KEMAL GÖKTAŞ
Peker’in itirafları ve bir “temiz eller” savcısı: Beşiktaş 2. Başkanı Engin Baltacı
Sedat Peker’in YouTube üzerinden başladığı itiraf ve ifşa şovları Twitter üzerinden devam ediyor.
Peker, son olarak cezaevinde iken eski Başbakan Mesut Yılmaz’a kumar görüntüleri karşılığında şantaj yaparak 5 milyon dolar aldığı ve Yılmaz’ın da kendisine yakın dönemin DGM (Devlet Güvenlik Mahkemesi) Savcısı Engin Baltacı tarafından tahliyesini sağladığını iddia etmişti.
Peker’in adını verdiği ve vermediği dönemin tanıkları çıkarak bu iddiayı doğrulayan açıklamalar yaptılar. Peker’in iddialarında isimleri geçenlere yönelik çokça yazı ve haber kaleme alındı ama “tahliyeyi sağlayan” DGM Savcısı’ndan nedense hiç söz edilmedi.
Sedat Peker’in tahliyesini sağladığını söylediği isim Engin Baltacı. Şimdilerde Beşiktaş’ın ikinci başkanı ve basın sözcüsü. Medyadaki suskunlukta Baltacı’nın bu yeni pozisyonunun etkisi var mıdır, bilinmez. Ama dönemin Başbakanının yönlendirmesi ile bir çete liderinin tahliyesini sağladığı iddia edilen eski askeri DGM savcısının ilişkilerine yakından bakmak gerek.
Önce kısa bir biyografi verelim. Bundan sonra yazılacak olanları bu biyografi ile birlikte takip etmek gerekecek:
“Engin Baltacı, 1953 yılında Beşiktaş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Beşiktaş’ta tamamlayan Baltacı, Kara Harp Okulu ve İstanbul Hukuk Fakültesi mezunudur. 31 yıllık kamu görevinde askeri hâkim, askeri savcı görevlerinin yanı sıra DGM Cumhuriyet Savcısı olarak da görev aldı.
2004 yılında emekli olan Baltacı, avukatlık yapmaktadır. Engin Baltacı, Haziran 2022'den beri BJK'nin ikinci başkanı, basın sözcüsü, hukuk işleri ve kulüp tüm kurulları ile ilgili ilişkilerden sorumlu.”
“TEMİZ ELLER” SAVCISI
Baltacı, İstanbul DGM Savcısı olduğu dönemde, Susurluk soruşturması da dahil, birçok derin devlet-mafya soruşturmasını da yürüttü.
Peker’in şimdi -haklı olarak- dalga geçtiği “temiz toplum” kampanyalarının ana akım medyada ikiyüzlü biçimde yürütüldüğü dönemde, Baltacı’nın adı da gazetelerde “temiz eller savcısı” olarak geçiyordu.
Peker’in prim almakla suçladığı Ertuğrul Özkök’ün yayın yönetmeni olduğu Hürriyet’te de Engin Baltacı, bir başka DGM Savcısı Aykut Cengiz Engin ile birlikte İtalya’daki “temiz eller” soruşturmalarını yürüten Milano Savcısı Di Pietro ile kıyaslanıyordu.
27 Ekim 1998 tarihli Hürriyet gazetesi haberinde “Malki cinayeti ile Çakıcı'nın karıştığı Türkbank ihalesini soruşturan DGM savcıları Aykut Cengiz Engin ile Engin Baltacı, ‘‘temiz eller’’ için Türkiye'nin umudu oldu. İtalya'da Milano Savcısı Di Pietro'yu ulusal kahramanlığa götüren soruşturmaların benzerini üstlenen Türk savcılar, olayların üzerine cesaretle gidiyor” deniliyordu.
Haberde, Peker’in şimdi dile getirdiği iddiaların bir tür sağlaması da yer alıyor: “Başbakan Mesut Yılmaz'ın da, ‘Biz hukuk devletini egemen kılacağız. Kişilerin değil, Anayasa'nın dediği olacak. Bu iş nereye varacaksa oraya gideceğiz’ sözleriyle destek verdiği” belirtiliyor.
Ertuğrul Özkök’ün Hürriyet’i, “temiz toplum” söylemleri ile Başbakan Mesut Yılmaz’ın kontrolünde oldukları anlaşılan iki savcıyı öne çıkarıyordu.
Hürriyet’teki haberde “kahraman” savcı Baltacı’dan şöyle bahsediliyor:
“Nesim Malki'nin öldürülmesi dosyasını soruşturan DGM'nin diğer cesur savcısı Engin Baltacı da, Hukuk Fakültesi'ni 1982 yılında bitirdi. Asker kökenli olan Albay Baltacı, Nesim Malki'ye yakınlığı ile tanınan ve bir süre Sümerbank'ın Genel Müdürlüğü’nü yapan, Etibank Genel Müdürü Şükrü Karahasanoğlu ile Cankurtaran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Cankurtaran'ın da ifadelerine başvurdu. Emin Cankurtaran'ın yurtdışına çıkışına tahdit koydurdu. Soruşturma çerçevesinde cinayet sanıklarının tutuklanması ve cinayeti azmettirdiği öne sürülen Erol Evcil hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılması sağlandı.”
Haberde iki savcının ayda sadece 350 milyon TL maaşa “talim” ederek bu işleri yaptıkları da belirtiliyor.
ERGENEKON BELGELERİNDE TURGUT YILMAZ İLE BİRLİKTE ANILIYOR
Hürriyet’in “kahraman savcılarından” Engin Balta, “temiz eller savcısı” olarak sunulmasının ardından ise adını farklı vesilelerle kayda geçiriyor. İlk olarak Ergenekon soruşturmasının şaibeli isimlerinden Tuncay Güney’in ifadelerinde Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz’la birlikte anılıyor ve Güney, Yılmaz kardeşlerin savcı Baltacı ile yakın olmalarından Veli Küçük’ün rahatsız olduğunu anlatıyor. Tuncay Güney’in kayda alınan ifadesinde sorgucu, Veli Küçük ile Mesut Yılmaz’ın arasının neden kötü olduğunu soruyor, Güney de yanıtlıyor:
“S1 : Sebep ne olabilir.
S2 : Daha önce Turgut Yılmazla arası iyi miydi ki bozuldu?
T.G : Hayır hiçbir zaman Turgut Yılmazla arası iyi değildi.
S2 : Mesut Yılmazla
T.G : Mesut Yılmaz bunu bırakmış sorun burada, Mesut Yılmazla Turgut Yılmazla arası iyi olmadığından dolayı.
S2 : Anladım
T.G : Bir gün sadece bir savcının Engin Baltacıyı aradığını DGM Beşiktaş savcısı, Veli paşa ondan haber alıyor, savcıdan değil, bu ilişkilerinden Turgut Yılmazla Engin Baltacı'nın ilişkisinden dolayı rahatsızlık duyuyor.
Güney’in İstanbul Organize Suçlar Şubesi’ndeki sorgusunun çözümünde yer alan bu ifadede, Veli Küçük’ün Baltacı – Turgut Yılmaz ilişkisinden niye rahatsız olduğuna ilişkin bir detay yok ama Peker’in “Mesut Yılmaz’ın yakını” iddiasını, diğer delillerle birlikte güçlendiren bir tutanak.
(Öndeki Turgut Yılmaz, arkadaki kravatlı, eski DGM Savcısı Engin Baltacı. Foto: DHA - Arşiv)
TURGUT YILMAZ, ESKİ SAVCI BALTACI VE MEHMET CENGİZ: AĞAR’I ZİYARET EKİBİ
DGM Savcısı olduğu dönemde “temiz eller” savcısı olarak sunulan Baltacı, aradan yıllar geçtikten sonra emekli savcı olarak Susurluk hükümlüsü Ağar’ı kaldığı cezaevinde ziyaret ediyor. Üstelik bu oldukça dikkat çekici ziyaret, o tarihte hiç de üzerinde durulmamış, gazetelerde iki satır haber olarak şöyle aktarılmış: “Susurluk davasından aldığı 2 yıllık hapis cezasını Aydın'ın Yenipazar İlçesi'ndeki Kapalı Cezaevi'nde çeken Demokrat Parti (DP) eski Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz, eski DGM Savcısı Engin Baltacı ve işadamı Mehmet Cengiz ziyaret etti.”
DHA’nın 29 Haziran 2012 tarihli haberine göre bu üçlü birlikte izin alıyorlar ve Ağar’ı birlikte ziyaret ediyorlar. Tabii, Ağar’ı ziyaret eden ünlülerin listesinin yanında eski DGM Savcısının ziyaretinin çok da ilginç olmadığı düşünülebilir: Mustafa Koç, Ferit Şahenk, Adnan Polat, Nihat Özdemir, Süleyman Selmanoğlu (dönemin AKP'li Elazığ Belediye Başkanı), İsmail Cevahir, Yüksel Çağlar, Hikmet Çetin, Gültekin Uysal, Fatih Terim, Rıdvan Dilmen, Yıldırım Demirören, Aziz Yıldırım, Fikret Orman, Haluk Ulusoy, Yılmaz Vural, Ersun Yanal, Sadri Şener, Arda Turan, Hıncal Uluç, Ercan Saatçi…
Ancak bütün bu ziyaretlerin yanına eski “temiz eller” savcısını da koyunca manzara tamamlanıyor.
“Temiz eller savcısı” olarak sunulan savcının Susurluk mahkûmunu ziyaretine giden yol ve yol arkadaşları, mafyanın siyaset, hukuk ve ‘iş dünyası’ndaki sürekliliğini de gösteriyor.
Sedat Peker'den Ertuğrul Özkök'e: Hayırdır, sana bu primi niye verdi patronun?
Sedat Peker'den savcılara: Başbakana şantaj yaptım diyorum, ne bekliyorsunuz?
Ertuğrul Özkök, Sedat Peker'in iddialarına yanıt verdi: Sadece patronum Aydın Doğan’dan prim aldım
Sedat Peker'den yeni paylaşımlar: Neden hiç bir gazeteci Mehmet Cengiz'i arayıp sormuyor?
Sedat Peker'in ismini andığı Zafer Salman: Peker ne dediyse doğrudur, savcılarla paylaşırım
Sedat Peker, Mehmet Cengiz'i anlattı: Mesut Yılmaz'ın kumar görüntülerinde aracı oldu