Tatil keşfi: Sebzeli kuzu sote

EVREN AYBARS


Bayram tatilinin sonuna geldik. Fiyatlar, kalabalıklar, inanılmaz teleferik kazası, İran ve İsrail arasındaki korkutucu tırmanış derken hafta ellerimizin arasından geçti gitti.

Biz bu haftanın bir bölümünü Bodrum tarafında geçirdik. Bayram koşulları malum, nerede ne bulacağımız net değildi, biraz da o nedenle özenli bir ön hazırlık yapamamış olsam da sizler için oldukça lezzetli bir tarif hazırlayıp videosunu da çektim. Gümüşlük tarafında bir markette ve bahçede bulabildiklerimle anlık olarak hazırladığım yemek inanın beni bile şaşırttı.

Burada söylemek istediğim şey şu, bazen sadece elinizde ne bulabildiğinize göre bir menü oluşturmak geliştirmek gereken bir yetenek bence. Bunun için de biraz deney yapmak ve lezzetlerin birbiriyle nasıl uyum sağladığına dair fikirler edinmek gerekiyor sanırım. Ben bu çekimi yaparken aynen böyle oldu, evden çıkarken gördüğüm biberiye ağacından (gerçekten ağaç boyundaydı) iki dal almıştım, yine yolda gördüğüm limon ağacından bir limon kopardım, markette bulsam tavuk tarifi çekmeyi düşünüyordum ama bayram nedeniyle tavuk gelmemiş, çok az seçenek kalmıştı, ben de kuzu külbastı aldım. Sebzeler de markette taze kalan kapya biber ve istiridye mantarı.


Bu arada bu çekimde bana imkanlarını açan Zeynep Homan Art Studio'ya da ayrıca buradan da teşekkür etmek istiyorum. Gümüşlük'te uzun süredir sanat kursları veriyor. Her yıl evin bahçesinde yapılan yaz sonu partileri kulaktan kulağa bir efsaneye dönüşen Zeynep Homan'ı instagramda şuradaki adresten bulabilirsiniz.

Eldeki malzemelerle anlık olarak neler yaptım gelin beraber üzerinden geçelim.

Bu arada tarifin videosu da şu adreste yayında.

Malzemeler:


-1 kg kuzu külbastı (dana antrikot, kontrfile, hatta yağsız kemiksiz tavuk but gibi etler de kullanılabilir elbette)

-250 gram istiridye mantarı (kestane mantarı, kültür mantarı gibi diğer mantarlar da olur)

-2 adet kapya biber

-4 iri diş sarımsak

-2 dal taze biberiye (taze kekikle de nefis olur)

-1 adet limon

-4 yemek kaşığı zeytinyağı

-zevkinize göre tuz-karabiber

-1 adet büyük boy bazlama (bunun yerine de isterseniz ekmek, isterseniz pilav kullanın)


Ben bu çekimde odun ateşiyle ısınan bir mangal üzerinde toprak güveç kap kullandım, ama elbette ki evinizde bunun yerine bir tava kullanabilirsiniz.


Öncelikle ısınan tavanıza 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin. İrice doğradığınız kapya biberleri tavaya alın ve orta ateşte çevirmeye başlayın. Mantarlarınızı da orta büyüklükte doğrayın (istiridye mantarı kullanıyorsanız benim yaptığım gibi elinizle de parçalayabilirsiniz). İrice bir tutam tuz ve karabiber ilave edin.


Sebzeleri çevirmeye devam ederken bir yandan etlerinizi irice parçalar halinde doğrayın. İsterseniz her şeyi önceden ufak ufak doğrayıp sac tava gibi boyutlara da getirebilirsiniz. Sebzeleri 5-6 dakika çevirdikten sonra sarımsakları ilave edin (isterseniz doğrayın, ben o sırada tencerem çok ısındığı için yanmalarını önlemek amacıyla olduğu gibi kabuklarıyla kullandım).
Sebzeler iyice pişmeye başladığında tuzunu biberini kontrol edin, gerekirse ekleme yapın. Sonra bir kaba alın, yeniden 2-3 kaşık zeytinyağı ilave edip etlerinizi ve biberiyeleri tavanıza alın ve yüksek ateşte etlerin dışları iyice kahverengileşinceye kadar soteleyin. Arada tekrar tuz ve karabiber ilave edin.


Sonlara doğru yine kabuğunu ılık suyla yıkadığınız limonun kabuklarını rendeleyin. Yemeğin tuzunu biberini son defa bir kontrol edin (bunu her hazırladığınız yemekte yapmaya çalışmalısınız) ve eğer yemeğin yanında bir pilav veya püre gibi bir yancınız yoksa, etlerin üzerine bazlama veya ekmeğinizi istediğiniz şekilde parçalara bölüp ilave edin. Vaktiniz varsa ekmeği veya bazlamayı küp küp doğrayıp tavanın boş bir anında 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile kızartıp sonra da bu aşamada kullanabilirsiniz, benim vaktim dar olduğundan o şekilde yapamadım, kızarmış ekmeğin çıtır yapısı yemeği daha keyifli bir hale getirecektir.


Son olarak her şeyi tavanızda son bir iki dakika daha çevirin ve sıcak sıcak servis edin.


Keyifli bir hafta dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR