MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Bir eski Dev-Sol'cunun DSP'yi getirdiği çizgiye bakın!

Cumhur İttifakının son sürprizi DSP oldu.

Beklenmedik bir hamleydi.

Çünkü bir gün önce Kemal Kılıçdaroğlu DSP'yi ziyaret edip Genel Başkan Önder Aksakal ve parti yöneticileriyle görüşmüştü.

Herkes DSP'den Millet İttifakına destek açıklaması beklerken, Önder Aksakal bir gün sonra Ak Parti heyetiyle görüşüp Cumhur İttifakına katıldıklarını duyurdu.

DSP'li 74 eski Bakan ve milletvekili Kılıçdaroğlu'na destek bildirisi yayınlarken Genel Başkan Önder Aksakal bu açıklamayı görmezden geldi.

DSP'den istifalar Cumhur İttifakına katılımın parti içerisinde de onaylanmadığı gösteriyor.

* * *

Önder Aksakal'ı DSP Genel Başkanlığına hazırlayan, eski DSP Genel Başkanı Masum Türker'dir.

Türker, 2009 yılında Genel Başkan seçildiğinde, Aksakal'ı sivil toplum örgütleri ve meslek odalarından sorumlu genel başkan yardımcılığına getirdi. Daha sonra yerini ona bıraktı.

13 Aralık 2015 tarihinde yapılan Olağanüstü Kurultaya 636 delegeden 357'si katıldı ve Önder Aksakal üçüncü turda 247 oy alarak DSP'nin 6. Genel Başkanı seçilebildi.

* * *

Masum Türker'e Aksakal'ın neden böyle bir tercih yaptığını sorduk.

Kılıçdaroğlu'nun DSP'den destek isterken karşılığında hiçbir şey önermediğini, AK Parti'nin Aksakal ve arkadaşları için somut teklifle geldiğini söyledi.

Peki birkaç koltuk için DSP'yi rayından çıkaran, eski bakan ve milletvekillerinin uyarılarına kulak tıkayıp Ecevitlerin ruhunu sızlatan Önder Aksakal kimdir?

Sağdan gelmiş bir siyasetçi midir?

Hayır.

Masum Türker, Önder Aksakal'ın solcu olduğunu, Dev-Sol davasından yargılanıp hüküm giydiğini, cezaevinde yattığını ve 1998 yılına kadar siyasi yasaklı hale geldiğini açıkladı.

Şaşırtıcı bir özgeçmiş.

Aslında bu ülkede sonradan işadamı olan eski solcuların ibretlik siyasi dönüşümleri hatırlandığında, bu "siyaset tüccarlığına" da şaşırmamak gerekiyor.

Dev-Sol'dan yargılanıp hapis yattıktan sonra siyasete atılıp HÜDA PAR ile birlikte saf tutmak!..

Vay be...

* * *

Önder Aksakal'ın mesleğine gelince.

İnşaat mühendisi.

Bir süre konut yapıp satmış.

Yap-Sat'çı müteahhitlerden.

Ama şimdi işi tabela satmak.

Yıllardır Meclis'e girmeye çalışıyor.

Bunun "saygın" yolu DSP'yi büyütüp Meclis'e girecek noktaya getirmekten geçiyordu. İki kez iktidar deneyimi olan bir parti DSP. Geçmişi pırıl pırıl. Kadroları var. Yeniden büyüme ve Meclis'e girme potansiyeli çok yüksek.

Ancak...

Önder Aksakal'ın Genel Başkan olduğu 8 yıl içerisinde bırakın Meclis'e girmeyi, kamuoyu yoklamalarında görünebilecek kadar bir oy potansiyeli dahi yakalayamadı DSP.

Ecevit 2004 yılında partinin başından ayrıldığında 100 milyon lira para bırakmıştı. O zaman dolar 1 lira 34 kuruştu. Yaklaşık 75 milyon dolar. O tarihten sonra gelenler 75 milyon dolar harcayıp partiyi yüzde 1'lik oy oranına bile ulaştıramadılar.

Şimdi ellerinde tabela kaldı, onu pazarlıyorlar.

Partiyi büyütmek yerine her seçim döneminde beklediler. Birileri gelip onlara milletvekilliği teklif etsin de Meclis'e girebilsinler, diye.

Sadece ölüm yıldönümünde Ecevit'in mezarını ziyaret etmek yetmiyor. Onun felsefesine, duruşuna sahip olmak, sahada çalışmak gerekiyor. Genel Merkezde oturup teklifleri beklemek siyaset değil...

* * *

Aslında kızmaya da üzülmeye de gerek yok.

Çünkü bu DSP, Ecevitlerin DSP'si değil.

Zaten Rahşan Hanım, 2009 yılının Mayıs ayındaki kurultaydan sonra DSP ile bağlarını koparıp, Haziran ayında Demokratik Sol Halk Partisi'ni kurmuştu. Bu parti yaşamadı ama Rahşan Hanım DSP'yi gönlünden tamamen sildi.

Seçimlerde DSP'ye oy vermedi.

Yanlış duymadınız. DSP'nin kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit, 2009 yılından sonra vefat ettiği 2020 yılına kadar geçen 2011, 2015 ve 2018 genel seçimlerinde DSP'ye hiç oy vermedi.

DSP ile bağlarını kopardıktan sonra Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekledi. Desteğini CHP kurultayına katılarak açıktan gösterdi.

Şimdi Önder Aksakal'ı tercihi ile baş başa bırakmak lazım. Çünkü bu tercih soldan sağa oy taşımaz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
MEHMET ÇETİNGÜLEÇ Arşivi
SON YAZILAR