Baba Patlıcan: Babagannuş

Yaz aylarının sevdiğim yönlerinden biri patlıcanın tam mevsimi olması. Bugünün de babamın doğumgünü oluşu ile aklıma baba geçen bir tarif yazmak geldi ve size patlıcanın en güzel hallerinden birini anlatayım diye düşündüm.

Patlıcan, yetiştiriciliği Milattan Önce 5. yüzyılda Hindistan ve Çin civarlarında başlamış bir sebze. Avrupa'ya gelmesi 16. yüzyılı bulmuş olan bu nefis sebze aslında besleyiciliği çok çok yüksek olmasa da, yağı çekebilen süngersi yapısı ile mutfaklarda geniş bir yelpazede kullanılmakta.

Patlıcan günümüzde dünyanın pek çok mutfağında yer buluyor. Dünyada en çok yetiştirilen sebzelerden birisi, Hindistan ve Çin toplam dünya üretiminin yüzde 87'sine yakınını üretiyor. Yumuşak dokusuyla vejetaryen ve vegan rejimlerde de çokça tercih ediliyor.

Bugün size anlatacağım tarif, bence patlıcanın en lezzetli hallerinden birisi olan babagannuş. Muhtemelen Lübnan kökenli bu meze, ülkemizin haricinde Suriye, Irak, Ermenistan, İsrail, Filistin, Mısır gibi orta doğu civarında yer alan pek çok ülkede oldukça popüler (Orta Doğu demişken aklıma geldi, ODTÜ'de mezuniyet töreni geleneksel olarak Devrim Stadyumu'nda yapılır, pankartlardan ve yuhalanmaktan korkan, görevlerine atanma marifetiyle gelmiş bazı kişilere hatırlatmak isterim).

Babagannuşu özel kılan şey bence içerdiği tahin. Tahinin o kendine has lezzeti patlıcanla birleşince bambaşka bir seviyeye ulaşıyor. Bu arada daha önce denemediyseniz, parti yemeklerinde kızarmış ekmek dilimleri üzerine sürerek servis etmenizi de tavsiye edebilirim. İyi kalite bir ekmek üzerinde harika sonuç veriyor.

Malzemeler (4 kişilik)

-2 adet patlıcan

-4 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt

-2 diş sarımsak (ezilmiş)

-3 yemek kaşığı tahin

-1 limonun suyu

-1 avuç maydonoz (ince kıyılmış)

-tuz, taze çekilmiş karabiber

Babagannuşu hazırlarken ilk olarak patlıcanları közlememiz gerekiyor. Bunun için isterseniz ideali mangal veya ev için köz tavası. Bunun haricinde fırında 200 derecede de közlemek mümkün. Çok zaman darlığı varsa konserve patlıcan da kullanılabilir ama ben onun tadını o kadar sevemiyorum.

Közlediğiniz patlıcanlar soğuyunca kabuklarını güzelce soyun. Bir bıçakla incecik kıyıp bir karıştırma kabına alın. Üzerine maydanoz hariç tüm malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Tuz için miktar belirtmedim, damak tadınıza göre ayarlamalısınız. Tüm malzemeleri blender içine atıp (yoğurdu en son eklemek daha iyi olabilir bu durumda) humus tarzı incecik bir püre haline getirmeyi de düşünebilirsiniz.

Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonraysa üzerine maydanozu serpip servis yapabilirsiniz. Biraz daha baharatlı bir tat isterseniz, içerisine 1 çay kaşığı kimyon ve 2 çay kaşığı acı toz biber eklemeyi de deneyebilirsiniz. Servis öncesi üzerine az bir zeytinyağı gezdirmeyi de düşünebilirsiniz.

Söylediğim gibi, kızarmış ekmek dilimleri üzerinde servis etmeyi de denemenizi tavsiye ediyorum. Hatta daha da ileri gidip, hamburger yaparken az miktarda sos olarak kullanmayı bile deneyebilirsiniz, köfte, bir iki kalın dilim tavada ya da mangalda pişirilmiş soğan ve babagannuş bence çok keyifli bir birleşim olacaktır.

Keyifli bir pazar günü dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR