Kereviz püresi

Dünya savaşı mı çıkıyor diye başlayıp siyasetteki dedikodu mekanizmasının ne kadar iğrençleşebileceğini hatırlayarak bitirdiğimiz bir haftayı daha geride bırakıyoruz. Ben artık gerçekten gündemi takip etmekten büyük sıkıntı yaşar hale geldim, o yüzden bugün yazımın bu bölümünü kısa kesiyorum. Ekonomiyle ilgili yazınca da içim şişiyor, asabileşiyorum gün içinde.

Neyse bugün konu olarak size bu hafta denediğim güzel bir yemek tarifini anlatacağım. Geçtiğimiz hafta sonu oğlumun biraz protein ve düz karbonhidrat ağırlıklı beslenmesi üzerine biraz sebze ağırlığını artırmak istedim, ama patates yerine biraz daha lif içeren bir şeyler yapmayı tercih ettim.

Kereviz aslında genellikle çocukların çok da bayılmadığı bir tat. Kendi adıma da bunu söylemem gayet mümkün, belli bir yaşa kadar zeytinyağlı kerevizdeki o kokuyu ve tadı asla sevemedim, hala da çok bayıldığımı söyleyemem. Ama kerevizden güzel bir püre yaptığınız zaman bambaşka bir sonuçla karşılaşıyorsunuz. Patatese göre daha lifli bir yapısı olduğundan dolayı ezmek pek kolay değil, bir blender gerekiyor. Onun dışında hazırlaması oldukça kolay, lezzeti de şaşırtıcı derecede güzel.

Malzemeler:

-1 kg kereviz

-2 yemek kaşığı tereyağı

-1 su bardağı süt veya krema

-tuz, taze çekilmiş karabiber

-2 yemek kaşığı zeytinyağı (fırında pişirenler için)

-1 limonun suyu

Kerevizleri temizleyip birbirine yakın boyutlarda parçalar olacak şekilde küp küp doğrayın. Bir tencereye alın ve iyice yumuşayana kadar su ve yarım limonun suyu ile haşlayın.

Eğer biraz daha farklı olsun derseniz, haşlamak yerine kerevizleri zeytinyağı, yarım limon suyu tuz ve karabiberle karıştırarak bir tepsiye alarak 180 derece fırında üzerleri hafif kızarmaya başlayana kadar 20-25 dakika kadar da pişirebilirsiniz, burada tamamen görsel durumu takip edip, sonra çatalla da iyice yumuşadığına emin olmanızı öneririm. Fırında yaptığınızda daha önce de bahsettiğim Maillard reaksiyonları sonucu daha zengin bir tat elde etmek mümkün. Ben haşlayarak yaptım, çünkü o sırada bu fırın tarifini daha görmemiştim ama bir dahaki sefere kesinlikle o şekilde deneyeceğim.

Pişen kerevizlerinizi bir blender içerisine alın, sıcakken hemen içerisine tereyağı, süt veya krema, yarım limonun suyu, tuz ve karabiber ilave edin. Blender ile incecik olana kadar çekin. Burada bir kaç defa durup bir spatulayla karıştırıp çekmeye devam etmek gerekebilir.

İyice inceldikten sonra, püreyi önce bir tadıp tuz gerekiyorsa ayarlayın. Sonra bir ince tel süzgeçten geçirip de sofraya servis edebilirsiniz, zamanınız darsa bu haliyle de gayet lezzetli oluyor. Arzu edenler üzerine bir çay kaşığı ucuyla muskat cevizi de ilave edebilir.

Kereviz püresi her türlü ızgara etin yanına çok yakışıyor, aynı zamanda tencerede uzun pişmiş etli yahni tarzı yemeklerin altına yatak gibi de efsane oluyor. Mutlaka deneyin.

Keyifli bir hafta dilerim, sevgili ülkemizde yaşarken lütfen akıl sağlığınızı koruyun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR