Evde Likör 2.0

Geçtiğimiz hafta sizlere yazdığım evde likör tarifini instagram sayfamda paylaştığımda daha ileri tarif ister misiniz diye sormuştum. Bu soruya bir çok evet cevabı aldım, o nedenle bu hafta yazmak istedim.

İstedim istemesine de, bu hafta ailemle uzun yıllardır yapamadığımız bir şey yaptık, Midilli'ye kaçtık bir kaç günlüğüne. Kur etkisi sağolsun insan su alırken bile kendini bir tuhaf hissediyor başta, ama şu kadarını söylemek lazım, eğer Çeşme'de Bodrum'da falan bir tatile niyetiniz ve bütçeniz varsa bile, onların yerine buralarda bir kaç gün geçirmek benim tatil anlayışıma göre hem daha keyifli, hem de daha ucuza gelir. Lezzetler gayet güzel, deniz harika (öyle giriş bedeli falan yok), insanlar çok sevimli. Buralar da 5 sene öncesine göre biraz pahalılaşmış, ama yine de söyleyeyim, bizim tatil beldelerinde yiyeceğinize göre hala uygun kalıyor fiyatlar.

İşte bu seyahat sırasında ben günleri de karıştırdım ve bu sabahın cumartesi değil pazar olduğunu yeni idrak edip kendi kendime şoka girdim. Çünkü pazar değil pazartesi Türkiye'ye dönüyoruz ve benim bütün haftasonu algımı bu durum bozdu. Bu nedenle geç yayına giren yazı için kusuruma bakmayınız.

Size iki farklı likör tarifi vereceğim. Birinin tam zamanı, vişne. Diğeri de artık yılın her zamanı yapılabilen portakal likörü. Portakalı biz yeni evliyken kocaman bir kavanozda yapmış ve uzun süre keyifle içmiştik. Öyle güzeldi ki, o dönem bize yemeğe gelen arkadaşlarımızın bir kaçını yemek sonrası pert etmişliği vardı. O bakımdan dikkatli tüketimi tavsiye ederim. Vişneyi de yaptım, o da çok keyifli oluyor, onu pandemi dönemi yaptığım için misafir hikayesi olamadı maalesef.

Vişne Likörü:

1 kilo vişne

500 gr. toz şeker

8-10 adet karanfil

2 kabuk tarçın

10 adet kakule

1 adet muskat cevizi

500 ml saf alkol, 1 lt su (gerekirse daha fazla su eklenebilir) veya 1 lt votka

Vişneleri yıkayıp saplarını ortadan kesin. Vişneleri büyük bir turşu kavanozuna bir kat vişne, bir kat şeker şeklinde dizin. Kapağını kapatın ve vişneler suyunu salıp şeker eriyene kadar 4-5 gün şekerle gölge bir yerde bekletin.

Sonrasında baharatlarınızı bir tülbent içine sarıp karışıma ekleyin ve alkolünüzü de içerisine ilave edin. Tekrar kapağı kapatın ve karanlık ve serin bir yerde en az 35-40 gün vişnelerin renkleri açılana kadar bekletin.

Burada iki türlü yapılabilir, vişneleri bir süzgeçte ezerek likör içine katabilirsiniz veya bütün bırakıp likörü alkolü iyice emmiş vişnelerle de servis edebilirsiniz. Bu tamamen keyfinize kalmış.

Portakal Likörü:

3 kg portakal

5 çubuk tarçın

10 adet karanfil

Yaklaşık 1 lt saf alkol

2 lt su

600 gr şeker

Portakalları ılık hatta sıcağa yakın suda iyice yıkayın. Bu eğer dışında koruyucu parafin varsa ondan kurtulmak için şarttır. Yıkadığınız portakalların kabuklarını olabildiğince ince soyun. Kabuğun iç tarafındaki beyaz kısım likörü az da olsa acılaştırabilir ona girmemeye çalışın.

Büyük bir turşu kavanozuna kabuk ve baharatları yerleştirin, üzerine alkolünüzü ilave edin. Alkolün portakal kabuklarının üzerini tam geçmesi gereklidir, miktarı ona göre ayarlayın ve ne kadar alkol koyduğunuzu bir yere not edin. Serin ve karanlık bir yerde karışımınızı ara sıra bir sallayarak en az 20, mümkünse 30 gün bekletin.

Bekleme süresinin sonunda, kullandığınız alkol miktarına göre, her 1 litre alkol için 2 litre su içerisine 600 gram şeker olacak şekilde bir şerbet hazırlayın. Şerbeti hazırlarken içerisine yine 1-2 portakal veya limon kabuğu da ekleyebilirsiniz. Şerbet içinde şeker tamamen eridikten sonra altını kapatın. Oda sıcaklığına kadar soğutun. Tülbent yardımıyla süzerek artık portakal lezzetine iyice kavuşmuş olan alkolü biyük bir tencereye aktarın, üzerine şerbetinizi dökün ve iyice karıştırın. Likörünüzü şişe veya kavanozlara bölüştürün. Soğuk olarak keyifle tüketebilirsiniz.

Keyifli bir hafta dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR