MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Borsa, döviz, KKM, faiz... Seçimden sonra ne olur?

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ


Borsada seçim öncesi son işlem günü olan 12 Mayıs itibariyle yatırımcı sayısı 4 milyon 870 bin.

Enflasyon karşısında parasını hisse senedi alarak koruyacağını düşünüp 4,5 aydır zarar eden yaklaşık 5 milyon kişi "seçim rallisine" umut bağlamıştı.

Olmadı.

Seçim gelip dayandı ama borsada beklenen yükseliş gerçekleşmedi.

Anlaşılan Varlık Fonu alımları ve kamu kağıtları üzerinden borsayı uçuracak güç kalmamış!

Ancak...

Perşembe günü sıra dışı bir şey oldu.

Muharrem İnce'nin çekildiğini açıklamasıyla BİST 100 endeksinde 1 günde yüzde 8 yükseliş yaşandı.

Peki bunun gerçek nedeni neydi?

Anketlerin çoğunda muhalefet yüzde 49-51 bandında görünüyor. İnce'nin yüzde 1.7'lik oyunun büyük oranda muhalefete kayacağı ve seçimin ilk turda sonuçlanacağı beklentisi doğdu. İşte piyasanın satın aldığı buydu. Seçimin ilk turda bitmesi...

Piyasa belirsizliği sevmiyor

Seçim Pazar günü sonuçlanırsa önümüzdeki hafta borsa için yeni bir rallinin başlangıcı olabilir.

İlk turda sonuçlanmazsa borsa için iyi olmaz, dövizde artış eğilimi güçlenir. Geçen hafta 2.2 trilyon liraya ulaşan Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına yöneliş hızlanır.

İkinci tur oylamaya kadar 2 haftalık sürede oluşabilecek olaylar piyasadaki çalkantıyı artırır. Ülkenin ve bireylerin zarara uğrayacağı bir süreç başlar.

Seçimi ilk turda bitirmek, Türkiye'de herkesin çıkarına...

Borsada seçim riskini almak istemeyenler Cuma günü satışa geçti ve BİST 100 endeksi yüzde 1.08'lik düşüşle 4795 puandan kapandı. Kritik bir seviye. 4800 desteğinin hemen altında. Pazartesi günü bu desteğin çalışması önemli.

Yukarıda 5000 seviyesinde bir direnç var. İlk turda sonuçlanacak bir seçimde bu direncin kolaylıkla kırılması bekleniyor.

Yavaş yavaş yabancı ordinoları geliyor. Borsada uzun süredir yüzde 28 seviyesinde olan yabancı yatırımcı oranı geçen hafta yüzde 30'a ulaştı...

Seçim ilk turda sonuçlanırsa, sadece borsaya değil, ülkeye doğrudan yabancı yatırımcı girişinin de hızlanması bekleniyor.

Bu durumda dövizdeki artış eğilimi törpülenebilir.

Dövize yönelik spekülatif talep kırılırsa Kur Korumalı Mevduat Hesapları çözülmeye başlar ve burada biriken paranın bir kısmı yeniden borsaya dönebilir.

FED faiz artırım döneminin sonuna geldi. Faiz artışları durduğunda dolar dünyada değer kaybetmeye devam edecek. Türkiye'de ise siyasi istikrarın sağlanmasıyla birlikte aşırı talepten kaynaklanan artışlar sona erebilir.

Zaten yılsonu için yabancıların beklentileri bile ortalama 25 lira civarında.

Eğer yeni gelecek iktidar yabancılara güven verecek ekonomi politikalarını devreye sokarsa, Türkiye'de faizin enflasyona paralel olarak kademeli olarak yükselmeye başladığı, dövizin sakinleştiği bir sürece girilebilir.

Faizlerin artmaya başladığı siyasi istikrar sağlanmış bir ortamda Türk lirasının yeniden değer kazanmaya başladığını görebiliriz!

Türkiye'nin 5 yıllık CDS risk pirimi uzun bir aradan sonra 500 puanın altına inmesi, dış krediye erişimin kolaylaşacağı yönünde bir sinyali olarak görülebilir.

İlk turda seçim sonuçlanırsa risk primi daha aşağı inecektir.

Ancak, gelecek hükümet 1 yıl içerisinde yapılacak yerel seçimleri önceleyip ona göre politika üretmeye başlarsa sihir bozulur!

Ne ekonomi düzelir, ne risk pirimi aşağı iner.

Önceki ve Sonraki Yazılar
MEHMET ÇETİNGÜLEÇ Arşivi
SON YAZILAR