Çin usulü taze soğanlı dana eti

Çin yemeklerini çok severim, hatta sadece Çin değil, çoğu Uzakdoğu mutfağını çok severim. Kullandıkları soslar, malzemeler, işini iyi yapan bir restoranda her seferinde beni mutlu eder. İş dolayısıyla yıllar önce iki defa Malezya, bir defa Tayland'a gittim, oralarda yediğim yemekleri hala çok keyifle hatırlarım. Hatta buradan itiraf edeyim, Kuala Lumpur'un Çin mahallesinde yediğim Çin yemekleri ve Tiger birası eşleşmesi hayatımda en sevdiğim yemeklerden birisi olabilir. Orada Çin restoranlarında menüde İngilizce de yoktu o dönemde, sırf resme bakıp sipariş veriyorduk, muazzam şeyler yedim ama ne olduğuna dair fikrim bile olamadı.

Çin yemeklerinde dikkatinizi çektiğine emin olduğum bir özellik, proteinlerin inanılmaz ölçüde yumuşak olması. Bunun için bir teknik kullanılıyor, İngilizce buna velveting yani kadifeleştirmek deniyor. Özellikle tavuk ve dana etli yemeklerde bu teknik etin çok daha yumuşak olmasını sağlıyor. İki farklı yöntem var, birisi karbonat kullanmak, diğeri ise yumurta, soya sosu, mısır nişastası ve yağ karışımı. Her iki tekniği de bir çok farklı tarifte görmek mümkün. Ben ikincisinin fazladan kattığı çıtırlığı sevdiğim için genellikle ikinci yöntemi kullanıyorum.

Uzak Doğu yemekleri yaparken ben her zaman bir wok kullanıyorum. Wok derin kenarları ile sıcaklığı ortaya odaklıyor ve yüksek ateşte çok hızlı pişirme sağlıyor. Zaten uzakdoğu mutfaklarında bu yüzden ön hazırlık tamamlanmadan yemek pişirmeye başlanmıyor, başladığınızda her şey çok hızlı pişiyor o yüzden de bir şeyleri keseyim doğrayayım falan zamanınız olmuyor, her şeyi önceden planlayıp hazırladıktan sonra başlamanız gerekiyor. Eğer evinizde bir wok bulunmuyorsa uygun fiyatlı bir tane edinmeye çalışın derim, yoksa da yapışmaz geniş bir tava da iş görür ama aynı hızla pişiremezsiniz.

Malzemeler

Dana eti:

- 450 gram biftek (ince dilimlenmiş)

- 2 tatlı kaşığı yağ

- 1 tatlı kaşığı soya sosu

- 1 yemek kaşığı mısır nişastası

Yemeğin geri kalanı için:

- ½ tatlı kaşığı susam yağı

- 2 yemek kaşığı soya sosu

- 2 tatlı kaşığı hoisin sosu

- 1 tatlı kaşığı sıcak su

- 1/2 çay kaşığı beyaz biber

- 3 yemek kaşığı mısır nişastası

- 1 yemek kaşığı zencefil (ince jülyen doğranmış)

- ¼ su bardağı bitkisel yağ (60 ml)

- 4-6 dal yeşil soğan (5 cm uzunluğunda kesilmiş)

Bifteği yağ, soya sosu ve mısır nişastası ile karıştırın. Oda sıcaklığında 30 dakika marine edin. Burada nasıl bir et kullanacağınız çok önemli değil, bu karışım zaten yumuşamasını sağlayacak. Aynı yemeği tamamen aynı içeriklerle tavukla da yapabilirsiniz bu arada.

Susam yağı, soya sosu, hoisin sosu, sıcak su ve beyaz biberi küçük bir kasede birleştirin; iyice karıştırın ve kenara koyun. Bifteği bir tabağa yayın ve üzerine 3 yemek kaşığı mısır nişastası serpin. Eti hafifçe kaplayacak şekilde karıştırın. Fazla nişastayı silkeleyin.

Wok tavanızı duman çıkana kadar ısıtın ve wok tavasına çeyrek bardak yağ dökün. Bifteği ekleyin ve bir tarafını 30 saniye boyunca yağda mühürleyin. Çevirin ve diğer tarafını da 30 saniye mühürleyin, ardından bir tabağa aktarın. Orta-düşük ısıya getirip fazla yağı alın (eğer çok fazla yağ varsa), wokta yaklaşık 2 yemek kaşığı yağ bırakın.

Zencefili woka akın ve 15 saniye karamelize olana kadar pişirin. Isıyı en yüksek ayara getirin ve yeşil soğanın beyaz kısımlarını ekleyin. Yaklaşık 1 dakika iyice renk alana kadar pişirin.

Ardından bifteği ve geri kalan yeşil soğanları ekleyin. Hepsini birlikte yaklaşık 30 saniye soteleyin ve daha önce hazırladığınız sosu ekleyin. Karıştırarak sotelemeye devam edin.

Sıvı buharlaşana ve sos tamamen biftek ve yeşil soğana yapışana kadar karıştırarak sotelemeye devam edin. Ateşi kapatın, tabağa alın ve servis yapın!

Bu lezzetli yemeği haşlanmış jasmine veya basmati pirinci ile servis etmenizi öneririm. Keyifli bir pazar günü dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR