Lezzet Festivali: Mantar Soslu Antrikot

EVREN AYBARS

Bugüne kadar bu sayfada neredeyse 60 yazı yazmışım. Bu yazılarda hep ağırlıklı olarak erişilebilir fiyatlı yemekler yazmayı tercih ettim. Memleketimizde bazı yemek yazarları yüzlerce liralık kahvaltılara, binlerce lira hesap ödeyeceğiniz mekanlara methiyeler düzerken bunu hep yanlış buldum. Halkın ortalamasının madden erişebileceği tarifler vermeye gerçekten gayret ettim.

Seçim sonuçlarımız gösterdi ki, maalesef yaşadığımız yokluktan memnunuz. O nedenle artık yukarıdaki açıkladığım bakış açımı o kadar da önemsemeyeceğim. Bonfile fiyatı 800 lira mı? Aynen devam. Uygun fiyatlı tarifler olsun diye tavuk yemeği yazmaktan gıdaklamaya başlayacağım yakında. Ha tavuğun fiyatı ne oldu derseniz o da zaten kanatlandı uçuyor.

Hal böyle. Kusura bakmayın, bir süre öyle kolay erişilebilecek tarifler olmayacak buralarda. Bugün de mantar soslu bir antrikot tarifi vereceğim sizlere. Ama mantar sosu deyip geçmeyin, içinde tarhun, krema gibi malzemeler de var ve lezzeti gerçekten inanılmaz. Antrikot yerine başka proteinlerle de kullanılabilecek bir sos aslında burada tarif edeceğim. Hatta makarna ile de gayet güzel gider.

Antrikot benim ızgara amaçlı kullanılan etler içerisinde en favorim olabilir. Özellikle tipik olarak antrikot iki farklı kas içerir, bunlardan bir tanesi biraz daha büyük ve sert bir parçadır. Diğeri, genellikle L şekline benzer ve daha yumuşak ve lezzetlidir. Bu kasın adı spinalis dorsi ve gerçekten benim de en favorilerimdendir. Eğer antrikot alacaksanız bu kısmı büyük parçalara yönelmenizi öneririm. Bir de eğer bulabilirseniz yağı mermer gibi etin içine yayılmış olanlara yönelin. Biraz daha fiyatlı olabiliyor ama o farka değer.

Malzemeler (2 kişilik)

-2 dilim antrikot (en az bir parmak kalınlığını tavsiye ederim)

-tuz, karabiber

-2 yemek kaşığı tereyağı

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

-400 gram mantar (tür fark etmez)

-2 diş sarımsak

-1 avuç dolusu taze tarhun otu yaprağı

-1 paket krema (200 gr)

-1 fiske muskat rendesi

Öncelikle etlerin her iki tarafına da bolca tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Etler kenarda dururken mantarları nasıl beğeniyorsanız öyle doğrayın. Ben dün bu yemeği yaparken çok yakın bir dostumun dağdan topladığı mantarları kullandım, bir kısmını elimle adeta yırtarak, bir kısmını da bıçakla dilimledim.

1 yemek kaşığı tereyağı ile zeytinyağını sıcak bir tavaya alın ve eritin. Tereyağı eriyince mantarları ilave edin. Yüksek ateşte biraz soteleyin, biraz tuz ve karabiber ekleyin. Mantar eğer su bırakırsa, buharlaşana kadar ara sıra karıştırmaya devam edin. Bırakmazsa da dışları hafifçe kahverengi olana kadar soteleyin. Sonrasında ince doğradığınız veya rendelediğiniz sarımsağı da ekleyin. Eğer evinizde hazır açık bir beyaz şarabınız varsa, bu sırada bir çay bardağı kadar ekleyip lezzeti artırabilirsiniz, bunu yaparsanız alkolü buharlaştırmak için bir iki dakika bekleyin. Son olarak kremayı mantarların üzerine döküp ateşi hafifletin, üzerine önce az bir muslat rendesi ve sonrasında da tarhun yapraklarınızı serpiştirin. Yapraklar hafifçe yumuşadığında sosunuzu bir kenara alın. Tarhun bulmakta zorlanıyorsanız (ki çok normal bir durum) taze kekik, biberiye gibi aromatik otların yapraklarını da kullanabilirsiniz.

Ben az bulaşık çıkarmak için eti de aynı tavada pişiriyorum. Arada biraz kağıt havluyla tavada kalan krema vb malzemeyi silip yüksek ateşte tavayı yeniden ısıtıyorum. Tava iyice ısınınca (üzerine bir damla su attığınızda çok hızlı buharlaşıyorsa mesela) yağsız olarak etleri tavaya alın. Et tavaya değdiğinde o "cısss" sesi gelmiyorsa pişirmeye başlamayın. Önce birer dakika her iki yüzü de pişirin. Sonra bir kaşık tereyağını tavaya ilave edin. Bir diş sarımsağı da ezerek tavaya alın. Sarımsak aromalı bu tereyağı içerisinde etlerinizi pişirmeye devam edin. Etinizi istediğiniz şekilde pişirdikten sonra (antrikot için az-orta kesin önerimdir) bir tabağa alın, 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın, sonrasında üzerine veya yanına, nasıl isterseniz, mantar sosu ile servis edin.

Ben dün bu yemeği yanında sadece kızarmış ekmekle servis ettim. Kızarmış ekmeğin etin suyu ve mantar sosuyla birleşimi çok keyifli oldu. Eğer isterseniz patates kızartması, patates püresi, pilav gibi yancılarla da servis edebilirsiniz.

Keyifli bir hafta diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR