İBRAHİM EKİNCİ

İBRAHİM EKİNCİ

Tarım Bakanlığı’nın balıkçı barınakları kapanın elinde kalmış

Kısa Dalga - Sayıştay raporuna göre Tarım Bakanlığı’nın balıkçılar için yaptığı ve sadece balıkçılık kooperatiflerine kiralanması gereken yapılar, özellikle Karadeniz’de sektörle hiç ilgisi olmayan kimselerin eline geçmiş.

Bu yapılar balıkçılık faaliyetleri için kamu kaynakları ile yapılmış olmalarına karşın, işgalciler hiçbir kira sözleşmesi olmadan bu yapıları amacı dışında kullanmışlar, almışlar, satmışlar, ticarete konu etmişler, lokantalar, yazlık konutlar ve benzeri diğer ticari faaliyetler için işletilmişler.

Sayıştay geçen yılda bu konuda uyarı yapmış ancak hiç bir önlem alınmamış.

Sayıştay’ın Tarım ve Orman Bakanlığı denetim raporu, Bakanlığın birçok hesabını, hesap bakiyesini kayıtlar üzerinden teyit edilemediğini anlatıyor. Denetçi, onlarca maddede sorunları sıralamış. Bu maddelerden biri de balıkçı barınakları ile ilgili. Raporda; “Su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği ile ilgili hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla yapılan balıkçı barınakları ve üst yapılarından yararlanma hakkının, su ürünleri ile ilgili kişiler yerine ilgisiz kişilerce kullanıldığı tespit edilmiştir” diyor. Sonuç bölümündeki bilgiler şöyle:

“Yapılan incelemede su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği ile ilgili hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla yapılan balıkçı barınakları ve üst yapılarından yararlanma hakkının, özellikle Karadeniz Bölgesindeki balıkçı barınaklarında 'dam' olarak nitelendirilen tek veya iki katlı kayık muhafaza yerlerinden, su ürünleri ile ilgili kooperatif veya kooperatif birlikleri ya da üretici birlikleri ile ilgisi olmayan kişilerce yararlanıldığı ve yararlanma hakkının herhangi bir kiralama sözleşmesine de dayanmadığı ve bunlardan herhangi bir kira geliri elde edilemediği görülmüştür. Yapılan araştırmada balıkçı barınaklarına ait vaziyet planlarında 'dam' olarak adlandırılan üst yapıların, kayık muhafaza veya çekek yeri olarak inşa edildikleri anlaşılmaktadır. Yasal düzenlemelerde Bakanlığa tanınan yetkiler kiralama ile sınırlı olup, devir tarihinden bugüne kıyı yapılarının amacı dışında kullanılmasına engel olunamamıştır. Bu yapılar balıkçılık faaliyetleri için kamu kaynakları ile yapılmış olmalarına karşın, kullanıcıları tarafından ticarete konu edilmekte, alınıp satılabilmekte, lokantalar, yazlık konutlar ve benzeri diğer ticari faaliyetler için kurulup işletilmektedir. Bu durum ise balıkçılık faaliyetlerini engellemekte, balıkçılar için yapılan bu kıyı yapılarının amacı dışında kullanılmasına neden olmaktadır. Söz konusu durum, 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da haliyle yer almakta (…) bulgu konusu hususun devam ettiği anlaşılmaktadır.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
İBRAHİM EKİNCİ Arşivi
SON YAZILAR