Sardalya zamanı

Yine ne haftaydı ama? Siyasi konjonktür etkileriyle yıllar sonra bir anda yeniden "Kardeşim" olan eski diktatörler de gördük, Polat davasında kimsenin tutuklu kalmadığını da. Cidden çok matrak ülkeyiz de içinde olunca çekilmiyor.

Demin Twitter'da (pardon X) gördüm, 3 sene önce 19,50 lira olan bir sigara bugün 81 liraya çıkmış, yine Eylül 2021'de en ucuza alınabilen Renault Clio 169 bin lirayken bugün 1.189.900 lira. Bir otomotivci olarak 2021 ve 2024'teki en ucuz iki aracın aynı olmadığını ve doğru bir karşılaştırma olmadığını eklemek durumundayım dürüstlük adına, ama ulaşabileceğiniz en ucuz arabalardan bahsediyorum ve Renault'da artık 7 haneli olmayan bir sıfır otomobil yok mesela, şimdi baktım ve bugünkü en ucuz olanın karşılığı olan Clio'nun da o zaman 200.000 lira olduğunu yani 3 yılda sadece 6 kat arttığını gördüm. Fiat Egea'nın bile en ucuzu 990.000 lira, bir sonraki artışta o da artık milyon lira, daha 4-5 sene önce bir akrabamıza 66 bin liraya almıştık kendisinden. Gerçekten inanılmaz.

Maalesef durum bu. Ülkenin büyük, çok büyük bölümü yoklukla çok zor bir mücadele veriyorken yüzlerce milyon dolarlık bir kara para aklama davasının şüphelisi olan kişiler gözlerimizin içine baka baka serbest kalabiliyor. Bu adaletsizlikle başa çıkmak çok zor. Biz dürüstçe çalışarak ailemizi geçindirmeye çalışırken "ayrıcalıklı" bir grup onlarca milyonluk arabalarında bizlerle adeta dalga geçiyor gibi hissediyorum ve bu durum beni giderek daha fazla rahatsız ediyor.

Neyse annemi korkutacak şeyler yazmadan konumuza dönelim. Başlıkta sardalya yazmıştım evet. Bu hafta balık av sezonu başladı ve palamut ve sardalya uygun fiyatlarıyla biraz şu ortamda içimizi ferahlattı. Bu hafta örneğin kilosu 150 liradan aldığım sardalya mevcut fiyatlara göre oldukça uygundu. Bu sardalyadan enfes bir tempura yaptım, sizinle de tarifi paylaşayım istedim. Öyle güzel oldu ki, oğlum 12 tane falan yedi, oradan tarife kalite onayını veriyorum. Buyurun, Uğur Deniz onaylı sardalya tempura tarifine.

Malzemeler:

-1 kg temizlenmiş ve kılçıkları ayıklanmış sardalya fileto (bir çok balıkçı bu şekilde hazır olarak satıyor sardalyayı)

-1 büyük tutam tuz

Hamur için:

-1 su bardağı çok soğuk su veya soda

-1 su bardağı un

-1 yemek kaşığı mısır nişastası

-1 dolu çay kaşığı tuz

-1 çay kaşığı İtalyan baharat karışımı (veya birer tutam kekik, fesleğen, biberiye, toz sarımsak gibi kuru baharatlar kullanın)

-1 çay kaşığı karabiber

Kızartmak için:

-2 su bardağı kızartmalık yağ

Öncelikle iyice temizlediğiniz sardalyaları bir tepsiye iç kısımları yukarı bakacak şekilde dizin ve balıkları tuzlayın. Tuzladığınız balıkları 10 dakika kadar dinlendirin.

O arada tempura hamurunu hazırlamaya başlayalım. Un, nişasta ve baharatları büyükçe bir kaseye alın, üzerine su veya sodayı ilave edip iyice çırpın. Su veya soda olabildiğince soğuk olmalı. Boza kıvamına yakın bir sıvı hamur elde etmelisiniz. Yağ ısınıp pişirmeye başlayana kadar hamuru buzdolabında saklayın veya buzlu su içeren başka bir kasenin içine alıp orada tutun.

Uygun bir tava veya sos tenceresine yağı ilave edip orta ateşte ısıtmaya başlayın. Eğer bir termometreniz varsa yağın sıcaklığı 190 derece olmalı, yoksa da tempura hamurundan ufak bir parça yapın içine koyduğunuzda bayağı heyecanla fokurdamalı.

Bu aşamada balıkları parti parti hamurun içine alın, kuyruklarından tutup fazla hamuru kaseye akıtın ve kızgın yağın içine dikkatli şekilde bırakın. Aynı anda çok fazla balığı pişirirseniz hem birbirlerine yapışırlar hem de yağın sıcaklığı çok düşebileceği için hamurun fazla yağ çekmesi söz konusu olabilir, o yüzden azar azar pişirin, zaten sardalya 2-3 dakika içinde pişiyor bu sıcaklıkta. Bir kevgirle balıklarınızı bir iki defa çevirerek 2-3 dakika pişirin, dış kabuk altın sarısı olduğunda yağını süzerek kağıt havlu koyduğunuz bir servis tabağına alın ve tüm balıkları bu şekilde kızartın.

Bu şekilde yaparsanız gerçekten muhteşem lezzetli ve hafif bir kızartma elde edeceksiniz. Dışı çıtır çıtır ve hafif, içi de tam kıvamında pişmiş, asla kurumamış olacak. Eğer severseniz sıvı hamura acı pul biber de ekleyebilirsiniz, farklı deneyler için isteyenler bu hamura batırdıktan sonra bir de panko ile kaplayıp kızartmayı deneyebilirler (Ben evde olmadığı için bunu denemedim ama daha da çıtır olacaktır).

Bu formülü farklı küçük balıklarla deneyebileceğiniz gibi, daha önce burada anlattığım üzere çeşitli sebzelerle de deneyebilirsiniz bu arada.

Keyifli ve az stresli bir hafta diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR