ÖZGE MUMCU AYBARS

ÖZGE MUMCU AYBARS

İNGİLTERE'DE TEDARİK ZİNCİRİ KRİZİ VE BREXIT

İngiltere’de benzin istasyonları önünde kuyruklar var. Rafinerilerde petrol var ama akaryakıt transfer yerine – yani petrol istasyonlarına - gidemiyor. BP’ye göre, temel sorun, benzincilere tedariği sağlayacak yeterli sayıda ağır nakliye sürücüsünün olmaması. İngiltere’de, tahminen, 100 binin üstünde nitelikli sürücüye ihtiyaç var. Nitelikli sürücülerin eksikliği nedeniyle, süpermarketlerden yeme – içme sektörüne kadar bir çok sektörde tedarik zinciri problemine yol açtığı, en son etkilenen sektörün ise akaryakıt sektörü olduğu iddia ediliyor. 

İnsanlar araçlarıyla sıra beklemeye devam ediyor. İstasyonlarda benzin yok. Var olan benzin için, doktorlar, hemşireler, bakımevi çalışanları ile cezaevi personeli kendilerine satışta öncelik tanınmasını istedi. Öğretmenlerin sınıflara gidemediği, hemşirelerin hastanelere ulaşamadığı ifade ediliyor. 

Bu krizle başa çıkabilmek için İngiltere orduyu devreye soktu. Orduda görevli 150 ağır nakliye sürücüsü, ihtiyaç halinde harekete geçmek için eğitiliyor. Personel eğitiminin beş gün sürmesi bekleniyor. Hükümet ayrıca akaryakıt taşımaya izin veren özel sürücü ehliyetlerinin de süresini 31 Ocak 2022’ye kadar uzattı. Petrol Parekendecileri Birliği (PRA)’ne göre, bazı bölgelerde istasyonlardaki pompaların yüzde 50 ila yüzde 90’ı kuru. İnsanların panikle hareket ettiği ve de arzdan daha yüksek bir alım olduğu ifade ediliyor. Hükümet bu krizi körüklediği için medyayı ihtiyaçtan fazla aldığı için toplumu suçluyor. 

Bu esasen “tedarik zinciri krizi”nin altına yatan farklı unsurlar var. Bunların başında Brexit duruyor. 

Öncelikle, Brexit’ten sonra Avrupalı birçok sürücü, İngiltere’de yaşamanın gelirleri üzerinde etkisi olacak bürokrasi uygulamaları nedeniyle kendi ülkelerine geri döndü. Ayrıca İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı, eskiden İngiltere’nin işgücünde yer alan yabancı ağır nakliye sürücüsünün özel vizeye ihtiyaç duymasına neden oldu. İngiltere’de geçtiğimiz hafta, İşe Alım ve İstihdam Konfederasyonu’na (Recruitment and Employment Confederation) göre 1,9 milyon iş ilanı bulunuyordu. İş gücü kıtlığı diye de süreç özetlenebilir.

İkinci neden ise Covid – 19. Salgın nedeniyle birçok sürücü kendi ülkesine döndü. Ve de iş gücü kıtlığı ile yabancı sürücülerin gelememesi nedenleriyle tedarik zinciri henüz yeniden kurulamıyor. Ve de tam bu nedenle ordu personeli devreye giriyor. 

Aylardır süpermarketlerin ve çiftçilerin ağır nakliye sürücü sıkıntısının tedarik zincirini zorladığı konusunda uyarılarda bulunduğu da not düşülüyor. Hükümet 5 bin ağır nakliye sürücüsü için geçici vize verilmesinin planladığı söyleniyor. 

Brexit ve Popülizm kelimeleri iç içe kullanılan iki kelime. 2016’da sağ popülizm, Brexit kararı ile Donald Trump’ın seçilmesi ve dünyada sağ popülist liderlerin yükselmesi ile beraber ele alındı. Brexit’ten sonra, popülizm, İngiltere’de başbakanın Boris Johnson olmasına kadar giden bir süreci açtı. 

Popülizm tam da böyledir, seçilmek için insanların duygularını kullanır ama kriz durumunda o duyguların neye yol açacağını öngöremezsiniz. İngiltere garip ve değişik bir dönemi yaşıyor. 

Tüm bu süreçte, Brexit’in, İngiltere içinde işgücü kıtlığına yol açacağı, bir salgın yaşanacağı ve de en basit ihtiyaç olarak görülen benzinin tedariğinin sağlanamayacağı görülebilir miydi? 


İzlemeye devam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
ÖZGE MUMCU AYBARS Arşivi
SON YAZILAR