ÖZGE MUMCU AYBARS

ÖZGE MUMCU AYBARS

KINGSTON DAVASI VE SBK

Kısaca Türkiye’deki iddialara bakalım:  Sezgin Baran Korkmaz’ın SBK Holding ve holding bağlı 6 şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığı öne sürülüyordu. MASAK ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın tespiti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.  SBK Holding ve alt şirketlerde yönetici olduğu öne sürülen 19 kişiye gözaltı kararı çıktı. 8’inin yurtdışında olduğu belirlendi. 11 şüphelinden sadece Kamil Feridun Özkahraman tutuklandı.  Sezgin Baran Korkmaz’ın yurtdışında olduğu tespit edildi. Sezgin Baran Korkmaz’ın hukuki güvence hissetmediği için Türkiye’ye dönmediği belirtildi. Avukatı Cesim Parlak, müvekkilinin işleri nedeniyle yurtdışıma gittiğini, resmi yollarla çıkış yaptığını ve işlerini bitirdiğinde gelerek ifade vereceğini söyledi. Korkmaz’ın malvarlıkları üzerinde 6 Kasım 2020 tarihine kadar tedbir bulunuyordu. Bu tedbir nöbetçi sulh ceza hakimliğince 6 Kasım tarihinde kaldırıldı. 

Sezgin Baran Korkmaz ve SBK Holding’e uzanan operasyonun bir ucu ABD’ye uzanıyor. Yani Kingston Davası’na.  Korkmaz'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında, "kara para aklama" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 30 Eylül'de şirketlerinin tüm mal varlıklarına el konulması için 10'uncu Sulh Ceza Hâkimliği'ne talepte bulunmuştu.

Savcılığın delil elde etmeye yönelik talebini yerinde gören Hâkim Furkan Bilgehan Ertem de aynı gün Korkmaz ile birlikte ABD'deki dolandırıcılık davasının sanıkları Jacob Kingston, Isaiah Kingston, Rachel Kingston, Sally Kingston ve Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhyan) ile Doğa Dodan, Kamil Feridun Özkahraman, Alptekin Yılmaz, Mehmet Demir, Yakup Levent Korkut, Zeynel Eren, İzzet Bozkurt'un kara para aklama suçlaması nedeniyle mal varlıklarına el konulması karar vermişti.

Kararda şüphelilerle ilgili olan ve tedbir kararı konulan şirketler de Mega Varlık Yönetim A.Ş., Komak Isı Yalıtım sistemleri, SBK Holding Biofarma İlaç Sanayi, Münir Şahin İlaç Sanayi, Ecem İlaç Pazarlama, İstanbul Doğu Batı Derneği, Bugaraj Elektronik Ticaret, Heksağon Mühendislik, Auto Alsat Bilişim Otomotiv, Vaniköy Sigorta, Komak Madeni Yağ Akaryakıt, Boğaziçi Cam Sanayi, Bukombin Bilişim, Ünosan Kimya, Noil Yatırım, Blane Teknoloji, Umut İlaç, İsaanne SARL olarak sıralanmıştı.

Korkmaz hakkında kararın ertesi günü yurtdışı çıkış yasağı konuldu. Korkmaz daha sonra yaptığı ve "Türkiye'ye yatırımın gelmesi ve gelmeye devam edeceği düşüncesi birilerini çok rahatsız etmiş olmalı ki, hepsi bir ağızdan gelen sermayeyi şaibeleştirmeye çalışıyor" dediği paylaşımına "Gelen her kuruş sermaye Amerikan otoritelerinin ve bankalarının izni ile gelmiştir" notunu da ekledi.

İstanbul 3'üncü Sulh Ceza Hâkimi Yasin Karaca tarafından alınan kararda dikkat çekici olan ayrıntı ise MASAK'tan gelen bir yazıya atıf yapılmasıydı. 

5 Kasım 2020 tarihli MASAK yazısının suçlama konusunu oluşturan aklama suçuna yönelik bir tespit bulunmadığı anlamına gelen bu yazının yanı sıra dosya kapsamında yapılan değerlendirmelerde de "aklama suçunu oluşturan öncül suçların işlendiğine dair somut bulguların tespit edilemediği» belirtiliyordu. Soruşturma sürecek olmasına rağmen tüm tedbir kararları kaldırılmıştı.

Bu karardan 10 gün sonra, 17 Kasım 2020'de, Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı da 7'inci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek tarafından kaldırıldı.  Bu kararda Korkmaz hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlamasından da soruşturma yürütüldüğü belirtiliyordu. Türk Ceza Kanunu'nun 220'nci maddesinde düzenlenen bu suçun cezası 4 yıldan az olmamak kaydıyla 8 yıla kadar hapis cezasıydı. 

Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da ABD’de süren bir başka yargı süreci nedeniyle gözaltına alındı: Kingston Davası. Bugün SBK’nın Türkiye’ye mi ABD’ye mi gönderileceği meçhul.

Sözcü’den İsmail Saymaz’ın haberine göre “Avusturya makamları, yargılamaya ve kanıtlara ilişkin ABD'den ayrıntılı bilgi istedi. Yazışmanın 40 günü bulabileceği ifade ediliyor. Savunma hakkı için SBK ve avukatlarına 20 gün süre tanınacak. Ardından iade için duruşma günü verilecek. Duruşmada iade için nihai karar çıkacak. Yani SBK en az iki ay daha Avusturya'da.”


Bu sürede ABD’de yürütülen Kingston Davası’nın sanıkları olan Mormon Kingston kardeşlerin, Türkiye'ye gönderdiği paranın işlem belgeleri de dahil olmak üzere, Korkmaz ve Türkiye irtibatlarıyla ilgili iletişim bilgilerini Amerikalı savcılarla paylaşmıştı. Utah Federal Savcılığı da mahkemeye başvurarak Korkmaz'ın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti. 1 Ağustos 2018 Tarihinde Utah Savcılığı 5 Kişi Hakkında Nitelikli Dolandırıcılık ve Kara Para Aklama Suçlarına İlişkin bir iddianame düzenlendi. Mormon tarikatına mensup Kingston ailesi merkezi Utah'ta bulunan Washakie Renewable Energy (Washekie) adlı yenilenebilir enerji şirketinin de sahibi.

1 Ağustos 2018 tarihinde, Utah eyaletindeki federal jüri heyeti Utahlı Jacob Kingston, kardeşi Isaiah Kingston ve Californialı Levon Termendzhyan (nam-ı diğer Lev Aslan Dermen) hakkında düzenlenen gizli iddianameyi kabul etti. İddianameye göre sanıklar karmaşık bir yapı kurarak, nitelikli dolandırıcılık ve kara para aklama suçları işleyerek, ABD federal hükümetinden 500 milyon dolardan fazla haksız kazanç elde etti. 

Ayrıca iddianamede, savcılığın Türkiye’de en az 134 milyon dolarlık şüpheli işlemleri ayrıntılarıyla anlatan delillere sahip olduğu, örgütün gayrimenkul satın alarak, banka hesabı açarak ve sahte veya yarı meşru işletmelere yatırım yaparak suç girişimlerinin gelirlerini aklamak için Türkiye’yi yoğun olarak kullandığı iddia edildi. 

Dosya kapsamında Amerikan savcıları tarafından tespit edilen Türkiye’deki tüm şirketler, Kingstonlar ve Termendzhyan ile tanışmadan önce çok az serveti ve nüfuzu olan Sezgin Baran Korkmaz’a ait ya da Korkmaz ile bağlantılı olarak ifade ediliyor. 

Alex Naim Saab ise geçtiğimiz yıl bu zamanlarda Capo Verde’de yakalanmıştı. Halen Capo Verde’de tutuluyor.

Güncel süreci de bir başka yazıda özetleyeyim. Bağlantıları var mı, ona da bir bakalım

Önceki ve Sonraki Yazılar
ÖZGE MUMCU AYBARS Arşivi
SON YAZILAR