Fırında sebze kızartma

Maalesef yine şehit haberiyle sarsılan bir gündemimiz var. Ne yazık ki bu yazıyı yazdığım saat itibariyle 9 kaybımız var. 40 yıldır onbinlerce cana mal olan bir süreç nasıl çözülemez akıl alır gibi değil maalesef. Nazım'ın sözleriyle "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine bu hasret bizim". Umuyorum ki bir gün bunlar geride kalır ve bir orman gibi kardeşçesine yaşarız.

Rejim açısından uygun: Gökkuşağı sebze

Bugünlerde bir yemek yazarının en büyük mücadelelerinden birini veriyorum ve rejime başladım. O nedenle evde daha hafif yemekler yapmaya çalışıyorum. Ancak 8 yaşında bir çocuğun olduğu bir evde bu o kadar da kolay değil, geçen akşam mesela kızarmış tavuk istedi beyefendi. Yine evde yapınca biraz daha içeriği kontrol altında tutmak mümkün oluyor elbette. En azından kullandığım yağ miktarı ve kalitesi bile dışarıdaki herhangi bir yerden çok daha mantıklı seviyede. Bir de başka bir konu, beyefendinin sebzelerle olan iletişimini güçlendirmek gerekiyor, bu yaşta en favori yiyecekleri sebze değil kendilerinin. Köfte, et, tavuk, balık, patates kızartması, börek, makarna ve pilav etrafında dönen bir yemek seçkisi istiyor genellikle. Oralarda kullanabileceğim sebzeleri bolca kullanıyorum elimden geldiği kadar. Ancak saf sebzeyi de dahil etmek lazım biraz oyuna. O bakımdan bu aralar karışık sebze kızartması üzerine bir kaç deneme yaptım. Bunu da rejim açısından daha uygun olması için az yağla fırında yaptım. Adını da fırında gökkuşağı sebze koydum, işe yaradı açıkçası. Bugün de size bu tarifi yazacağım o nedenle. Hatta haftaya da belki bol sebzeli tavuklu börek tarifi yazarım, o da çok başarılı oldu geçtiğimiz günlerde.

Karışık kızartmayı zaten genellikle herkes sever. Normalde elbette yaz yemeğidir ama artık pazarda markette kabak, patlıcan, kapya biber gibi sebzeler yılın tamamında bulunuyor, o bakımdan istediğiniz zaman yapmak mümkün. Sebzeleri domates sosuyla mı yoğurtla mı yiyeceksiniz, orada karar sizin artık. Bu şekilde yaptığınızda hem çok kolay hazırlanıyor hem de çok daha az yağ kullanıyorsunuz. Mutlaka deneyin derim. Ben malzemeleri 4 kişilik olarak yazıyorum, bir ana yemek gibi değil de, garnitür gibi düşünerek miktarı 4 kişilik yazdım açıkçası, bu saydığım miktar normal bir fırın tepsisini dolduruyor, daha fazla yapmak için bir tepsi daha kullanıp ayrı ayrı pişirmenizi öneririm, çünkü sebzelerin biraz karamelize olmasını da istiyoruz, üst üste gelirlerse bunu sağlamak kolay olmayacaktır.

Malzemeler (4 kişilik):

-1 adet kemer patlıcan (iri)

-1 adet kabak (iri)

-2 adet kapya biber

-2 adet orta boy ya da 1 adet iri patates

-3 diş sarımsak

-Yarım çay bardağı zeytinyağı

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 çay kaşığı kuru fesleğen

-1 çay kaşığı kuru biberiye

-1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

Fırınınızı 220 derece fanlı olarak ısıtın. Patlıcanı şeritli olarak soyun. Sebzeleri olabildiğince benzer büyüklükte olacak şekilde doğrayın ve büyükçe bir kaba alın. Sarımsakları ince dilimleyin. Sebzelerin içine zeytinyağı, tuz ve baharatlarla birlikte ekleyin. Eğer arzu ederseniz bir iki tane acı sivri biber de koyabilirsiniz, ben oğlum sevmediği için koymuyorum ancak oldukça da yakışır.

Tüm malzemeleri karıştırma kabında iyice karıştırın. Üzerine pişirme kağıdı yerleştirdiğiniz bir tepsiye olabildiğince tek kat olacak şekilde yerleştirin. Fırının üst rafında pişirmeye başlayın.

Onbeş dakika sonra tepsiyi fırından çıkarın, bir spatulayla sebzeleri biraz tersyüz edin. Tekrar fırına verin. Eğer sebzeleriniz tek kat değilse, bu işlemi on dakikada bir yapın, her seferinde alttakileri üste alın. Sebzelerinizin pişme süresi fırın performansına göre değişebilir, bende tek kat olduğunda 25-30 dakika civarı sürüyor, ona göre siz de ara sıra kontrol ederek zamanı kendiniz belirleyebilirsiniz. Dediğim gibi domates sosu veya sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.

İyi bir hafta dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR