İYİ Parti'de 'ev kölesi' yenilgisi

31 Mart Yerel Seçimleri AKP ve Cumhur İttifakı paydaşları için kelimenin tam manasıyla bir yıkım oldu. CHP 'nin ezici üstünlüğü ile sonuçlanırken AKP gibi İYİ Parti de telafisi mümkün görünmeyen bir kaybediş yaşadı.

Ancak şunu da söylemek gerekiyor; alınan bu sonuçlar başta AKP'liler olmak üzere muhalif seçmen üzerinde de şaşırtıcı bir etki yarattı. CHP'de Ekrem İmamoğlu istediği İstanbul İttifakını kurdu. Değişim gerekliliği ile yola çıkan İmamoğlu CHP'nin yerel seçim zaferinde en etkili isim olmayı başardı. Bu zafere katkı sunan bir diğer isimse Akşener'in ''ev kölesi'' benzetmesiyle ağır eleştirilerine maruz kalan Mansur Yavaş oldu. İYİ Parti'yi bitirmek ve operasyon çekmekle suçlanan Yavaş 2024 Yerel Seçimleri’nden zaferle çıktı.

Tüm muhalefet bloğunu neredeyse karşına alan İmamoğlu ve Yavaş için alınan bu sonuçlar hiç şüphesiz CHP içindeki konumlarını da güçlendirdi. CHP içerisindeki yakın kaynakların aktardığına göre alınan bu sonuçla Özgür Özel Genel Başkanlık koltuğunu korurken 2028 adayının kim olacağının ipuçlarını da vermiş oldu. Şimdiden söylenebilir ki 2028 Cumhurbaşkanlığı adaylığı için CHP içinden iki aday çıkacak. Biri Ekrem İmamoğlu diğeri ise Mansur Yavaş.

İYİ Parti neden kaybetti?

İyi Parti'nin asıl kaybedeni de kaybettireni de Meral Akşener ve açıklamaları oldu. Ayrıldığı muhalefet bloğuna yönelik suçlamalı açıklamaları yerelde çalışan tüm adayları derinlemesine etkiledi. Tavan siyaseti tabanı eritti ve yereldeki adaylarının söylemlerinin seçmen üzerindeki gücü , Akşener'in açıklamalarının kutuplaştırıcılığına yenildi.

Özellikle Ordu'da kazanacağına kesin gözüyle bakılan Enver Yılmaz kaybetti. İyi Parti yerel seçimleri baraj altı bir puan alarak kaybederken bundan sonrası daha çok İyi Parti'nin siyaseten izleyeceği yol ve alacağı kararları konuşacak gibiyiz. İlerleyen günlerde İYİ Parti'nin tartışacağı konu ise Genel Başkan değişikliğinden ziyade ardı ardına gelen istifalar olacak.

Partinin etkili isimlerinden ve Ekonomi Politikaları Başkanlığı'ndan sorumlu ismi Bilge Yılmaz' ın görevinden istifası ve Akşener' e istifa çağrısına yeni isimlerin eklenmesi ise olası. Hatta şunu rahatlıkla söylemek mümkün İyi Parti parti olma vasfını hızla yitiriyor.

Peki, Meral Akşener istifa eder mi? Hayır!

Akşener'in seçimlere saatler kala yaptığı konuşma yalnızca kendi seçmenini domine etme , Mansur Yavaş başta olmak üzere muhalefet adaylarını eleştirme konuşması değildi. Meral Akşener aynı zamanda parti içine '' gitmiyorum, buradayım '' mesajı da verdi. İYİ Parti'yi yakın izleyen gazeteciler bilir, Akşener ne zaman yüksek perdeden bir açıklama yapsa bu yalnızca ülke siyasetine dair değil, aynı zamanda kendi partisi içine verdiği mesajdır. Akşener'in konuşmasında kullandığı üslup seçimlere sayılı saatler kala seçmende buz etkisi yaratmış ve partinin genel ortalamasında da düşüşe etki etmiş durumdadır.

3. Yol Çağrılarını yapanları ne bekliyor?

Akşener'in seçim sonrası ilk hamlesi yerel seçimlere giderken parti içerisinde '' hür ve müstakil'' girme kararını alan ve destekleyen isimler olması olası. Gelinen noktada 3. yol kararının partisinin Genel İdare Kuru tarafından alınmış olmasını ifade ve beyan edecek olan Akşener buradaki başarısızlığında ‘süreci doğru okuyamamak ve kendisini hataya sürüklemek’ olarak ele alacak, bundan sonrası için yapılması gerekli olanın Genel Başkanlık değişimi değil, kararda etkili olan isimlerin partiden şu veya bu sebeple uzaklaştırılması olacaktır.

Akşener için tek çare Cumhura eklemlenmek

Türkiye gerek genel gerekse yerel seçimler olmak üzere zorlu bir dönemi geride bırakırken sandıktan hezimetle çıkan AKP Parti'nin bundan sonraki ilk hedefi meclis gücü ve çoğunluğunu da kaybetmeden evvel yeni Anayasa çalışmalarına başlamak olacaktır. Akşener'in son günlerde yaptığı açıklamalar ve MHP Kurultayı'na temsilci gönderme de düşünülürse Erdoğan'ın desteğini bekleyeceği ilk isim Akşener olacaktır.

Meral Akşener'se gücünü yeniden toplamak ve liderliğini kaybetmemek adına kapalı kapı arkası görüşmelerle Erdoğan'la yeni Anayasa uzlaşısına gidebilir. Şüphesiz parti içerisinden bu yakınlaşmaya kuvvetle itiraz edecek isimler var ve Akşener'in bu isimleri oyun dışı bırakmadan yeni bir oyunu başlatması ise olası görünmüyor.

Türkiye siyasetinde ise alınan bu seçim sonuçlarından sonra Milliyetçi Cephe'yi safların sıkılaştığı ya da tamamen ayrıştığı yeni bir dönem bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
BERNA CAN Arşivi
SON YAZILAR