaktadır. Vakalar tespit edilmediği için bu sayılar oluşmaktadır" dedi. Sağlık Bakanlığı vaka sayıları azalınca tablonun haftalık yayınlanacağını açıklamıştı. Ancak bakanlığın sitesinde son olarak 6-12 haziran haftasının verileri duruyor. Bu tabloda da 7556 vaka ve 20 ölüm görünüyor.
UNESCO’dan tsunami uyarısı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 30 yıl içinde Akdeniz'deki büyük şehirleri ya da çevrelerini etkileyebilecek bir tsunaminin meydana gelme olasılığının yüzde 100'e yakın olduğunu açıkladı. UNESCO'nun riskli gördüğü kentler arasında, Marsilya, İskenderiye ve İstanbul bulunuyor.
EKONOMİ
Merkez faizi altıncı kez sabit tuttu
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faizde yine değişiklik yapmadı ve yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu. Merkez Bankası, 2021 yılı eylül ayından aralık ayına kadar 500 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 19'dan yüzde 14'e çekmişti. O tarihten bu yana yapılan 6. toplantıda da yüzde 14 faiz sabik tutuldu. Toplantının ardından yapılan açıklamanın da geçen ay yapılan açıklamayla neredeyse aynı olması dikkat çekti.
Kurtulmuş’tan yüzde 40 zam açıklaması
AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, temmuz ayında işçi emeklileri de dahil olmak üzere maaşlarda yüzde 40'lara yakın bir dokunuş gerçekleştirileğini söyledi.
Kurtulmuş “Aynı şekilde asgari ücrete de bir dokunuş gerçekleştirilecek” dedi.
EYT konusunda da çalışmaların devam ettiğini belirten Kurtulmuş “Tarih söyleyip beklentiye yol açmak istemem, ama dediğim gibi bu konu hükümetin masasındadır” diye konuştu.
Nebati, kur baskısı azalacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, olağanüstü fiyat artışlarının vatandaşın alım gücüne en az düzeyde yansıması için azami çabayı gösterdiklerini söyledi. Nebati yarıca " Azalan dış finansman ihtiyacı ile birlikte enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngörüyoruz” dedi.
Türkiye’nin israf raporu
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın her yıl haziran ayında açıkladığı Türkiye İsraf Raporu yayımlandı. Dünya'dan Yasemin Salih'e konuşan vakfın kurucusu Prof. Dr. Aziz Akgül, " "En büyük israf devlette. Toplum da liderlerine bakarak israf konusunda hassasiyet göstermiyor” dedi.
Türkiye'nin 2021'de 1 trilyon 81 milyar TL'lik kaynağını israf ettiğini belirten Akgül, en büyük israfın SGK’da yaşandığını söyledi.
Rapora göre israf edilen bu para ile şunlar yapılabilirdi:
Her biri 600 yataklı ve tanesi 70 milyon lira değerinde 15 bin 447 hastane yapılırdı
Her biri 6 milyon 600 bin lira değerinde 16 derslikli 163 bin 841 ilkokul ve ortaokul yapılabilindi
Her bir ihracatçı firmaya veya KOBİ’ye 500 bin lira kredi verilmiş olsaydı, 2 milyon 162 bin işletmeye destek sağlanırdı.
Her bir öğretmene aylık 25 bin TL maaş verilmesi durumunda 3 milyon 604 bin öğretmenin bir yıllık maaşı karşılanabilirdi.
Ortalama memur maaşının 9.000 lira olduğunu varsaydığımızda söz konusu meblağla 10 milyon 12 bin memurun yıllık maaşı karşılanabilirdi.Çiftçilere yıllık 50 bin lira tutarında destek verilseydi, bu miktarla 21 milyon 627 bin çiftçiye yardım edilebilirdi.
Norveç’ten 20 yılın en sert faiz artışı
Pandemi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle artan enflasyona karşı faiz artırma yolunu seçen ülkelere Norveç de eklendi. Norveç Merkez Bankası, çoğu ekonomistin 25 baz puanlık beklentisine karşın politika faizini 50 baz puan artırdı.
Ülkede politika faizi bu kararla yüzde 1,25'e çıktı. Norveç Merkez Bankası, 2002'den beri ilk kez tek seferde 50 baz puanlık faiz artışı yapmış oldu.
Reuters ve Bloomberg ajanslarının anketine katılan ekonomistlerin beklentisi, ülkede faizin yüzde 1'e yükseltileceği yönündeydi.
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
Çavuşoğlu: Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına da karşıyız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya'nın Ukrayna'dan çaldığı tahılın Türkiye üzerinden de atldığı" yönündeki iddialara yanıt verdi. Çavuşoğlu, "Biz Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına da karşıyız, Türkiye'de de satılmasına müsaade etmeyiz" dedi.
Almanya’da doğalgaz alarmı
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, Rusya'nın doğalgaz tedarikini azaltmasına yanıt olarak, acil doğalgaz planının risk seviyesini ikinci en yüksek aşamaya yükselteceğini açıkladı. Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya'yı 'ekonomik saldırı' ile suçlarken, Almanya halkına da kışa hazırlık için gaz tüketimini azaltma çağrısında bulundu. Habeck'in, doğalgazın karneye bağlanması ihtimalini dışlamaması da dikkat çekti.
İngiltere’de öğretmenler de greve gidiyor
Yüzde 9.1 ile son 40 yılın en yüksek enflasyonuna sahne olan İngiltere'de, on binlerce demiryolu işçisinin ardından öğretmenlerden de grev açıklaması geldi. Ülkenin en büyük öğretmen sendikası olan Ulusal Eğitim Sendikası, öğretmenlere enflasyon üzerinde maaş artışı yapılmazsa sonbaharda greve gideceklerini açıkladı. Ülkede öğretmen maaşlarının düşük bulunması nedeniyle birçok kişinin başka sektörlere kaydığı belirtiliyor. İngiltere’de öğretmenlerin ulusal çapta düzenlediği son grev, 2016’da Ulusal Öğretmenler Sendikası tarafından gerçekleştirilmişti.
UNICEF: 8 milyon çocuk açlıktan ölmek üzere
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) gıda kıtlığından en çok etkilenen 15 ülkedeki milyonlarca çocuk için harekete geçti.
8 milyon çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu açıklayan UNICEF, sene başından beri 260 bin çocuğun daha ölüm riski seviyesine geldiğini duyurdu.
Örgüt, önümüzdeki günlerde Almanya'da bir araya gelecek olan G7 liderlerine çağrıda bulundu ve 1,2 milyar dolarlık bir yardım paketi talep etti.
New York belediye başkanı ele geçirilen motosikletleri törenle imha ettirdi
ABD'de New York Belediye Başkanı Eric Adams, kentteki motosiklet çetelerinin önüne geçmek için ele geçirilen motorları buldozer çağırarak imha ettirdi. Reuters'in New York Polis Departmanı'ndan aktardığına göre, kentte bu yıl 2 bin yasa dışı motosiklet ele geçirildi. Bu oranın bir önceki yıla göre yüzde 80 arttığı belirtiliyor. Motosiklet çetelerine ait olduğu düşünülen araçlar kayıt dışı olduğu için kazazedeler tıbbi masrafları karşılamak zorunda kaldığı ifade ediliyor.
Maradona'nın ölümüyle ilgili 8 sağlık çalışanına ihmal suçlaması
Kasım 2020'de geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybeden Maradona'nın ölümünün ardından bakımıyla görevli doktor ve hemşireler hakkında Arjantin'de bir soruşturma başlatılmıştı. Beyninde oluşan kan pıhtısı nedeniyle ölümünden kısa bir süre önce ameliyat olan Maradona, evinde tedavi görüyordu. BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre oluşturulan tıp heyeti Maradona'nın tedavisinde "eksiklik ve düzensizlikler" olduğunu tespit etti. 8 sağlık çalışanının ihmal suçundan yargılanacağı belirtildi.
Twitter'a yeni özellik: 2 bin 500 kelimelik metinler paylaşılabilecek
Sosyal medya platformu Twitter, "Notes" (Notlar) adlı yeni özelliği ile 280 karakterle sınırlı metinlere yenilik getiriyor. Yeni özellik ile 2 bin 500 karakterlik uzun metinlerin içeriğine görsel ve video da eklenebilecek.
KISA DALGA’DAN
Yükselen enflasyon, artan risk primi ve tırmanışa geçen dolar kuru. Türkiye ekonomisinde neler oluyor? Kur artmaya devam edecek mi? Enflasyon kontrol altına alınabilecek mi? Ekonomi Sohbetleri’nde Mühdan Sağlam bu soruları ve Türkiye’nin geleceğini Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova ile konuştu.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.