EVREN AYBARS
Ezilmiş fırın patates
Dünyanın tüm ezilmiş patatesleri, birleşin, ezilince acayip lezzetli oluyorsunuz. Evet bugün size yeni bir patates modeli tarifim olacak.
Bu hafta yine rüzgar gibi geçerken bütün yeme içme sektörünü sallayan tağşiş raporlarıyla gündemin ortasında kaldı. Konuyla ilgili çok spekülasyon var, bir tanesinin adı çıkıyor, dönüyor diyor ki yok abi o biz değiliz başkası, diğeri kumpas yapıldı bana diyor, o yüzden ben yorum yapmamayı tercih ediyorum. Ama şunu söylemek lazım, hele hele köfte, sucuk, salam ve benzeri parça etten hazırlanmamış ürünleri dışarıda tüketmeyi tercih etmeyin. İnternette insanlar hindi etinden kuzu şiş nasıl yaptık diye tarif paylaşıyor, durum o kadar vahim.
Ha bu güvensizlik ve düşük kalite ortamında bir de o yemeklere inanılmaz paralar veriyoruz, esas benim aklım orada sapıtıyor. Burada şu fiyat bu fiyat yazmayacağım, çünkü bugün yazdığım örnek fiyat yarın aynı kalmıyor.
Bütün bu ortamda çocuklar ve kadınlara yönelik olayları da gördükçe, gelir adaletsizliğini düşündükçe, siyasetin çürük tahtaları gıcırdadıkça içim bugün size yazacağım tarifteki patatesten beter eziliyor. Ama tarifin bir güzel tarafı var, acayip lezzetli oluyor. Haydi içimizi daha fazla karartmayalım ve tarife geçelim.
Malzemeler (3-4 kişilik):
-12 adet bebek patates
-3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-3 diş sarımsak
-3 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı taze kekik veya biberiye
-rendelenmiş kaşar veya parmesan
-isli toz paprika veya pul biber (isteğe bağlı)
Öncelikle bebek patateslerin kabuklarını soymayın ve yüzeylerini iyice yıkayın. Bu kabuklar çıtırlık katacak o yüzden soymamak önemli. Bir tencerede patatesleri üzerlerini iki üç parmak geçecek kadar suyla iki çay kaşığı da tuzla en az 10-15 dakika kadar, bıçakla rahatça delinecekleri kadar yumuşaması için haşlayın. Patatesleri ezeceğimiz için iyice yumuşamaları önemli.
Patatesleri süzün ve biraz soğumaya bırakın. Fırınınızı 200 dereceye ısıtmaya başlayın. O arada zeytinyağı, tuz, karabiber, rendelenmiş veya ezilmiş sarımsak, kekik veya biberiye ve diğer katmak isteyebileceğiniz baharatları bir kabın içerisine karıştırın. Burada ayrı fikirler olarak limon kabuğu rendesi ve tarhun, ince kıyılmış taze soğan veya frenk soğanı gibi farklı denemeler de yapabilirsiniz, patatesin en sevdiğim özelliklerinden birisi farklı kombinasyonları da çok güzel kaldırması.
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir tepsiye bir fırça yardımıyla zeytinyağlı karışımdan çok ufak dokunuşlarla patateslerin altını yağlayın. Ben bunun yerine bir sprey şişesinden sade zeytinyağı püskürtmeyi de denedim, lezzet olarak bir fark olmuyor, mühim olan patateslerin tabanına da çok az bir yağ katkısı sağlamak.
Patatesleri kalın ve düz tabanlı bir bardak kullanarak yukarıdan aşağı bastırarak ezin. Ezdiğiniz patateslerin üzerine bir fırça veya kaşık yardımıyla zeytinyağı karışımının yarısını paylaştırın. Standart bir fırın tepsisine bu patateslerden 12 adet rahatça sığıyor, burada bir dikkat edilecek nokta, ezdiğimiz patateslerin birbirlerine değmemesi, böyle olunca daha bir çıtır çıtır oluyorlar. Patatesleri ne kadar ezerseniz o gevreklik o kadar artıyor, ben 4-5 mm kalınlıkta ezdiğim zaman çok lezzetli olduğunu düşünüyorum.
Tüm patatesleri hazırlayınca tepsiyi fırına verin ve 30 dakika pişirin, 30 dakika sonra çıkarın, kalan zeytinyağlı karışımınızı patateslere paylaştırın ve üzerlerine birer parça rendelenmiş kaşar peyniri veya parmesan serpin. Çok fazla peynir gerekmiyor, biraz lezzet katmak yeterli. Peynir eriyene kadar rn fazla 10 dakika daha fırına verin, ve patatesleriniz hazır.
Bu patatesi her türlü yemeğin yanına yancı olarak servis edebilirsiniz, isterseniz naneli sarımsaklı bir süzme yoğurt dip sosu ile yiyebilirsiniz, orasını size bırakıyorum. Ama neyle olursa olsun, bu tarifi mutlaka bir deneyin derim, hem kızarmış patates kadar yüksek kalorili değil, hem hazırlama olarak çok zorlu bir tarafı yok, hem de çok lezzetli oluyor.
Patates gibi ezilmediğiniz bir hafta dilerim.
Not: Bu hafta muhtemelen çarşamba gününden itibaren esas işim olan otomotiv hakkında yazılarıma başlıyorum, onları da okursunuz değil mi?