Büyük Seçim: Kızarmış Tavuk Savaşları

EVREN AYBARS

Yine bir seçim gününde sizlerle beraberiz. Ülkemizin geleceğini oylamaya gideceğimiz bu güzide günde, seçim yasakları dolayısıyla çok fazla bir şey yazmam mümkün olmayacak elbette. Sadece kendinizin değil, çocuklarınızın, depremzedelerin, gelecekteki depremzedelerin, ekonominin, iklim krizinin, sokak hayvanlarının sorumluluğu üzerinizde olduğu için, lütfen gidin oyunuzu verin ve mümkünse sandığınıza da sahip çıkın.

Benim bugün ne yazayım diye düşünürken aklıma gelen şey güzel bir kızarmış tavuk tarifi vermek oldu. Gerçi artık bu bile çok maliyetli bir iş olmaya başladı. Örneğin kemiksiz derisiz ızgara tava olarak geçen but etinin kilosu 200 tl olmuş durumda. Ki bu tarifimde en iyi sonucu da o şekilde alıyorsunuz. Ama isterseniz göğüs etinden de yapmak düşünülebilir elbette. Maliyet neredeyse yarı yarıya olacaktır.

Son yıllarda dünyada da kızarmış tavuk, biraz sosyal medya gazlarının da sonucu olarak çok popüler bir yemek haline geldi. İnsanlar ABD'de tavuk burger yemek için sıra bekliyor örneğin bazı yerlerde. Bence o kadar abartılacak bir durum olmasa da kızarmış tavuğu ben de çok severim. Hele bir de acı olursa.

Acı diyince, iki türlü acı kızarmış tavuk tarifi benim için öne çıkıyor. Birincisi Amerikan tarzı, AVM'lerden bildiğimiz zincir markaların yaptıklarına benzer. Diğeri ise Kore usulü, ki bunun tarifini geçtiğimiz aylarda yazmıştım. Meraklıysanız özellikle Kore usulünü denemenizi tavsiye ederim. Oradaki kritik malzeme fermente bir biber salçası olan gochujang, bundan 3-4 sene önce bulmak neredeyse imkansızdı ama artık özellikle online alışveriş sitelerinden kolayca bulunabiliyor. Yine yukarıda linkini bıraktığım yazıdaki Kore kültür ihracatının bir etkisi elbette bu.

Bugün ise sizlere Amerikan tarzının tarifini vereceğim. Benim için çocukluk favorilerinden birisi, babamın iş için yurt dışında olduğu bir dönemde oraya gittiğimizde yemeye bayılırdım çünkü. İki tarz birbirinden epey farklı olsa da bence bu savaşın kazananı yok. Her ikisi de gayet keyifli, evde yapınca da çok daha sağlıklı.

Amerikan usulü acı kızarmış tavuk

Malzemeler

-1 kg tavuk but baget veya ızgara tava (parmak kalınlığında şeritlere kesilmiş göğüs eti de elbette olur)

Marinatlar:

-500 ml ayran

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tatlı kaşığı karabiber

-1 tatlı kaşığı sarımsak tozu

-1 tatlı kaşığı acı isli paprika ya da acı toz biber

-2 yemek kaşığı acı sos (opsiyonel, geleneksel tarifler Frank's markayı belirtiyor, bizde de bulunabiliyor bu ürün, eğer çok acı bir sos kullanıyorsanız miktarı azaltın)

Un karışımı:

-2 su bardağı un

-2 çay kaşığı kuru kekik

-1 çay kaşığı sarımsak tozu

-1 çay kaşığı soğan tozu

-1 çay kaşığı kereviz tozu

-2 çay kaşığı acı isli paprika veya acı toz biber

-2 tatlı kaşığı tuz

Kızartmak için 500 ml kızartmalık yağ

Öncelikle marinemizi hazırlıyoruz. Bu oldukça basit bir işlem, ayran içerisine tüm baharatları ilave edip iyice karıştırıyoruz. Ardından tavukları bu karışımın içerisine batırıyoruz, hepsinin içeride olması gerekiyor. Buzdolabında en az bir saat, mümkünse 8-12 saat marine olmasını bekliyoruz.

Pişirmeye başlamak için önce unu büyük bir kaba alıyoruz. Yine baharatları ilave edip iyice karıştırıyoruz. Marinattan bir iki yemek kaşığı alıp unun üzerine serpiştiriyoruz, bu sayede daha bir çıtır olacak tavuklarımız. Marinattan çıkardığımız tavukları un karışımına atıp, her tarafları iyice un karışımıyla kaplanana kadar bastırıp hazır olanları bir tabağa alıyoruz

Bu arada eğer fritöz varsa 190 derecede, yoksa tencerede orta üst bir ateşte, termometre varsa yağ sıcaklığını yine 190 derece civarında tutarak tavuk parçalarını kızartmaya başlıyoruz. Burada eğer imkanınız varsa bir yağ sıcaklığı termometresi edinmenizi tavsiye edeceğim. Yağ sıcaklığı düşükken pişirmeye başlamak un katmanının çok daha fazla yağ çekmesine neden olur.

Burada önemli bir nokta, tencerenizi veya fritözü çok fazla doldurmamak. Hem yağın sıcaklığını çok düşürmek hem de tavukların birbirine yapışmasını istemiyoruz. Tavuklarımız kahverengi ve leziz olana kadar parçaların büyüklüklerine bağlı olarak 10-15 dakika, her 3-4 dakikada bir çevirerek pişirin. Yine termometreniz varsa tavuğun iç sıcaklığının en az 76 dereceye ulaştığına emin olun. Bu sıcaklık sağlık açısından önemli. Kızarmış tavuklar piştiğinde bir tel ızgara üzerine ya da bol kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa alın ve daha sıcakken üstlerine az miktarda tuz serpiştirin.

Kızarmış tavuğunuzu yanında ne isterseniz onunla servis edebilirsiniz. Eğer kemiksiz derisiz butla yaparsanız bir kaç dilim turşu, mayonez ve acı sosla inanılmaz iyi bir burger hazırlayabilirsiniz mesela.

Oy verin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR