ÖZGE MUMCU AYBARS

ÖZGE MUMCU AYBARS

Yangın, sabotaj ve ihmal

Marmaris’in Bördübet yani Amazon Koyu mevkiinde çıkan yangın, 5. gününe girerken halen söndürülemedi. Datça ve Marmaris sapaklarından ayrılıp virajlı bir yoldan girdiğiniz Bördübet, sık bir kızılçam ormanını, karakulak adı verilen ve dünyada bir kızılçam ormanında yaşayan tek boz ayı popülasyonunu, nadir de olsa kurtları, vadinin su tabanında ise su samurlarını barındırıyor.

2020 yılında bu alan “Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” ilan ediliyor. Şu an sahanın yüzde 20’si yanmış durumda. Uzmanların umudu yangının yüzde 30’a varmadan sönmesiyken şu an sahanın yüzde 60’ı yanmış durumda. Şu an resmi verilere göre 3 bin hektara yakın alan kaybedilmiş durumda.

ekran-resmi-2022-06-24-10-57-48.png

Orman Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre sahada “27 helikopter, 14 amfibik uçak, 348 arazöz, 57 su tankeri ve diğer kamu araçlarıyla ile toplam 815 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 108 iş makinesi, emniyet ve jandarmaya ait 20 TOMA görev yapıyor.”

Rüzgarın da etkisiyle yangının söndürülmesi ve de karadan kontrol edilmesi zorlaşıyor. Yangının Marmaris’in çöplüğüne doğru ulaştığı da ifade ediliyor.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, yangının başladığı ilk günlerde sabotaj ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekmişti: “Yangın Yediadalar denilen bölgede başladı. Sabotaj ihtimalinin de oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Yanan bölge Marmaris'in en bakir bölgesi, genç bir ormandı ama maalesef büyük oranda kaybediyoruz. İlk başta havadan müdahale oldu ancak havanın kararması ile helikopter iniş yapmak zorunda kaldı."

Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Öztürk ise bölgedeki arıcıların 3-4 kişinin kaçtıklarını gördüklerini ileterek, geçtiğimiz yılda benzer bir tablonun yaşandığını ifade etti.

Nitekim İçişleri Bakanı Soylu da benzer iddiaları dile getirdi.

Bu iddiaların yanında, muhalefetteki partilerin belediye başkanlarıyla afetlerdeki rutin atışmasına da devam etti. Soylu, Marmaris'te çıkan yangına ilişkin "Envanterde gece görüşlü helikopter yok" diyen CHP'li Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay'a Rudaw’a verdiği röportajla yanıt vererek “çöp arabasına baksın” dedi. Merkezi otoriteyle yerel yönetimler yine bir polemikle karşı karşıya gelirken, gece görüşlü helikopterin olmadığı ve de devlet cephesinde asıl meselenin söndürülemeyen yangın olduğu da yeniden unutuldu.

3a663e24-f2a4-42f6-b50f-2eae1e3fb9cc.jpeg

Sabotaj iddialarına geri dönersek… Marmaris’teki orman yangının şu an bir şüphelisi var. Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla, toplamda 3 bin 832 kişi ve araç sorgulandı. Yangının Saklı Koy mevkiinde çıkmış olma ihtimaliyle bölgede çalışma başlattı ve isim olarak S.A.’ya ulaşıldı. Ekipler, yangının çıkış noktası olarak değerlendirilen bölgede yakılmış halde 3 adet araç lastiği ve terkedilmiş bir motosiklet buldu. Bu motosikletin sahibinin S.A. olduğu ve hakkında tehdit, basit yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarından 5 ayrı suç kaydının bulunduğu tespit edildi. Şüphelinin yakalandığı ağaçlık alanda içinde benzin olduğu düşünülen 2 tane 5 litrelik pet şişe ele geçirildi. S.A. ailevi sorunlar nedeniyle 3 ayrı noktaya sigara izmariti attığını ve yangını çıkarttığını da ifade etti. Bu satırları yazarken soruşturma devam ediyordu.

Bu yıl İspanya’da başlayan şimdi Marmaris’te yaşanan orman yangınları, sabotajları dışarda tutsak dahi küresel ısınma nedeniyle de daha yaygın hale gelecek.

Geçtiğimiz yıl yaşanan yangın faciası tüm boyutlarıyla düşünüldüğünde de, önlemlerin neden geç alındığını ve gece görüşlü helikopterin neden 4 Temmuz’da envantere gireceği konusu halen yanıtsız.

Turizm bölgelerinde ve maden aramanın son dönemde arttığı bir ekonomik – siyasi iklimde yangınlar, başka soruları da gündeme getiriyor: o bölgelerin kaderi ne olacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
ÖZGE MUMCU AYBARS Arşivi
SON YAZILAR