Nusret Kaya ve Tosya Pilavı

EVREN AYBARS


Burada çok bahsettiğim bir konu değildir aile bağlarım. Ama bugün biraz böyle bir şeyler yazasım var. Çok uzun da yazamam muhtemelen, bakalım.

Tam 2 sene önce, 18 Kasım 2021'de iki dayımdan birini kaybettim. Doçent Doktor Nusret Kaya'yı. Bilenler bilir dayımı, çok enteresan adamdı. Bugün yıldönümünde çok andım onu ve bir kaç satır hakkında yazmak istedim.

Psikiyatri doçenti olan dayımla ilgili hatırladığım ilk şeylerden biri, evindeki bir gazete kupürü, dayımın bir fotoğrafı yanında "Uykuda ölüme son" yazıyor. Vay be demiştim, önemli adam bu dayım. O zamanlar 5 yaş civarındayım, 1,5 yaşından beri şaşı olan gözlerimin ameliyatla düzelmesine vesile olmuş dayım, bir kaç gün onun evinde kalmışız, düzgün okuyabildiğim ilk yazılardan biri bu, herhalde hala o yüzden hatırlarım.

Dayımın gözleri insanın içini görür gibi bakardı, büyük ihtimalle de görürdü. Anlardı. Değişik bir şeydi, bir sıkıntı yaşadığınızda anında hisseder ve yardımcı olmaya çalışırdı. Genellikle bana karşı daha dalgacı yaklaşırdı, belki de cesaretlendirmek isterdi, bilemiyorum.

2 sene önce kaybını haber aldığımda ne yapacağımı anlamam bayağı bir zaman aldı. Akşam bir arkadaşlarıma rakı sözüm vardı mesela, onu ne yapacağım diye düşündüm ilk bir iki dakika, sonra, tesadüfen o gün ben de İstanbul'daydım, hastaneye gittim. Sonra kuzenimle evine gittik. Yukarıda bahsettiğim kupürü yıllar sonra tekrar orada gördüm. O ev çocukken bana ne büyük gelirdi, aslında o kadar da değilmiş dediğimi hatırladım.

İnsan ölmeye programlı, biliyoruz, ama sanki başımıza hiç gelmeyecekmiş gibi bir düzende yaşıyoruz hepimiz. Sonra bir gün o pis gerçekle yüzleşince afallayıp kalıyoruz. Dayımın gidişi aynen böyle oldu benim için. Uzun süredir devam eden bir hastalığı vardı ve durumu iyiye gitmiyordu ama insan yakıştıramıyor ne olsa.

Dayımın babası, yani haliyle dedem Tosya'nın Aşağıkayı köyündendi, dayımı da orada anne ve babasının yanına toprağa verdik. Oranın muhteşem pilavının tarifiyle bu yazıyı kapatayım müsaadenizle.

Tosya pilavı (4 kişilik)

-1 su bardağı Tosya pirinci (yoksa Baldo kullanın)
-1,5 su bardağı su/et suyu/tavuk suyu
-3 yemek kaşığı tereyağı
-1 çay kaşığı tuz

Pirinçleri tuzlu ve ılık suda en az bir saat ıslatın.

Ardından soğuk suda iyice yıkayın ve durulayın, nişastasının iyice akıp gitmesini hedefliyoruz. Sonrasında tam yeni kaynamaya başlayan su/et suyu/tavuk suyu içerisine pirinçleri alın, tuz ekleyin ve pişmeye bırakın.

Pilav fokurdamaya başlayınca ateşi iyice kısın.

Pilavın üstü göz göz oluncaya kadar kısık ateşte pişirin. Ayrı bir tavada tereyağını eritin, pişmiş pilavın üzerine tereyağını ilave edin.

En az 5 dakika demlenmesini bekleyin, sonra tahta kaşıkla pirinçleri ezmeden iyice karıştırıp servis yapın.

Güzel bir hafta dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
EVREN AYBARS Arşivi
SON YAZILAR