Kestaneli pilav

Ülkemizin jeopolitik konumu sağ olsun etrafımızda heyecan hiç eksik olmuyor, Suriye konusunda binlerce analiz yazıldı, benim konum zaten değil ama Ortadoğu'da birkaç günde gündem bir anda nasıl hızla değişebiliyor bir kez daha yaşadık gördük. Yıllardır devam eden bir sürecin bundan sonra nereye evrileceğini şu an bilmek imkansız. Türkiye'nin bu süreci nasıl yöneteceğini bilmek de çok zor. Zaten bu sorulara cevap verebilseydim size yemek tarifi anlatmak yerine elimde vileda sopası televizyonda büyük resme bakmak lazım falan diyor olurdum.

Neyse, karamsar bir yazı yazasım yok bu sabah. Benim de içim kararıyor sabahları bu yazıları yazarken. Bu sabah aramızda kalsın, dün gece Euroleague maçlarına takılınca biraz geç uyandım normalimden, o yüzden sabah olmuş, dışarıdan kış sesleri falan geliyor, biraz keyifli bir şeyler yazmaya çalışalım.

Efendim yılbaşı serimize devam ediyoruz. Yılbaşı sofralarında sıklıkla kestaneli pilav türevlerini görürüz. Bugün de benzer bir tarif anlatacağım. Ama neden yılbaşında kestane yeniyor? Az biraz buna baktım bu sabah.

Kestane özellikle Avrupa ve Akdeniz'de tarih boyunca bolluk ve bereketi simgeleyen bir ürün. Kışın olgunlaşması ve kolay saklanması sayesinde, Antik Roma'da kış gündönümü (21 Aralık) için düzenlenen Satürnalya festivalinde bol miktarda tüketilirdi. Bu festivalin de günümüzdeki yılbaşı ve noel gibi kutlamalara temel olduğu söylenmektedir.

Ortaçağ Avrupa'sında da Hristiyanlığın da etkisiyle noel sofralarında tüketilmesi yaygındı. Yine kış mevsiminde farklı sebze ve meyvelerin azaldığı durumda bol ve kolay bulunması burada etken olmuştur. Daha sonra özellikle Fransız mutfağında 18 ve 19. yüzyıllarda giderek farklı yiyeceklerde kullanılmaya başladı.

Elbette mevsimsel olarak tam kış aylarında ortaya çıkması nedeniyle, kuzey yarımkürede yılbaşının ve noelin sembolik lezzetlerinden birisi olmuş durumda kestane. Bizde de çokça pilavlarda kullanılan bir lezzet. Gelin şöyle harika bir Fransız usulü kestaneli pilav tarifi yapalım.

Malzemeler:

• 2 su bardağı pirinç (tercihen baldo veya basmati)

• 300 gram kestane (haşlanmış veya kavrulmuş, kabukları soyulmuş)

• 2 yemek kaşığı tereyağı

• 2 yemek kaşığı zeytinyağı

• 1 adet küçük soğan (ince doğranmış)

• 1 diş sarımsak (isteğe bağlı, ezilmiş)

• 1 çay bardağı beyaz şarap (isteğe bağlı, yerine sebze suyu kullanılabilir)

• 4 su bardağı tavuk suyu (veya sebze suyu)

• 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

• 1 çay kaşığı tuz

• 2 yemek kaşığı kıyılmış taze maydanoz

• 1 yemek kaşığı kıyılmış taze kekik (isteğe bağlı)

• 2 yemek kaşığı dilimlenmiş badem (kavrulmuş, süsleme için)

Yapılışı:

Eğer hazır haşlanmış kestane kullanmıyorsanız, kestaneleri çizin ve fırında 200°C'de 20-25 dakika pişirin. Ardından kabuklarını soyup iri parçalar halinde doğrayın.

Pirinci yıkayın ve nişastası gidene kadar birkaç kez durulayın. Süzgeçte bekleterek fazla suyunu süzdürün.

Tereyağını ve zeytinyağını geniş bir tencerede eritin. Doğranmış soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun. Sarımsağı da ekleyip birkaç dakika daha soteleyin.

Doğranmış kestaneleri soğan karışımına ekleyin ve birkaç dakika kavurun. Eğer beyaz şarap kullanıyorsanız, bu aşamada ekleyin ve alkolün buharlaşması için 2-3 dakika kadar bekleyin.

Süzülmüş pirinci karışıma ekleyin ve 2-3 dakika boyunca kavurun. Pirinçler yağ ile iyice kaplanmalı ve hafif şeffaf hale gelmelidir. Tavuk suyunu (veya sebze suyunu) sıcak olarak tencereye ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edin. Karıştırıp kapağını kapatın ve pilavı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin (yaklaşık 15-18 dakika).

Pilav piştikten sonra ocağı kapatın. Kapağını açmadan 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Pilavı hafifçe karıştırarak kestanelerin ve aromaların iyice dağılmasını sağlayın. Üzerine taze maydanoz, kekik ve kavrulmuş dilimlenmiş badem serpiştirin.

Fransız usulü kestaneli pilav, yılbaşı sofralarında özellikle et yemeklerinin (örneğin rosto, hindi veya ördek) yanında harika bir eşlikçi olur. Şık bir sunum için pilavı geniş bir servis tabağına alın, üzerine birkaç bütün kestane ve badem ekleyerek sofraya getirin.

Keyifli bir pazar günü dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR