ÖZER ÇELİKSÜNGÜ

ÖZER ÇELİKSÜNGÜ

2022 Nasıl Geçti? 2023 Nelerle Geliyor?

Kavuşan aşıklar hissiyatı veren Lionel Messi ve Dünya Kupası, kendilerini mücadele ettikleri sporların tarihine altın harflerle yazdırmış ikonik isimlere edilen duygusal vedalar, sahneyi iyiden iyiye ele geçiren nefes kesen genç yetenekler ve biraz da sportswashing… 2022 spor adına bize birçok hissi yaşattı.

2022’den Öne Çıkardığım 5 Spor Olayı

Messi’nin Dünya Kupasını Kazanması

Yani… Ne denebilir ki. Futbol tarihinin en unutulmaz oyuncusunu, futbol tarihinin en unutulmayacak maçında zirve performansıyla kendisini tarihin gelmiş geçmiş en iyisi olarak ilan edişini izledik. Senariste yazdırsak, böylesini yazamazdı.

Roger Federer ve Rafael Nadal’ın Gözyaşları

Kendi sporlarının gelmiş geçmiş en iyisi olabilecek iki ismin aynı döneme denk gelmeleri başlı başına nadir bir unsur. Bu bile kendi başına yeterince hayret vericiyken bu iki isimden birinin kariyerinin son maçına en büyük rakibiyle partner olarak çıkması ve rakibinin onun için canını dişine takarak son ana kadar oynaması daima bizlerle kalacak.

Federer ve Nadal bizlere rekabetin içindeki insani bağı olabilecek en kibar ve unutulmaz şekilde gösterdi. Benim adıma, omuz omuza verip ağladıkları kare, kesinlikle yılın spor fotoğrafı. Nadal adeta ağlamamak için çenesini tutuyordu… Bu iki insanın birbirleriyle kıran kırana mücadele ederken aynı zamanda birbirlerine besledikleri saygı gerçekten inanılmaz.

Golden State Warriors Yeniden Şampiyon

Önce takımın en önemli 2. Oyuncusu Kevin Durant takımdan gitti sonra 3. Oyuncusu Klay Thompson ise önce çapraz bağlarını ardından aşil tendonunu kopardığından ötürü parkelerden 941 gün uzak kaldı. Bu sırada kadron yenilendi ve 3 yıl daha yaşlanarak NBA play-offlarına geri döndün. Buna rağmen geldin ve şampiyon mentalitesi nedir herkese gösterdin… Ne diyelim büyüksün Stephen Curry, büyüksün Golden State Warriors!

Serena Williams’a Buruk Veda

Hayatta, zirvede bırakan efsanevi bir sporcu kadar tatmin edici derecede romantik çok az şey var. Bu yaz, 41 yaşına girmek üzere olan Serena Williams son Amerika Açık turnuvasına başladığında bunu ummuştum. Ne yazık ki o görkemli sonu, burada elde edemedik. Fakat bu Serena Williams’ın tarihin gördüğü en iyi sporculardan biri olduğu gerçeğinden bir şey götürmedi. Zaten 23 büyük turnuva kazandıktan sonra, kanıtlayacak veya verecek hiçbir şeyi kalmamıştı.

Kolej Basketbolunun Sindirella Masalı

NCAA basketbol turnuvasının tarihinde, yüksek profilli rakiplerinin saygısını görmeden girmelerine rağmen turnuvada büyük işler başaran düşük seviye takımlar hakkında pek çok hikaye vardır. Ancak Saint Peter’s buna rağmen tuhaf bir konumda. Saint Peter’s, 2021-22 sezonunun yarısına kadar kazandığından çok kaybetmişti. Onların böyle bir yoldan yükselerek Elite Eight'e (son 8) ulaşan ilk 15 numaralı seri başı olması akıllara durgunluk veren bir şey. Kolej basketbolu bunca zamandır böyle bir Sindirella masalı görmedi.

2023 Ne Vaat Ediyor?

Futbolun Dünya Kupası biter yerine basketbolun Dünya Kupası gelir. Asya’da Filipinler, Japonya ve Endonezya ev sahipliğinde düzenlenilecek Erkekler Basketbol Dünya Kupası Avrupalı NBA yıldızlarının da katılacağın düşünürsek son derece eğlenceli olacaktır.

Aynı zamanda Kadınlar Futbol Dünya Kupası da 2023 spor takviminde. Naçizane yakından takip edilmesi gerektiğini düşündüğüm bir spor olayı. Turnuva 10 Temmuz- 10 Ağustos tarihleri arasında Avustralya ve Yeni Zelanda’da oynanacak.

Aynı zamanda futbol ve ülkemiz adına bir not düşmek lazım: Pandemiden beri bir türlü gelemeyen Şampiyonlar Ligi finali sonunda İstanbul’a geliyor. Final 10 Haziran’da Atatürk Olimpiyat Stadında olacak.

Mutlaka gözlemlenmesi gereken bir diğer spor olayı Formula 1’in Las Vegas Grand Prix’i olacaktır. Formula 1’in mega paralar harcayarak Amerika’da organize edeceği 3. Grand Prix, sürdürülen iletişimi ve vaat ettiği yarış dışı şatafatla ilginç bir yerde. Oradaki yarışın yaratacağı negatif veya pozitif etki Formula 1’in stratejik geleceği adına son derece belirleyici konumda. Eğer Vegas umulan sükseyi yaparsa Formula 1 iyiden iyiye Avrupa’dan ve tarihi, ikonik pistlerinden çıkacak gücü bulabilir.

Birkaç demirbaş olayı geçip biraz hikaye odaklı bakarsak 2023 artık sahnenin iyiden iyiye yeni isimlerin hakimiyetine geçiş töreni olabilir. Futbolda Erling Haaland’ın Manchester City ile yaptıkları onu gelecek sezonun Ball’n Dor’u için en önemli aday yapabilir, geçtiğimiz yıl ilk majör turnuvasını kazanan Carlos Alcaraz teniste gelmiş geçmiş en iyi tartışmasının ortasındaki Rafael Nadal ve Novak Djokovic’ten ışıkları çalabilir, aynı şekilde NBA’de de durum farklı değil. Luka Doncic ve Jayson Tatum henüz 25 yaşına gelmeden NBA’in en değerli oyuncusu ve şampiyonu olmakla flörtleşiyorlar. Eğer Tatum ve Boston Celtics şampiyon olursa Boston 2023 yılında yeniden en çok NBA şampiyonluğu bulunan takım olma unvanını geri kazanabilir.

2023 artık iyiden iyiye majör sporların birçoğunda taç devri töreni devri olabilir. Dilerim yeni yılda bütün bu heyecanı sizlerle birlikte Kısa Dalga’da paylaşmaya devam edebilirim. Hepinize mutlu yıllar!

Önceki ve Sonraki Yazılar
ÖZER ÇELİKSÜNGÜ Arşivi
SON YAZILAR