Tavuklu Fajita

Geçen hafta öfkeliyim diye yazdım ya, bu hafta hemen el artırdılar. Can Atalay'ın mahkeme kararına rağmen içeride tutulması gündeminde sevgili abim Ahmet Şık'a saldıran arkadaş ve şürekası gerçekten çıtayı çok yüksek bir yere koydular. O bahsettiğim arkadaş hayatında bir defa centilmence davrandı orada da milli takımın mağlubiyetine sebep oldu, mecliste kürsüye çıkıp bir defa konuşma yapmadan ayda 240 bin tl civarı maaşını alıyor, onun harici bir yan geliri varsa onu bilmiyoruz, kavga çıkınca da saldırı görevlisi. Mis gibi hayat.

Yangınlar da içimizi yaktı bu haftanın son bölümünde. Cuma akşam saatleri itibariyle İzmir, Aydın, Muğla ve Bolu'da ormanlarda yangın haberleri alıyorduk. Rüzgarın da etkisiyle özellikle İzmir'de oldukça büyük bir alanı etkileyen ve bir çok yerleşimi de tehdit eden yangınlar sabah itibariyle halen devam ettiği haberleri geliyor.

Ekonomi hakkında yazmaktan içim şişti, bu hafta bunla ilgili bir şey yazmayacağım. Olayları bu kadar konuşurken fark ettim ki bu hafta galiba yine bu Merkür retrosu falan varmış, yahu sevgili astroloji uzmanları, bana lütfen tane tane biriniz anlatsın bu gerizekalı gezegen neden bizi bu kadar yoruyor? Ne derdi var bizlerle?

Neyse konumuz bu hafta tavuklu fajita. Aslında bilinen tarihi itibariyle oldukça yeni bir yemek fajita, 1970'lerde ilk olarak ortaya çıkıyor, Tex-Mex dediğimiz Amerika Meksika ortak mutfağının bir ürünü. Genellikle tavuk, dana eti, bazen karides gibi proteinlerin bir marinasyonla lezzetlendirilip, tipik olarak soğan, renkli biberler, guacamole (Bakın burada yapılmışı var), ekşi krema, pico de gallo gibi yancılarla ve küçük tortilla ekmekleriyle servis edildiği bir yemek. Biraz şov tarafı da önemli, restoranlarda masaya gelirken mutlaka cızırdayan ve buharlar çıkaran bir şekilde servis edilir. Fajitanızın cızırdaması ve buhar çıkarması çok normal bir şov, buna benim itirazım yok. Ama şef gelip önünüzde et falan tokatlamaya başlarsa bence bir daha oraya gitmeyin. Neyse ben yine bir savruldum, fajita benim çocukluk diyebileceğim yaşlardan beri sevdiğim bir yemek. Gelin bu lezzeti evde nasıl yakalarız sizlere anlatayım.

Tabii, işte malzemelerin Türkçeye çevrilmiş hali:

Marinat:

- 1/3 su bardağı iri doğranmış taze kişniş

- 1/4 su bardağı lime suyu (ya da limon suyu)

- 3 diş ince doğranmış sarımsak

- 5 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 çay kaşığı toz kimyon

- 1 çay kaşığı esmer şeker

- 1/2 çay kaşığı tuz

-3 parça derisiz tavuk göğsü (1 parmak kalınlığında dövülmüş)

Sebzeler:

-2 adet kırmızı biber (şeritler halinde kesilmiş)

-2 adet yeşil biber (şeritler halinde kesilmiş)

-1 adet soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)

-2 diş sarımsak (ezilmiş)

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber (varsa mutlaka smoked paprika)

-1 tatlı kaşığı kimyon

-1 tatlı kaşığı kekik

-Tuz ve karabiber

-4 adet tortilla ekmeği

-İsteğe bağlı olarak guacamole, süzme yoğurt

Yapılışı:

Marinasyon malzemelerini kilitli bir poşette karıştırın. Tavukları içerisine alın, kilitlerken de elinizden geldiğince havasını azaltın. Karışımı en az yarım saat, mümkünse 2-4 saat arası buzdolabında marine edin.

Sebzelerinizi şeritler halinde keserek bir kenarda hazır edin.

Tavukları pişirmek için ideal formül mangalda kömür ateşi, ancak evde paslanmaz çelik veya döküm demir tavayla da olur. Hiçbiri yoksa elbette yapışmaz tava da olur. Tavada pişirecekseniz mutlaka tarifte yazanın haricinde bir iki yemek kaşığı daha sıvı yağ kullanın.

Tavukları iyice pişirin ve bir tabakta üstüne hafif bir aluminyum folyo ile sıcak kalacak şekilde kenarda dinlenmeye bırakın. Bu aşamada eğer mangaldaysanız ısıya dayanıklı bir döküm tavanız da varsa, sebzeleri orada pişirebilirsiniz. Yoksa tavukları pişirdiğiniz tavanın içerisinde sebzeleri pişirin.

Zeytinyağını tavaya alın. Soğan, sarımsak ve biberleri tavaya ekleyin. Sebzeler yumuşayana kadar soteleyin. Baharatları (toz kırmızı biber, kimyon, kekik, tuz ve karabiber) ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve bir iki dakika daha pişirin.

Tortilla ekmeklerini ızgara üzerinde veya tavanın üzerinde 1'er dakika ısıtın, tavukları ince şeritler halinde kesin ve sebzelerle karıştırıp masaya getirin. Yanında guacamole ve süzme yoğurt ile servis yapın.

Yanına buz gibi bir bira çok yakışır. Keyifli bir hafta diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR