TEZCAN KARAKUŞ CANDAN

TEZCAN KARAKUŞ CANDAN

2023 seçiminde en büyük güç: Kolektif hafıza

Bazı zamanlar vardır ki bir sıçrama yaşanır. Her şey denk gelir ve tarih size yeni bir yol çizer. O anlar tarihsel dönüm noktalarıdır… 2023 yılı tamda öyle bir yıl. İktidarın korktuğu değiştirmeye çalıştığı, mekânlarını yıktığı, resmi bayramlarını önemsemediği, kurucusunu itibarsızlaştırmaya çalıştığı, hatta anlamsız bir şekilde yarışmaya çalıştığı bir sürecin son perdesindeyiz. Tarihsel bir seçim sürecinde Cumhuriyet’in yüzyıllık zirvesi geldi ve sofranın başköşesine oturdu.

2023 sadece bir tarih değil elbette… Bittiğini sandığınız, gittiğini sandığınız, böyle devam edecek mi? diye kaygılarınızın çoğaldığı bir anda yürek atışlarınızı hızlandıran kolektif hafızanızın tazelenmesinin adresidir.

“Simgesellik”

Toplumlar hep simgelerle belleklerini diri tutarlar, coşkulanırlar, yaralarını sararlar, akılla yürek bağlantısını kurarlar. Varlık sebeplerini hep de öyle simgeselliklerde minnetle büyütürler. İktidarın varlığını yok etmesine karşı o duyguyla direnirler, büyürler, cesaretlenirler. Sokaklarda sel olur, balkonlarda, parklarda ses olurlar.

Kolektif hafıza işte böyle bir şeydir. Yıkmak yok etmek istediğiniz anda hiç beklemediğiniz bir yerden çıkar gelir gündemin başına oturur. Bir tarih, bir simge, onu tetikler. O yüreklerde ki akışı durdurmak, beyine oksijenin gidişini engellemek mümkün değildir. Çünkü o tarihin akışıdır ve durdurulamaz derecede güçlü duyguları bir arada barındırır.

“Güçlenen Cumhuriyet duygusu”

Otoriter rejimler bu yüzden kolektif hafızayı ve onu temsil eden tüm değerleri hedef alırlar, yok etmek isterler. Ancak yok edilme duygusu, benliğine dönen toplumda, sahiplenmeleri, belleği, hakikati ortaya çıkartır. AKP’nin yirmi birinci yıla giren iktidarında yaşanan tüm yıkımlarla birlikte, en zinde tutulan şey Cumhuriyet’in kurucu değerlerinin bilince çıkmasıdır.

Cumhuriyet’in temsil mekanı olan Başkentte, Atatürk Orman Çiftliği talan edilirken, İller Bankası, Havagazı Fabrikası, Su Süzgeci, Baraj Gazinosu, Marmara Köşkü, Cebeci Stadyumu,19 Mayıs Stadyumu, EGO hangarları yıkılırken, TCDD Gar yerleşkesi parçalanırken onca yıkımın ortasında güçlenen Cumhuriyet duygusudur. Her yıkımda, her kepçede yüreklerde büyüyen yeni inşaai süreçle Cumhuriyet bir kez daha temellenir. Bir heykel tahrip edilirken, bir bayram es geçilirken, bir hak ortadan kaldırılırken, bir anayasa ihlal edilirken, parlamento işlevsizleştirilirken, onca olumsuzluğun içerisinde güçlenen büyüyen duygu, Cumhuriyet duygusudur. Kötülük iyiliği böylece bilince çıkartır, sevgisizlik sevgiyi. Atatürk’e duyulan sevginin bağlılığa dönüşmesi, 10 Kasımlarda her sokakta durulan saygı işte bu yüzdendir.

“İşaret fişeği”

2023 tüm bu duyguların harlanacağı bir coşku yılı bir Cumhuriyet yılı kolektif hafıza yılı olacaktır. Her sokakta her okulda, karşımıza çıkacak bu hafıza ortak hareket etme duygusunu, toplumun değerlerine olan bağlılığını bir kez daha şekillendirecektir. Bu hep böyle olmuştur. Direnişle yazılmış güçlü bir hikâye, Atatürk’ün büyük dehası ile geleceği hedefleyen izler, üzerinde büyüttüğümüz tüm direnişler, 2023 Türkiye'sinde halkların kolektif hafızasının, mihenk taşı, geleceğe atılmış işaret fişeğidir.

Olmaz dediğiniz an kapınızı çalar umut. Gelir sofranızın başına oturur coşku. Hiç yenilmez dediğiniz güç gördükleriniz, küçülür. Kolektif hafızanızla siz devleşirsiniz. Toplum devleşir.

Başarının anahtarı : Aidiyet, Ahlak, Adanmışlık

2023 yılında seçimler hangi tarihte olursa olsun o kolektif hafızadan daha güçlü olamayacaktır. 17 Şubatta İzmir İktisat Kongresi, 23 Nisanları, 1 Mayısları, 19 Mayısları, Gezi direnişleri, 15-16 Haziranı, Lozan'ı, 29 Ekim’i, 13 Ekim’i içerisine alan kolektif hafıza, ortak yaratılan direnişlerin varlığı sandıkta hep kendini var edecektir. Yeter ki aidiyetle, ahlakla, adanmışlıkla hedefe kitlenelim, tüm olumsuzluklara kulak tıkayalım. Ortak yarattığımız kolektif hafızayı unutmayalım. Bu hafıza 2023 seçimlerinin en büyük gücü ve gelecek yüzyıla taşıyacak köprüsüdür. Geçmiş ve geleceği bağlayan o köprü tarihin her noktasında kendimizi en güçlü hissetmemizin sebebi, toplumun her hal ve şart altında, beslendiği umut adacıklarından birisidir.

Umutları harlayalım, 2023 Cumhuriyet rüzgarı esmeye başlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
TEZCAN KARAKUŞ CANDAN Arşivi
SON YAZILAR