Ağacın hikayesi nasıl bitecek Emine Hanım?

"Her gün etrafımızda, haberimiz dahi olmadan nice şey yok olup gidiyor. Ormanlara yerleşen sessizlik, bazı sakinlerinin göçüp gittiğini anlatıyor. Rüzgarlar artık başka diyarlardan hoş kokular değil yıkım taşıyor."

Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın da katkıda bulunduğu “Dünya Ortak Evimiz” adlı kitabın tanıtımındaki konuşmasından, (1 Haziran 2022)

  • Hisarönü Kirseburnu’nda, azmaklarla çevrili 25 dönüm arazi hem doğal, hem arkeolojik SİT alanı. Mutlak koruma altındaki su samurlarının, Akdeniz fokunun, sığla ağacı gibi endemik pek çok canlının yaşam alanı, özel izinle Erdoğan’ın kardeşin dünürü” uğruna beton dökülerek paramparça ediliyor. (31 Mayıs 2022, kisadalga.net)
  • (...) "Durduğumuz yol ayrımında, atacağımız doğru adımlarla gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya armağan etme imkanına halen sahibiz. Varlığımızın bağlı olduğu ekosistemleri tehlikeye atmak, doğal kaynakların hiç bitmeyeceği yanılgısı içinde olmak ve tüketimin küresel bir kültür haline gelmesi, tabiatın artık kaldıramadığı stresin ana nedenlerini oluşturuyor.”- Emine Erdoğan’ın Dünya Çevre Günü mesajından (5 Haziran 2022)
  • “Sadece 11 yıl içerisinde Türkiye’de ormanların içindeki parça sayısı yüzde 56 arttı. Ormanlar parçalandı. İktidar, ormanları kalkınma için bir kaynak olarak görüyor ve ekonomiye kurban ediyor. Orman yangınlarının asıl nedeni de bu tablo. Çünkü ormanları parçaladınız, villalar yaptınız, yollar geçirdiniz. Orman içindeki insan geçişini artırdınız.” – Prof. Dr.Erdoğan Atmış, Türkiye Ormancılığı 2022: Türkiye’de Ormansızlaşma ve Orman Bozulması Raporu”nun editörü ve yazarı (5 Haziran 2022)
  • Çevre Kanunu’ndaki yeni bir kanun teklifinde yer alan “mapa ve şamandıra ihalesi ile turizm alanlarını işletebilme yetkisinin Emine Erdoğan’ın himayesindeki Çevre Ajansı’na verilebilmesinin önünü açacak olmasına” dikkat çeken haberlere Emine Hanım’ın talebi üzerine yayın yasağı geldi. Gerekçesi: “Özel hayatın gizliliği ve kişilik hakları”. 3 Haziran 2022
  • “Tabiatı koruma alanları, en korunan alanlardır. Bizde tabiat parkları var, sözde koruma alanları. Toplam koruma alanı artmış gibi görünüyor ama gerçekte korunan alan sayısı her geçen gün azalıyor. Bütün mesire alanları bir gecede yüzden fazla mesire yeri tabiat parkına dönüştürüldü. Bunların korunan alanla yakından uzaktan alakası yok.” Doç. Dr. Cihan Erdönmez, Türkiye Ormancılığı 2022 raporu tanıtımındaki konuşmasından, 5 Haziran 2022
  • Emine Erdoğan “Dünya Ortak Evimiz” kitabında kişisel çevrecilik hikayesini, "Ağacın Hikayesi Böyle Bitmesin" bölümünde aktardı. Emine Hanım bu yazısında, doğa ile iç içe geçirdiği çocukluğunun bugünkü çevre duyarlılığına dönüşme sürecini anlatıyor. (1 Haziran 2022)
  • “Ormancılık teşkilatı, günübirlik yaklaşımlarla bir yapboz gibi değişiyor. Bizde yetkiler hep tepede toplanıyor. Ormancılık, en çok desteklenmesi gereken bakanlıklardan bir tanesi” Doç. Dr. Seçil Yurdakul Erol, Türkiye Ormancılığı 2022 raporu tanıtımındaki konuşmasından. ( 5 Haziran 2022)
  • “Şimdi, iklim değişikliğini tersine çevirebilecek son nesil olma bilinciyle, tabiatla dengeli, ölçülü ve ahenk içindeki bir ilişkiyi yeniden tesis etmeliyiz"- Emine Erdoğan, Dünya Çevre Günü mesajından (5 Haziran 2022)
  • “2020 yılı sonu itibariyle 748 bin hektar orman alanı madencilikten enerjiye, turizmden ulaştırmaya uzanan geniş bir yelpazedeki uygulamalara tashih edildi. Fiilen orman olmayan ve toplam ormanların yüzde 3,2’sine karşılık gelen bu alanlar, orman varlığı envanterinde halen orman olarak görünmeye devam ediyor. Ormanların azalmadığı, aksine arttığı yönünde yanıltıcı bir algı oluşuyor.” Prof. Dr. Erdoğan Atmış (5 Haziran 2022)
  • "Okulda öğrendiklerinizle kendinize doğa dostu bir hayat kurun ve herkese örnek olacak şekilde yaşayın. Başkasına verilecek en güzel nasihat, insanın kendi davranışıdır. Unutmayın ki tabiat sizin geleceğinizdir. Ona sahip çıkın."- Emine Erdoğan, Çevre Dostu 1000 Okul Projesi Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmadan. (6 Haziran 2022)
  • “Aradan geçen dokuz yılda güzel ülkemiz, 25 Nisan’da Gezi davasında açıklanan kararlar sonrasında; ranta karşı çıkıp, doğanın talanına itiraz edenlerin, hayatımıza müdahale etme diyen milyonların sesine ses olanların, GEZİ Parkı park olarak kalsın diye çabalayan kent hakkı, yaşam ve hak savunucularının, bu ülkenin demokrasi güçlerinin “ağırlaştırılmış müebbet ve ağır hapis” ile cezalandırıldığı bir ülkeye dönüşmüştür. - Taksim Dayanışması’nın Silivri Cezaevi’nin önünde yaptığı açıklamadan (28 Mayıs 2022)

Dünya Çevre Günü ve haftası dolayısıyla, sadece şu son 1 haftada sarf edilen sözler, eylemler ve gerçeklerin bir kısmını aktarabildim. Söyleyecek başka sözüm yok.

(Türkiye Ormancılar Derneği’nin hazırladığı Türkiye Ormancılığı 2022” raporunun tamamına buradan erişebilirsiniz)

Önceki ve Sonraki Yazılar
MEHVEŞ EVİN Arşivi
SON YAZILAR