Jamaika usulü dana kuyruğu

Bir haftayı daha manyak gibi izleyerek geride bıraktık. Filmlerde görsek af buyurun oha lan o kadar da olmaz diyeceğimiz bir çağrı cihazı operasyonuna şahit olduk, sanırım haftanın en acayip gündemi oydu. İçinde bulunduğumuz dönemin en acayip istihbarat operasyonu idi sanırım. Lütfen bu cümlelerimden olanlara destek verdiğim anlamını çıkarmayınız, sadece olayın şekli ve boyutlarına duyduğum hayreti ifade ediyorum.

Bizim buralar bildiğiniz gibi, her gün artan fiyatlar karşısında mengeneyle sıkılır gibi sıkılıyoruz. 3 kişilik bir ailenin dışarıda en ucuz yemek yeme ihtimali artık 4 haneli hesaplarla son buluyor gerçekten inanılmaz.

Hal böyle olunca biraz daha hesaplı tarifleri size yazmaya çalışıyorum. O yüzden bugün size bir dana kuyruk (ya da pöç) tarifi vereyim dedim. Dana kuyruk nispeten uygun fiyatlı, eğer biraz emek verirseniz de olağanüstü lezzetli sonuçlar verebilen bir malzeme. Benim en favori yemeklerimden birisi, çok sık yaptığımı söyleyemem çünkü pişirmesi uzun sürüyor ama yapınca da inanılmaz bir lezzet vadediyor.

Bizde pöç genellikle patates soğan ve havuçla haşlanır, güzel de olur ancak bundan çok daha fazla lezzetli olan bir tarif aktaracağım sizlere.

Jamaika mutfağı genellikle daha ucuz malzemelerle yapılan yemekler ile ön plana çıkar. Bunun nedeni ülkenin düşük gelir seviyesi elbette. Bunların en meşhurlarından birisi de bugünkü yazımızın konusu olan dana kuyruk. Bu lezzetli tarif genellikle pilav ve kırmızı fasulye ile servis ediliyor, biraz farklı ama nispeten hesaplı bir şeyler denemek isterseniz bu tarif tam size göre. Havalar da hazır soğumaya başlamışken bu tarz daha yoğun yemekleri deneme zamanı geldi.

Malzemeler:

- 1 kg dana kuyruğu, parçalara ayrılmış

- 2 yemek kaşığı esmer şeker (beyaz şeker de olur)

- 2 yemek kaşığı bitkisel yağ

- 1 büyük soğan, doğranmış

- 2 diş sarımsak, ezilmiş

- 2-3 dal taze kekik

- 2 adet taze soğan, doğranmış

- 2 havuç, halka halka doğranmış

- 1-2 adet acı biber (isteğe bağlı)

- 2 yemek kaşığı soya sosu

- 1 yemek kaşığı Worcestershire sosu

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- 2 su bardağı su veya et suyu

- 1 kutu konserve fasulye

- Tuz ve karabiber

- 1-2 defne yaprağı

- 1 çay kaşığı öğütülmüş yeni bahar

Hazırlama:

Dana kuyruklarını tuz, karabiber ve yeni bahar ile ovun.

Büyük bir tencereye yağı ekleyin ve ısındığında esmer şekeri ekleyip eritin. Şeker eridiğinde dana kuyruklarını ekleyin ve her iki tarafını da güzelce kızartın. Burada karamelin yanmasını istemiyoruz, eğer böyle bir gidişat hissederseniz az az su ekleyebilirsiniz.

Kızaran dana kuyruklarını tencereden alın. Aynı tencereye doğranmış soğanı, sarımsağı, taze soğanı ve kekik dallarını ekleyin, birkaç dakika soteleyin.

Soya sosu, Worcestershire sosu ve domates salçasını ekleyip karıştırın. Daha sonra dana kuyruklarını tekrar tencereye koyun.

Üzerine suyu veya et suyunu ekleyin, defne yapraklarını ve istiyorsanız acı biberi ekleyin. Kaynamaya bırakın, sonra ocağın altını kısın ve düşük ısıda 2-3 saat kadar veya 140 derece fırında 4 saat pişirin. Kuyruklar yumuşayana kadar ara ara karıştırın.

Kuyruklar yumuşamaya başladığında, doğranmış havuçları ve fasulyeleri ekleyin. 30 dakika daha pişirin, böylece havuçlar ve fasulyeler de yemeğe karışıp lezzet alır ancak yemeğin içinde tamamen eriyip gitmezler.

Kuyruklar iyice yumuşayıp sos yoğunlaştığında, taze kekik dallarıyla süsleyip sıcak olarak servis edin. Eğer isterseniz biraz soğuyunca etleri kemiklerinden sıyırıp da servis yapabilirsiniz.

Geleneksel olarak bu yemek yukarıda da söyledigim gibi, pilav ve kırmızı fasulye ile servis ediliyor. Ama eğer tercih ederseniz, kemiklerinden ayıklanmış haliyle muhteşem bir makarna sosu da olur.

Keyifli bir pazar günü dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR