Deprem ve devlet kâbusu: 6 Şubat'ta neler yaşandı?

Deprem ve devlet kâbusu: 6 Şubat'ta neler yaşandı?
6 Şubat 2023 depreminin birinci yılında o günlerde neler yaşandığını, depremzedelerden 'helallik' isteyenleri, çadır satanları, depremi 'içinde sır olan bir olay gibi' görenleri derledik...

HABER MERKEZİ - 6 Şubat 2023 Türkiye tarihinin en büyük felaketi olarak kayıtlara geçti. 11 ili yıkıp geçen depremde on binlerce insan hayatını kaybederken 100 bini aşkın insan da yaralandı.

Peki bu süreçte neler yaşandı? Depremi 'içinde sır olan bir olay gibi' görenlerden depremzedelerden 'helallik' isteyenlere; depremzedelere çadır satanlardan insanlar enkaz altında yerlerini paylaşırken erişim engeli getirilen Twitter'a; haber takip eden gazetecilerin gözaltına alınmasından isyan eden depremzedelerin canlı yayından alınmasına kadar... Kısa Dalga okurlarına unutmamak için hatırlatıyoruz:

6 Şubat 2023 Pazartesi

"Cenazelerimiz kaldırımlarda kalıyor"

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve Hatay'da da büyük bir yıkıma neden olan depreme dair CHP Milletvekili Suzan Şahin, kentteki son durumla ilgili Haber Türk yayınında açıklamalarda bulundu.

Şahin, "Henüz AFAD'la ilgili tek bir kişi gelmedi. Neredeyse 7 saat geçti. Hiçbir devlet yetkilisi yok. AFAD yok, ilgili bakanlar yok. Can çekişiyor vatandaşlar binaların içerisinde, sesleri geliyor. Herkes sinir harbi içerisinde. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla temizlemeye çalışıyor" dedi.

"Hangi binaya gitseniz insanların sesi geliyor"

Kahramanmaraş ve çevre illerdeki depremlerden sonra arama kurtarma çalışmaları tartışma konusu oldu. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu anlatırken, “Arama kurtarma ekiplerinin bir an önce gelmesi lazım. Hangi binaya gitseniz insanların sesleri geliyor” dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ: Provokatif paylaşımlar soruşturuluyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal medyadan depremle ilgili paylaşımlara dikkat çekerken, provokatif paylaşımlar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bozdağ, sosyal medya paylaşımlarında sağduyulu davranılmasını istedi.

'Yardım ekipleri nerede kaldı?'

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve Hatay'da da büyük bir yıkıma neden olan depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen yurttaşlar ve milletvekilleri Hatay'a yardım ulaşmadığını söylüyor. Yakınları için endişe eden yurttaşlar enkaz altından sesler geldiğini ve insanların kurtarılmayı beklediğini ifade ediyor. İşte o paylaşımlardan bazıları:

'Burası Hatay Arsuz, henüz yardım ekipleri hala ulaşmamış'

'Hala AFAD ekibi gitmemiş'

'Biz burda unutulduk'

'Yaralılar ses veriyor, yardım ekibi yok'

'Sesimizi duyun'

"Arama kurtarma ekipleri yetersiz"

Malatya Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, ilçede durumun çok kötü olduğunu, uzman arama kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığını söyledi.

Halk Tv yayınına katılan Kızıldaş’ın “Birinci depremde Malatya’da 150 civarında bina yıkılmıştı ama ikinci depremden sonra net bilemiyorum. Kayıplarımız da her geçen saniye artıyor. İkinci depremden sonra kaç kişi enkaz altında kaldı bilemiyorum. Durum çok kötü, içler acısı. Her binanın başında uzman kurtarma ekibi de yok. Bu, göçük altındaki kişilere ulaşmanın zaman alması anlamına geliyor” sözleri sosyal medyada gündem oldu.

Sağlık Bakanlığı TTB'nin yardım talebine yanıt vermedi

Türk Tabipleri Birliği merkez delegesi Dr. Tahsin Çınar paylaştığı mesajda Sağlık Bakanlığı'na yaptıkları yardım başvurusuna yanıt alamadıklarını belirtti. Çınar mesajında ''Türk Tabipleri Birliği örgütlü ve eğitimli ekipleriyle Sağlık Bakanlığı’na resmi olarak destek başvurusu yaptı. Sağlık Bakanlığı hala cevap vermedi. Bu da burada dursun. Gün gelir hatırlanır.'' ifadelerini kullandı.

"Yüzlerce insan enkaz altında bağırıyor 'kurtarın' diye"

İYİ Parti Adıyaman İl Başkanı Kenan Doğan, Halk TV canlı yayınında Adıyaman'da yaşanan depreme dair, "Devletin eli uzanmadı daha! Hiçbir yardım yok. Yüzlerce insan enkazın altında. Mazot bulamadığımız için makineyi çalıştıramıyoruz. Devleti yönetenlere buradaki yöneticiler yalan söylüyorlar'' açıklamasında bulundu.

“Adıyaman'da bulunan 12 bin kişilik çadır kenti yıktılar bugün toplanma alanımız yok bu yüzden kentte. Devletin eli uzanmadı daha! Hiçbir yardım yok. Yüzlerce insan enkazın altında bağırıyorlar 'kurtarın' diye. Mazot bulamadığımız için makineyi çalıştıramıyoruz. Devleti yönetenlere buradaki yöneticiler yalan söylüyorlar. Vatandaş kendi kendine yetmeye çalışıyor."

7 Şubat 2023

"Burada hafriyat çalışması var, kurtarma yok"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı, Hatay Milletvekili Barış Atay, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’ın İskenderun ilçesinde, yıkılan bir binanın önünde, saat 03.30’da; “Bakın burada herhangi bir kurtarma çalışması yok. Burada resmen hafriyat çalışması var. O AFAD Başkanı da Cumhurbaşkanı da her yer ulaştık diye açıklama yapıyorlar ya her yere ulaştık dedikleri bu. Kendi başlarına, kendi çabalarıyla iş yapmaya çalışan insanlar. Yapayalnız bir şehir" dedi.

"Ölenleri geri getiremeyiz, Adıyaman’ımızı yeniden onaracak Reis’imiz var"

AKP’li Mehmet Metiner’in Adıyaman’daki çaresizliği duyuran bir yurttaşa “Ölenleri geri getiremeyiz. Üzüntümüz sonsuz. Lakin Adıyaman’ımızı yeniden onaracak Reis’imiz var bizim teyzeminoğlu…" diye yanıt verdi.

"Kahramanmaraş'ta kimse yok, askeri derhal kışlasından çıkarın"

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, iki büyük depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta yaptığı çağrıda ordunun kışladan çıkması gerektiğini söyledi. Muharrem İnce, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda şu ifadelere yer verdi:

"Kahramanmaraş Trabzon Caddesi'ndeyiz. Üzülerek söylüyorum ki burada asker yok, polis yok, çorba yok, battaniye yok. Hiçbir şey yok burada! Kardeşim burada can verdi, gelmediler" bundan daha acı bir cümle duymadım ben. Devleti yönetenlere sesleniyorum; Burada kimse yok. Askeri, derhal kışlasından çıkarın."

Sıkıntı "sosyal medyadan yayılan yanlış haberler"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, depremin büyük yıkıma yol açtığı Urfa'ya ziyaret etti. Nebati, "Burada sıkıntı sosyal medyadan yayılan yanlış haberler. Şu anda Urfa'da her şey kontrol altında" dedi.

RTÜK Başkanı gazetecileri hedef aldı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), merkez üssü Maraş olan ve şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişinin yaşamını yitirdiği depremle ilgili yayınlara ilişkin yaptığı açıklamada sahadaki gazetecileri hedef aldı.

“Bazı medya kuruluşlarının yayıncılık ilkelerine uymadıklarını tespit ettik. Afet karşısında tek yürek olan halkımızı doğru bilgilendirmeyenleri, askeriyle polisiyle tüm yetkilileriyle sahada olunmasına rağmen algı çalışması peşinde koşanları yakından takip ediyoruz. Art niyetli olarak manipülatif yayın yapan kuruluşları görmezden gelmemiz mümkün değildir. Üst Kurul olarak bu tarz yayınları yakından takip ettiğimizi tekrar belirtir, kamuoyuna saygılarımızla duyururuz”

Altun: "Yalan haberleri bildirin"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ''Dezenformasyon Bildirim Servisi''nin kullanıma açıldığını duyurdu.

Altun şu açıklamayı yaptı:

"Deprem felaketine ilişkin üretilen ve yayılan şüpheli/yalan olduğunu düşündüğünüz haberleri uygulamamızı telefonunuza indirip bildirebilirsiniz."

Erdoğan'ın sözlerine tepki gösteren vatandaşın sesini kestiler

Habertürk, enkazın önünde bekleyen vatandaşlara mikrofon uzattı. Erdoğan'ın sözlerini eleştiren ve tepki gösteren bir depremzedenin sesi yayından alındı.

Habertürk, deprem bölgesinde depremzedelere mikrofon yöneltti. Bir depremzede, "Erdoğan diyor ki 'AFAD yetişti' nerede yetişti!" dedi. Erdoğan'a tepki gösteren kişinin sesi yayından alındı.

Demirtaş: "Cumhurbaşkanı'nın nerede olduğunu bilen var mı?"

Selahattin Demirtaş 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiği, 20 bin 426 kişinin yaralandığı depremle ilgili paylaşım yaptı. Demirtaş paylaşımında, 'Cumhurbaşkanının nerede olduğunu bilen var mı?' dedi.

Cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 3 bin 381 kişinin hayatını kaybetmesine, 20 bin 426 kişinin ise yaralanmasına yol açan depremlerle ilgili paylaşım yaptı.

Demirtaş, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Felaketin ilk anından beri seferber olup kurtarma, yardım ve dayanışma çalışmalarına katılan herkesi kutluyoruz. Çok zor bir gündü. Emekleriniz çok değerli, sağ olun, var olun. Ne var ki daha fazlası lazım çünkü on binlerce insan halen enkaz altında. 85 milyon tek yürek olmuş, tek adam sisteminin hantallığını, beceriksizliğini, rezaletini aşarak kardeşlerini kurtarmaya çalışıyor."

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nerede olduğunu da soran Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanı, koordinasyon merkezinden bir dakika bile ayrılmamalı, saat başı açıklama yaparak halkı bilgilendirmeli, uyarı ve duyurular yapmalı, halka moral vermeliydi. Nerede olduğunu bilen var mı? Dün gece enkazlardan çığlıklarını duyduğumuz kardeşlerimiz, herkesi dayanışmaya ve ortak akılla hareket etmeye çağırıyor. Lütfen daha fazla dayanışma ve daha fazla koordinasyonla, en azından bugün kurtarabileceğimiz kardeşlerimizi kurtaralım."

"Geliyoruz dediler, gelmediler belki bir tanesi kurtulurdu"

Adıyaman’da enkazda arama kurtarma çalışmaları uzman ekipler olmadan vatandaşların kendi imkanlarıyla yapılıyor. Enkaz altında 4 torunu kalan bir kadın ekiplerin gelmemesine isyan etti.

HDP Milletvekili Abdullah Koç, Adıyaman Kayalık Mahallesi’nde bir enkaz önünde görüntülü açıklama yaptığı sırada Koç’un yanına gelen bir kadın, yetkililere tepki gösterdi. Ağlayarak isyan eden kadın, tek tek torunlarının ismini söyledi.

“4 kuzum gitti, çok güzellerdi”

“4 tane kuzum gitti, çok güzellerdi, biz mahvolduk, bana yardım gelmedi” diyen kadın, arama kurtarma ekipleri için “Biz geliyoruz teyze dediler, kimse gelmedi. Belki bir tanesi kurtulurdu, belki iki tanesi kurtulurdu. Bize bu kadar mı kimse yardım etmez” diye isyan etti.

AFAD dışında koordinasyona izin yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'teki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Kurum, artçı depremler nedeniyle vatandaşların evlerinden uzak durmasını isteyerek geçici barınma alanlarına vatandaşların gelmesi için çalıştıklarını söyledi.

Bakan, arama-kurtarmanın hızlı ilerlemesi için vatandaşların trafiğe çıkmaması gerektiğini ifade ederek "Gereksiz trafik yükünden kaçınmalıyız" dedi. Kurum şöyle devam etti: "Resmi kanallarımız, ilçelerdeki koordinasyon merkezleri dışında hiçbir habere itibar edilmemesini rica ediyoruz. Tüm bölgelerde uyarı mesajları atıyoruz. Bu mesajlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmek isterim. Yetkililerden gelen tavsiye dışında gelen bilgiye itibar edilmemesini rica ediyoruz. Barınma koordinasyonunu AFAD koordinasyonunda yapıyoruz. Bunun dışında herhangi bir koordinasyona müsaade etmeyeceğiz."

Tepki çekti

Bakan Kurum'un açıklamasının üzerine birçok kişi yardımların geciktiğini ve eksik kaldığını belirterek tepki gösterdi.

Sosyal medyada kullanıcılardan bazıları "AFAD yetişemiyor yeterli donanımı ekipmanı bile yok", "Millet 'O yok bu yok' diye yakınıyor, yardıma gelenlere kimse nereye gideceğini söyleyip yönlendirmiyor", "Peki AFAD her yere yetişiyor mu bakan bey?" diye yazdı.

Afet bölgesinde asker kurtarma ekipleri hâlâ yok: ‘Milletvekilleri ve halk enkazdan insan çıkarmaya çalışıyor’

Deprem bölgesinde bulunan milletvekilleri, asker arama ve kurtarma ekiplerinin gelmemesine tepkili. CHP'li Yıldırım Kaya, “Şimdi onlarca, yüzlerce helikopter devreye sokulabilir, artık hava şartı da uygun” derken HDP’li Hatimoğulları "Ne polis var ne asker burada. Hatay devlet tarafından terk edilmiş bir şehir şu an adeta" ifadesini kullandı. İYİ Partili Poyraz ise ‘Kimse yok burada ne asker ne kurtarma ekibi. Şu an hepimiz enkaz başındayız vatandaşa yardım ediyoruz” dedi.

'Yavrum soğuktan ölmüş, dün niye gelmediniz?'

Adıyamanlılar Vakfı Ankara Şube Başkanı Hüseyin Duran, enkazlardan donmuş cansız bedenlerin çıkarıldığını söylerken, kızını kaybeden bir anne ise “Yavrum soğuktan, yağmurdan ölmüş. Dün niye gelmediniz" dedi.

NTV'nin canlı yayınında deprem bölgesi Kahramanmaraş’taki son durumu aktardığı sırada vatandaşların, ‘Yardım zayıf’ demesi üzerine önce ses kısıldı, sonra yayın sonlandırıldı.

NTV muhabiri, “Hasarın en yoğun olduğu cadde bu cadde” diyerek Kahramanmaraş’taki son durumu dile getirirken vatandaşlar “Yardım zayıf” sözleriyle tepki gösterdi. Şenkal, “İnsanlar tepkililer yardımların yeterli olmadığını belirtiyorlar” ifadelerini kullandı. Bu sözlerin duyulması üzerine NTV’de önce ses kısıldı ardından yayın sonlandırıldı.

08 Şubat 2023

"Yardımlara el konuldu"

Depremin en çok etkilediği kentlerden birisi olan Hatay'da, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz'ın yaptığı açıklama gündem oldu. Veryansın TV yayınında konuşan Refik Eryılmaz, kendilerine gönderilen yardımlara el konulduğunu belirterek şunları söyledi:

'Yardım ekipmanına el konuldu, ekipler başka yerlere gönderildi'

"Samandağ’da büyük bir felaket yaşanıyor. Yüzlerce apartmanımız yerle bir oldu. Hala göçük altında yardım bekleyen insanlar var. Yardım ekipleri çok yetersiz. AFAD maalesef Samandağ ayağında sınıfta kaldı. 48 saat oldu hiçbir yardımını görmedik. Ne çadır ne battaniye ne yardım ekibi… Hatta buraya özel ilişkilerle getirttiğimiz yardım ekipmanına el konuldu, ekipler başka yerlere gönderildi. Yardım göndermek isteyenler, başka bir yere gideceği kaygısıyla tereddüt ediyorlar."

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, iktidarın kendi yardımlarına el koyduğunu belirterek "Patnos Belediyesi'nin çıkardığı yardıma Patnos Kaymakamlığı tarafından el kondu" ifadesini kullandı. 10’ar kişilik sağlık ekipleri gönderen HDP’nin yola çıkardığı bazı TIR’lara polis kontrol noktalarında el kondu.

HDP Kriz Koordinasyon Merkezi'nden yetkililer, “HDP’nin AFAD ile ortak dağıtımı kabul etmesine rağmen engellemeler devam ediyor” dedi.

"İBB’ye yeni müfettiş gönderildi

Türkiye’nin deprem felaketi ile sarsıldığı bu günlerde İBB hakkında yeni bir inceleme başlatıldı. Başkanı deprem bölgesinde olan Büyükşehir Belediyesi’ne 2 müfettiş gönderildi.

Twitter’a erişim engeli

Twitter'da birçok kullanıcı, saat 16:30'dan itibaren siteye erişemediklerini bildirdi. Kullanıcılar VPN kullanarak Twitter'a girebildi. Konuya dair resmi açıklama yapılmazken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu paylaşımında "Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz." ifadelerine yer verdi. CHP'li milletvekilleri Ahmet Akın ve Tuncay Özkan, Twitter kısıtlamasının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na giderek, "Sosyal medyadaki daraltmayla ilgili bilgi almaya geldik" dedi.

AFAD'ın Afetlere Müdahale Genel Müdürü Palakoğlu'nun özgeçmişinde 'afet' yok!

Deprem sonrası eleştirilerin odağındaki AFAD'ın Afetlere Müdahale Genel Müdürü Palakoğlu'nun ilahiyat fakültesi mezunu olduğu ortaya çıktı. İYİ Partili Usta, "Palakoğlu, ilahiyat fakültesi mezunu, afetle ilgili hiç iş yapmamış" dedi.

İlk 24 saatte arama kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken yurttaşlar da geç müdahale edilmesine de tepki gösterdi. Son olarak, yeterli müdahaleyi yapmadığı için eleştirilerin odağında olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Afetlere Müdahale Genel Müdürü Palakoğlu'nun ilahiyat fakültesi mezunu olduğu ortaya çıktı.

Usta: Afetle ilgili hiç iş yapmamış

İYİ Parti Genel Başkanvekili Erhan Usta, İsmail Palakoğlu'nun özgeçmişini paylaşarak, ilahiyat fakültesi mezunu olmasına tepki gösterdi.

Usta, Palakoğlu'nun deprem konusunda bilgi sahibi olmadığını ifade ettiğinde paylaşımında, "AFAD Afetlere Müdahale Gn. Müdürü kim? İsmail Palakoğlu Hiç basına bilgi verirken görüldü mü? Hayır. Neden? Çünkü deprem konusunda bilgi sahibi değil, çünkü ilahiyat fak. mezunu. Afetle ilgili bir iş yapmış mı? Hayır. Sizin emaneti ehline veriniz buyruğundan anladığınız bu mu?" diye sordu.

"AFAD, üzerinde bira markası logosu olan firmaların mont bağışını kabul etmedi

İktidar yanlısı A Haber'de program yapan Cemil Barlas, üzerinde bira markası logosu var diye AFAD'ın polar mont bağışını kabul etmediğini yazdı. Barlas, Twitter hesabından şöyle yazdı:

"Üzerinde bira marka logosu var diye afad bu firmaların depolarda duran polar mont bağışını kabul etmemiş.. ilk duyduğumda yalandır dedim ama doğru çıktı.. bu bir kepazeliktir.."

Deprem kampanyasına RTÜK engeli

Fatih Altaylı; HaberTürk, Show TV ile birlikte Bloomberg HT ekranlarından ortak yayınlanan "Bire Bir Deprem Özel" programında yardım toplanacağını, ancak bunun son dakikada RTÜK tarafından engellendiğini aktardı.

Gazetecilere gözaltı

Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Mehmet Güleş ile arama kurtarma çalışmalarına katılan bir gönüllünün röportaj yaptıkları sırada gözaltına alındığı belirtildi.

MA’da yer alan habere göre, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde arama kurtarma çalışmalarını takip eden Güleş, çalışmalara gönüllü olarak katılan ve soyadı öğrenilemeyen Ömer adlı kişiyle çalışmaların gidişatı hakkında röportaj yaptı.

Gönüllünün arama kurtarma çalışmalarını eleştirmesi üzerine alanda bulunan polisin, durumu Diyarbakır Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne bildirdiği ileri sürüldü.

Olay yerine gelen Güvenlik Şube polisleri, gazeteci Mehmet Güleş ile Ömer adlı gönüllüyü gözaltına aldı.

9 Şubat 2023

"Gazetecileri engellemeyin, gerçeği karartmayın"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), deprem bölgesindeki gazetecilerin haber yapmasının engellenmesi üzerine; “Bu karanlık tabloda iktidara ve tüm siyasetçilere bir kez daha çağrı yapıyoruz: Gazetecileri engellemeyin, tehdit etmeyin, hedef göstermeyin, gerçeği karartmayın. İletişimi engellemekten vazgeçin” açıklamasını yaptı.

Hasar tespit çalışmaları öne çekilsin önergesi oylanamadı

İYİ Parti, deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarının yapılması, koordinasyon ve ihtiyaç noksanlıklarının giderilmesine yönelik araştırma önergesinin gündemin önüne çekilerek TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi verdi. AKP'nin ret oyu vereceğini açıkladığı öneri, toplantı yeter sayısı bulunamadığı için oylanamadı.

'Ekipler tam çocuğu kurtaracakları sırada kameraları çağırıp sizin işiniz bitti diyorlar'

Gazeteci Mehmet Akif Ersoy, arama kurtarma çalışmaları sırasında arama kurtarma ekipleri arasında rekabet olduğunu söyledi.

Ersoy Habertürk’te, "Diyorlar ki arama kurtarma yapıyoruz, tam kişiye ulaşıyoruz bir ekip geliyor. Diyor ki ‘Sizin işiniz bitti çekilin onu biz çıkaracağız.’ Kameraları çağırıyorlar. Şu an beni izleyenler kafa sallıyor ve alkışlıyor" ifadelerini kullandı.

10 Şubat 2023

'Kasten öldürmek'ten yargılansınlar

Türkiye Barolar Birliği'nin dilekçesinde tespit edilecek sorumluların Türk Ceza Kanunu’nun Kasten öldürme başlıklı 81. maddesi ve Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi başlıklı 83. maddesi uyarınca yargılanması istendi.

TBB'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Delillerin yok olmaması ve karartılmaması için numunelerin alınması ve incelenmesi dahil, yürütülecek tüm işlemlerde gönüllü ve alanında uzman meslektaşlarımızdan oluşturulacak komisyon ile teknik bilgiye sahip meslek örgütleriyle iş birliği içerisinde sağlıklı bir soruşturma süreci yürütülmesinin temini ve tüm şüphelilerin tespiti için çalışmalara başlanmış olup, cezasızlığın önlenmesi için gerek soruşturma gerekse kovuşturma süreci etkin şekilde takip edilecektir."

İsimleri bile yok: Mezar taşlarına numara yazılıyor

Cenazeler işlemlerin hızlı yapılabilmesi ve karışıklığı önlemek için mezar taşlarına isim yerine numara veriliyor. Farklı şehirlerde defin yapmak isteyenlere ise cenazeleri teslim ediliyor.

Erdoğan, bu defa "soysuzlar" dedi, gecikmeyi kabul etti

Depreme dair açıklama yapan Erdoğan, "Şu ana kadar 94 ayrı ülkeden gelen yardım teklifleri çerçevesinde ekipler ülkemize gelmeyi sürdürüyor. Yıkım, öylesine çok binayı etkilemişti ki yaklaşık 30 bini eğitimli 140 binden fazla kişiyle belki de dünyanın en büyük arama kurtarma ekibini bölgemizde toplamamıza rağmen müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadık. Bu işin istismarını yapan hangi kurum ve kuruluş olursa olsun, hangi siyasi olursa olsun lütfen bunlara inanmayın. Bu millet asildir, bu tür soysuzlara da gereken cevabı inşallah gerekli zamanda verecektir. Temel ihtiyaçlar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını biliyoruz. Nakdi yardımların AFAD üzerinden yapılması istismar ve tereddüdü ortadan kaldıracak bir yöntemdir. AFAD hesaplarına yapılan her kuruş deprem bölgesindeki faaliyetler için harcanmaktadır" dedi.

Depremzedenin sesi TRT'de kesildi

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin merkezi Kahramanmaraş’ta yayın yapan TRT’nin yayını bir depremzede tarafından basıldı.

Mikrofona konuşup sesini duyurmaya çalışan depremzede sesini duyurmaya çalışırken, TRT apar topar yayını kesti.

Depremin ilk 50 saati boyunca ‘yapayalnız’ bıraktıklarını söyleyen depremzede şu isyanı dile getirdi:

“Merhaba sorar mısın yöneticilerinize 2 gün boyunca 50 saat boyunca burayı yapayalnız bıraktıkları için memnunlar mı ? Sorar mısınız, sorun onlara söyleyin.”

Bakan Bozdağ ve AKP'li Eronat yuhalandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentlerden Diyarbakır’a giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı.

Türkiye’yi vuran Kahramanmaraş merkezli depremde arama kurtarma çalışmalarındaki yetersizlik ve bölgelere ulaştırılması gereken yardımların koordineli bir şekilde sağlanamaması tepki çekiyor.

6 Şubat’taki depremden günler sonra bölgeye giden ve polis eşliğinde yıkılan bir binanın olduğu sokağa girmek isteyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP'li vekil Oya Eronat bölge halkı tarafından yuhalandı.

Bölge halkının Bozdağ ve Eronat'a 'Hırsızlar" diye bağırdığı görüldü.

"Cenazeler kayda girmeden defnediliyor"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Adıyaman'da cenazelerin kayda girmediğine dikkat çekti.

Paylan, “Adıyaman’da enkazdan çıkarılan cenazelerin ciddi bölümü kayda girmeden yakınları tarafından defnediliyor. Ölüm sayıları maalesef açıklananın çok üzerinde” dedi.

11 Şubat 2023

Hatay'da delil karartma

Avukat Bedia Büyükgebiz, Hatay’da yer alan Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü için yıkım kararı çıktığını söylediği bir paylaşımda bulundu.

Bedia Büyükgebiz, bugün öğle saatlerine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’ne geldim. Burası tek katlı bir bina. Burada Hatay merkez ve ilçelere ait okul, işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu yüzlerce ıslak imzalı resmî evrak var. Biraz önce şube müdürü yıkım kararının verildiğini yavaş yavaş buraya geldiklerini söyledi. Şu anda karşımda. Mesela arkadaşlar, zemin katın kolon basınç dayanımı 25 MPa olmalı iken bizim gördüğümüz evraklardaki bazı binalarda 7-10 arası. Bu binanın yapımına müsaade etmişler, kat çıkılmış ve sonra karot alınmış. Girilmeyen yüzlerce enkaz bina varken, neden tek katlı devlet dairesinin yıkım kararı olduğunu biri söylesin! Enkazdan geldim, yeni iki çocuk bedeni çıkarıldı- aileler ölülerine tek parça kavuştukları için şükreder konuma geldi burada. Biri bu kararı, mesnedini açıklasın lütfen" demişti. Paylaşımınlar ardından son durum hakkında bildi veren Av. Bügükgebiz, şunları aktardı:

“Son durum bu, meslektaşım Pınar Dursun haber verdi, Gözde İbiş sağ olsun Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Bey ile irtibat kurdurdu. Onlar şu an bakanlarla konuşuyor. Hatay Barosu Başkanı Cumhuriyet Başsavcılığı’na karar vermesi için baskı yapıyor. Biz buradaki kepçeyi durdurduk çünkü bunların hepsi bir delil karartmaya girer neredeyse ıslak imzalı resmi evraklar havada uçuşuyor.

Hemen meslektaşımıza ulaşarak alana geldik. Bina yıkılmıştı. Enkazın kaldırılması için gelen iş makinaları ve itfaiyeyi alandan uzaklaştırdık. Hatay Barosuna haber vererek savcılığa bildirimde bulunulmasını istedik. Savcılığa teslim etmek üzere delilleri korumaya alıyoruz.”

Yurtlar boşaltılıyor, öğrenciler tepkili

Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında kalan öğrencilerin, odalarını boşaltmaları istendi. “Barınamıyoruz Hareketi”, bazı yurtlarda öğrencilerin dolaplarının kilidinin kırıldığını, eşyalarının çöp torbalarına konularak yurt koridorlarına yığıldığını; “Depremzedeleri de bizi de mağdur ediyorsunuz. Otellerinizi, saraylarınızı, boş evleri açın” mesajı ile açıkladı.

12 Şubat 2023

Adıyaman'da yerle bir olan İsias Otel için suç duyurusu

KKTC Barolar Birliği Başkanı Avukat Haşan Esendağlı, depremde yıkılan Adıyaman’daki İsias Otel ile suç duyurusunda bulunduğu açıkladı

Adıyaman'da depremde yıkılan İsias Otel'de 43 kişilik turist rehberi kafilesinden 28 kişi hayatını kaybederken, 35 kişilik Kuzey Kıbrıslı ortaokul voleybol takımı kafilesinden kurtulan olmadı. Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre, otelin bağlı bulunduğu İsias Otelcilik Turizm ve Taşımacılık İnşaat Ticaret Sanayi Anonim şirketinde büyük ortak konumunda Mehmet Fatih Bozkurt bulunuyor.

KKTC Barolar Birliği Başkanı, Avukat Hasan Esendağlı, depremde yıkılan Adıyaman’daki İsias Otel ile ilgili Türkiye Barolar Birliğinin suç duyurusunda bulunduğu açıkladı. Esendağlı'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şöyle denildi: "Türkiye'de bu konuda suç duyurusunda bulunarak yasal süreci başlatmış olan Türkiye Barolar Birliği'nin Başkanı Av. Erinç Sağkan ile görüştüm. Yargısal sürecin başlatılması ve takibinde bize ve yakınlarını, evlatlarını kaybeden ailelerimize T.B.B. tarafından her türlü hukuki destek verilecek ve tam bir işbirliği ve koordinasyon içerisinde yargısal süreçte doğru adımların atılmasını sağlayacağız."

Aynı şekilde Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Tunç Adanır da "Türkiye'deki muhataplarımıza ilaveten Kıbrıs'tan teknik bir heyetin numune alıp, Kıbrıs'a da getirmesi için şu anda gerekli çalışma ve girişimleri yapmaktayız. Kaybettiğimiz canların hakkını ne pahasına olursa olsun sonuna kadar arayacağız" diye konuştu.

İskenderun Devlet Hastanesi'nin 'depreme dayanaksız' olduğu ortaya çıktı

Hatay'da yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi Eski SSK binasının A bloğunun depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı. Hastanenin resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre; Hastane Tanıtım Sunumu'nda A Blok için 2012 yılında "deprem dayanıklılık testi raporu olumsuz gelmiştir" yazdığı görüldü.

13 Şubat 2023

Yağmacı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan kişi işkenceyle öldürüldü

Çağdaş Hukukçular Derneği, depremin etkilediği illerden Hatay'da jandarmanın yağma iddiasıyla gözaltına aldığı Ahmet Güreşçi'nin işkence sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada bugün Hatay Büyükburç Mahallesi'nde jandarmanın gözaltına aldığı Ahmet Güreşçi'nin gördüğü ağır işkenceler sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, olayı takip etmek isteyen avukatların da "Sizin de başınıza gelir" denilerek tehdit edildikleri de ifade edildi.

İzmir Büyükşehir: Eski Hilton'u depremzedelere açmak istedik, kabul edilmedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hissedarı olduğu eski Hilton Oteli binasının depremzedelere açılması için büyük hissedar Ata Holding ile gerekli görüşmelerin yapıldığını, ancak binanın satılacağı gerekçesiyle taleplerinin olumsuz karşılandığını açıkladı.

Öğrenciler uzaktan eğitime geçişi protesto etti

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki yıkıcı depremlerin ardından üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi protesto edildi. Beyazıt Meydanı'nda toplanan grup basın açıklaması öncesi depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi öğrencisi Lisan Alayoğlu grup adına açıklama yaptı.

"Büyük sorunları tetikleyecek, yanlış bir adım olarak değerlendiriyoruz"

Açıklamada, "Ülkemizin dört bir yanında afetin yarattığı yaraları sarmaya çalışırken yetkililer tarafından alınan kararları endişeyle takip etmekteyiz. 11 Şubat 2023 tarihinde alınan KYK yurtlarının depremzedelere açılması ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararını daha büyük sorunları tetikleyecek, yanlış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Evlerini kaybetmiş insanların uzaktan eğitim ile derslere verimli bir şekilde katılmaları beklenemez" denildi.

Açıklamada, "Eğitimin bir parçası olan sosyalleşmenin mekanı olarak kampüslerimizden koparılmamız geçmişte de tecrübe ettiğimiz üzere büyük psikolojik yıkımlara yol açmıştır. Bunun tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Yüz yüze eğitim hakkımızın elimizden alınmasını kabul etmiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Deprem protestosuna müdahale: 20 gözaltı

İşçi Emekçi Birliği’nin “Deprem değil, kapitalizm öldürür” şiarıyla Şişli’de bulunan Cevahir AVM önünde gerçekleştirmek istediği basın açıklamasına polis müdahale etti.

Bahçeli Ahbap ve Babala'yı hedef aldı

Partisinin grup toplantısında konuşan Devlet Bahçeli, Ahbap ve Babala TV'yi hedef aldı: "Bu sahtekarlar televizyonlarda yer almamalı."

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin haftalık grup toplantısında gündeme yönelik açıklamalarda bulundu. "Yara bere içindeyiz ama mutlaka iyileşeceğiz" diyen Bahçeli konuşmasında "Sarsıldık fakat düşmeyeceğiz. Binalar üzerimize çöktü fakat Türkiye'nin tökezlemediğini göstereceğiz. Devletimiz ve hükümetimiz en aşağılık karalama kampanyalarına aldırış etmeden tarihi görevini yaptı" " ifadelerini kullandı.

Devletin ve hükümetin hakkını teslim etmek lazımdır. 'O yetişemedi ben yetiştim' tartışması deprem kadar yıkıcıdır. Ön yargılı tavırlardan bıktık. Fırsat düşkünü alçaklardan tiksindik. Gerçekleri çarpıtan, çalışmaları sulandıran sahtekarları biliyor, görüyoruz. Sürüde koyunu olmayan çobanla uğraşır.

Devleti kenara itip ahbap çavuş ilişkisiyle yardım toplanması, bu kapsamda paralel bir hat kurulması, devletin inandırıcılığını gölgelemektedir. Bizim nazarımızda itibar edilmemesi gereken bir yanlıştır. Hatay'da baraj yıkıldı yalanını sosyal medyada servis edenler afet bölgesinde neyin peşindedir. Devletin yetişemediği ne vardır da Ahbapçılar ve Babablacılar akbaba gibi kanat çırpmaktadır. Bu sahtekarlar Türkiye televizyonlarında artık yer almamalıdır. Bindikleri dalı kestiklerini ne zaman anlayacaklardır?"

14 Şubat 2023

"Valiler belediyelerden yardım kabul etmiyor"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: "Arıyorsunuz şehrin valisini, 'Geçmiş olsun sizin için ne yapabilirim?’, ‘Sağol başkan bizim şu anda ihtiyacımız yok’ diyor. 3-4 gün sonra bakıyorsunuz ki ortalık perişan, yetişemiyorlar. Gönderdiğimiz bazı araçlar zaman zaman bazı afetlerde şehre sokulmadı.”

15 Şubat 2023

"Depremzedeler enkazdan donarak ölmüş vaziyette çıkarılıyor"

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Halk tv'de katıldığı bir canlı yayında "Depremin daha ilk gününde madencilerimizle kurtarma kabiliyetimiz vardı, izin vermediler. Depremzedeler enkazdan donarak ölmüş vaziyette çıkarılıyor, AFAD'ın kendisi afet, suç duyurusunda bulunacağız." açıklamasında bulundu.

Ailesini ararken "Devlet nerede?" diye sorana “Devleti aşağılama” soruşturması

Eski Cumhuriyet Savcısı ve avukat Osman Kaçmaz, enkazdan ailesini çıkarmaya çalışan bir avukat hakkında Twitter hesabından “Devlet nerede?” diye sorduğu için hakkında “Devleti aşağılama” suçundan soruşturma açıldığını duyurdu.

16 Şubat 2023

"Türkiye Tek Yürek" Kampanyası'nda toplanan 115 milyar TL'nin yarısından fazlası kamu kurumlarından

Depremden etkilenen 11 ildeki depremzedeler için organize edilen "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında, 115 milyar liranın üzerinde rekor bağış toplandı. Bağışların vergi matrahıMerkez Bankası: 30 milyar TL

Gecede yapılan bağışlardan öne çıkanlar şöyle:

  • Vakıfbank: 12 milyar TL
  • Ziraat Bankası: 20 milyar TL
  • TMSF: 2 milyar TL
  • Halkbank: 7 milyar TL
  • Ziraat Katılım Finans: 1 milyar TL
  • Türksat AŞ: 60 milyon TL
  • Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi: 3 milyon TL
  • İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü: 5 milyon TL
  • THY: 2 milyar TL
  • Vakıf Katılım: 1 milyar TL
  • Savunma Sanayii Başkanlığı: 3 milyar 600 milyon TL
  • Emlak Konut: 1 milyar TL
  • Türk Telekom: 2 milyar TL
  • Borsa İstanbul: 2 milyar TLndan düşülmesi ve kamu kurumlarının yaptığı bağışlar gecenin tartışma konusu oldu.

Deprem yardımlarına kayyım atanmasına protesto

HDP'nin Pazarcık'ta kurduğu Kriz Koordinasyon Merkezi'ndeki çalışmaların Pazarcık Kaymakamı tarafından askerler eşliğinde engellenmesine karşı İstanbul’da yapılan basın açıklamasına polis müdahale etti.

Tarikatlar tarafından kaçırıldığı iddia edilen refakatsiz çocuklar için suç duyurusu

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nden "tarikatlar tarafından kaçırıldığı iddia edilen" refakatsiz çocuklar için yapılacak suç duyurusuna çağrı yapıldı.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği 7 Şubat Cuma saat 12.00'de Antalya Adliyesi’nde deprem sonrasında tarikatlar tarafından kaçırılan refakatsiz çocuklar için suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. Dernek, "Konuya dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan derhal açıklama bekliyoruz. Ne küçüklerimizin yaşadığı trajedinin tarikatlar tarafından istismarına ne de küçüklerimizin istismarına izin vermeyeceğiz. Tarikat ve cemaatler çocuklarımız için deprem kadar büyük bir afettir. Çocuklarımız sahipsiz değildir" açıklamasını yaptı.

17 Şubat 2023

Nakliye fiyatları ikiye katlandı

Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, 11 ili etkileyen depremin ardından evleri hasar görenlerin, bir an önce eşya taşımak istediklerini, bunun sektörde talebi artırdığını söyledi. Ayılmazdır, deprem bölgesinden taşınmak isteyenlerden, özellikle fahiş fiyat konusunda ciddi şikayet aldıklarına dikkat çekerek, bunun önüne geçmek için çaba harcadıklarını bildirdi.

Milletvekilleri misafirhaneyi işgal etti, depremzede sokakta kaldı

Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Orman Genel Müdürlüğü misafirhanesi birkaç yıldır ne yazık ki bazı milletvekilleri ve danışmanlarına tahsis edilmiş durumdadır. Şu anda 20 oda büyük bir çoğunluğu kapalı olmasına rağmen depremzedelere açılmamaktadır" dedi.

Diyanet'ten 'depremzede evlatlık' sorusuna yanıt

Depremde ailesini kaybeden ve refakatsiz duruma gelen çocuklara yönelik etkili bir takip mekanizması kurulamaması tartışılırken Diyanet, "Depremzede çocuklar evlat edinebilir mi?" sorusuna dikkati çeken bir yanıt verdi. Yanıtta, evlatlığın mirasçı olma hakkı bulunmadığı belirtilerek, "Evlan edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz" denildi.

19 Şubat 2023

Bahçeli, depremden 15 gün sonra ilk kez bölgeye gitti

Depremden tam 15 gün sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte deprem bölgesine gidecek. Bahçeli, depremden sonra bölgeye gitmemesi ve suskunluğu nedeniyle yoğun biçimde eleştirilmiş, 14 Şubat’ta yaptığı Meclis grup toplantısında, “MHP Genel Başkanı olarak depremden zarar görmüş illerimizi, vatandaşlarımızı ziyaret etmek amacıyla, kararı tatbik etmek için makul bir zaman kollamıştım. O zaman gelmiştir” demişti.

Dini içerikli çocuk kitapları da yolda

Kahramanmaraş'ta iki hafta önce meydana 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), bölgeye 15 bin Kur'an-ı Kerim gönderdi. Bölgede 'manevi rehberlik' yapacak din görevlilerinin de olduğunu belirtildi.

Adıyaman'da yıkılan otelin ortağı serbest

Adıyaman'daki Bozdoğan Otel'in ortaklarından Nazan Bağcı, serbest bırakıldı. Adıyaman 1'inci Sulh Ceza Hakimliği'nin 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan arama kararı çıkardığı Bağcı, yolcu karşılamak için gittiği İstanbul Havalimanı'nda dün gözaltına alınmıştı. Emniyetteki sorgusu tamamlanan Bağcı, daha sonra mahkeme sevk edildi. Gaziosmanpaşa Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan Bağcı, yurt dışı çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Bahçeli: "İçinde sır olan bir olay gibi geliyor bana"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgelerini ziyaret etti. Bahçeli Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada "Bu büyük felaket mucizelerle anlam kılınmış, içinde sır olan bir olay gibi geliyor bana" dedi.

20 Şubat 2023

Karaismailoğlu: "Depreme dayanıklı yollar sayesinde ulaşımı kesintisiz sağladık"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, depremin etkilediği illerden Adıyaman'da yaptığı açıklamada, bakanlığın yaptığı altyapı çalışmalarını ve yolları övdü. Karaismailoğlu, "Yunanistan büyüklüğündeki bir coğrafyayı etkileyen bir depremde binlerce kilometre yolumuzun olduğu bir alanda sadece birkaç yolumuz depremden etkilendi' dedi.

Kiralara 'deprem zammı'

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeden göç etmek zorunda kalanların kiralık ev arayışı devam ediyor. Bazı ev sahipleri, kiralara yüzde 30 ila 40 arasında zam yaptı. Fiyat artışlarının yüzde 30 ila 40 civarında olduğunu vurgulayan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, ''Gayriresmi emlakçılık yapanlar ile art niyetli ev sahipleri nedeniyle, kiralar yüzde 30 ila 40 arasında yükseldi. 5 bin lira olan ev, 7 bin liraya, 7 bin lira olan ev 10 bin liralara yükseldi. Bahçeli müstakil dubleks ev veya villa da 20 bin liraya kadar ilanın verildiğini görüyoruz. O bölgelerde o evlerde 7 bin liraya kiraya oturuyorlar'' ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde yeterli çadır yok

Hatay'da meydana gelen yeni depremlerin ardından konuşan Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, "Bugüne kadar hava çok soğuktu. Çadırı olmayan vatandaşlar eve girmeye zorlandı. İnsanları bu şekilde ölüme itmenin anlamı yok. Vatandaşlarımız bir an önce çadır ihtiyacının karşılanmasını talep ediyor" ifadelerini kullandı.

Eryılmaz'ın bu sözleri üzerine, birçok ünlü isim "depremin üzerinden 14 gün geçtiği halde çadır yok", "televizyonda o kadar yardım toplandı" sözleriyle çadır yetersizliğine tepki gösterdi.

22 Şubat 2023

Halk TV, FOX TV ve Tele1'e ağır yaptırım

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, haftalık olağan toplantısında deprem yayınlarını mercek altına aldı ve , 5 ayrı dosyayı karara bağladı.

FOX’ta yayınlanan “Orta Sayfa” programında moderatör Doğan Şentürk, yayında hayırsever vatandaşların gönderdiği kışlık giyim malzemelerinin AFAD tarafından kabul edilmeyerek geri gönderildiğini söylemişti. RTÜK, yayıncı FOX’a üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Halk TV’nin iki ayrı dosyası görüşüldü. “Büyük Felaket Özel Yayın” programında TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın “Buradaki tablodan sonra herkes şunu kafasına kazıyabilir. Bu ülkede böyle bir devletin düşmanı olmak haktır ve meşrudur” şeklindeki sözleri nedeniyle Halk TV’ye üst sınırdan 5 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulanmasına karar verildi.

Halk TV’nin ikinci raporu ise deprem bölgesinden yayına bağlanan Şirin Payzın’ın sözlerine ilişkindi. Payzın’ın bölgede sistematik yağmacılık ve hırsızlık yapıldığı iddiaları masaya yatırıldı. Üst Kurul, Halk TV’ye üst sınırdan idari para cezası verdi.

Tele 1’in “18 Dakika” programında Merdan Yanardağ’ın depremdeki yıkımın sorumlusunun siyasi iktidar ve belediyeler olduğunu öne sürmesi ve “İnsanlar bile bile bu merkez sağ, muhafazakâr partilere, gerici partilere oy vermeye devam ettiler. Gölcük depreminin nedenini Ya işte oradaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, Donanma Komutanlığı'nın orduevinde dans ediyorlardı, bu yüzden Allah'ın cezası onları vurdu. diyen zihniyet bugün iktidardır” şeklindeki sözleri de yayıncılık ilkesi ihlali kabul edildi. RTÜK, Tele 1 hakkında üst sınırdan idari para cezası ve yine üst sınırdan 5 kez program durdurma cezası kararı verdi.

Tele 1'in “Forum” programında ise, sunucu Namık Koçak’ın Macar Arama Kurtarma ekibinin başından geçtiğini iddia ettiği, “Bir benzinlikte pet şişe suyun dövizle parasını istediler” şeklindeki sözleri rapora konu oldu.

Üst Kurul, Tele 1’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Kamuda ve özel sektörde çalışanlara "iş başı" baskısı

Deprem bölgesinde pek çok KESK (Kamu Emekçileri Konfederasyonu) üyesi depremzedenin işe çağrıldığını ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Son alarak Adıyaman Valiliği tarafından depremden dolayı il dışına çıkan depremzedelerin göreve geri çağrıldığına dair bilgi aldık” dedi.

Kısa Dalga'ya konuşan Bozgeyik, konuya dair Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini ancak herhangi bir şekilde dönüş gelmediği bilgisini verdi.

23 Şubat 2023

Konteyner ev fiyatları depremden sonra yüzde 30 arttı

İmalatçılar, ortalama 50 bin ile 100 bin TL arasında değişen konteyner evlerin fiyatlarının deprem öncesine göre yüzde 20-30 arasında arttığını belirtti.

'Ben istifa edeceksem...'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "İstifa etmesi gerekiyorsa 11 ilin belediye başkanı da istifa etsin. Ben istifa edeceksem 10 belediye başkanı da istifa etmeli" dedi.

Kızılay Başkanı Kınık: AFAD'a çadırları biz dikiyoruz, kendi logolarını koymayı tercih ediyorlar

Maraş depremlerinin ardından 18 gün geçerken bölgede hala çadır sorunu yaşanması tepkilere neden olmuştu. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, "Çadır açığımız büyük. "Bugün çadır niye yok" diye sorarsanız, 2018'den beri Süleyman Soylu'ya bağlı bir kurum olarak çalışan AFAD'ın gevşekliğinden. 2,5 yıl Kızılay'dan çadır almamışlar. Son raporlarında 100 binden az çadırları var. 100 bin çadırla bu afete yakalanmışlar" dedi.

24 Şubat 2023

Tarikat kurslarına götürüldüğü iddia edilen depremzede çocuklar

Bir yandan enkazdan çıkarılan kayıp çocuklar aileleri tarafından aranırken, diğer yandan depremzede çocukların cemaat kurslarına yerleştirildiği iddiaları gündeme geliyor. Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, iddiaların araştırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Genç depremzede intihar etti

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden olan Hatay'da, çok sayıda yakınını kaybeden 20 yaşındaki depremzede Berke Kutay Şahin intihar etti. Sosyal medya hesabından arkadaşlarının fotoğraflarını paylaşan Şahin, son paylaşımında ise “Siz sanıyorsunuz ki hep tanımadıklarınız ölecek" yazılı bir paylaşım yaptı.

26 Şubat 2023

Kızılay, AHBAP’a çadır sattı

Gazeteci Murat Ağırel, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3'üncü gününde Kızılay'ın Haluk Levent'in başkanlığını yaptığı, afet bölgesindeki çalışmalarını sürdürerek depremzedelere destek olan AHBAP’a 46 milyon TL'lik çadır satışı yaptığını iddia etti.

Murat Ağırel, Cumhuriyet gazetesinde bugünkü yazısında Kızılay hakkındaki iddiasını açıkladı. "Her felakette yardım için mesaj atan ve yurttaşların yardım isteyen Kızılay çadırları neden ortada yoktu?" diye soran Ağırel, Kızılay'ın, depremin 3'üncü günü AHBAP’a 46 milyon TL tutarında çadır satışı gerçekleştirdiğini öne sürdü. Ağırel kurumun elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiğini iddia etti.

AHBAP, 'Kızılay'ın çadır satışını' doğruladı

AHBAP Derneği, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kızılay'dan çadır alındığı bilgisini doğrulayarak " Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik." açıklaması yaptı.

Konuyla ilgili bir açıklama da Kızılay Başkanı Kerem Kınık'tan geldi. Kınık, "Yasaldır, akılcıdır, ahlakidir" dedi. Kızılay'ın çadır satışı sosyal medyanın gündemine oturdu.

Statlarda "Hükümet istifa" sloganları

Fenerbahçe'nin Konyaspor'u konuk ettiği maçta, Fenerbahçe taraftarı "Hükümet istifa!" sloganları attı. Bugün de İnönü Stadyumu'nda yapılan Beşiktaş ve Antalyaspor maçı öncesinde taraftarlar 'Hükümet istifa' sloganı attı.

Spor Toto Süper Lig'in dün ve bugün oynana 23'üncü hafta erteleme maçlarında atılan 'Hükümet istifa' sloganları sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kulüp başkanlarına çağrı yaptı.

Kulüp başkanlarına müsabakaların seyircisiz ya da gerekli tedbirlerin alınarak oynanması gerektiği uyarısında bulunan Bahçeli şunları söyledi:

"Bütün kulüp başkanlarının müsabakaların ya seyircisiz ya da gerekli tedbirlerin alınarak oynanması hususunda acil ve gerekli adımları atmaları kaçınılmaz görevleridir. Milliyetçi Hareket Partisi konunun takipçisidir."

27 Şubat 2023

Kızılay'ın çadır ticareti yargıda

Kızılay’ın çadır satışı, yargıya taşındı, iddiaları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturacak. Hatay Barosu Eski Başkanı Ekrem Dönmez, Türkiye Kızılay Derneği Başkanı Kerem Kınık ve Kızılay yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukat Dönmez, Kınık ve diğer dernek yönreticilerinin “görevlerini kötüye kullandıkları”nı belirterek yargılanmalarını istedi. Suç duyurusu dilekçesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

AFAD'a inanılmaz ihmal iddiası

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Kahramanmaraş merkezli ilk depremin ardından AFAD'in yaptığı duyuru ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimlere gönderdiği yazıda depremden etkilenen iller sıralanırken Adıyaman’a yer verilmediğini söyledi.

"Deprem sonrası ‘Müdahale etmeyin, bekleyin’ denilince ordu komutanı hüngür hüngür ağladı"

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, depreme hemen müdahale etmek isteyen ordu komutanının aldığı “Müdahale etmeyin, bekleyin” yanıtı sonrası hüngür hüngür ağladığını yazdı.

"Yetkililer kaç çocuğun kaçırıldığını ya bilmiyor ya gizliyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, deprem bölgesinde kaç çocuğun kaybolduğuna dair resmi açıklama olmamasını eleştirerek, “Bugüne kadar kaç kayıp ihbarı yapıldığı özellikle gizleniyor” dedi.

Erdoğan, Adıyamanlılardan 'helallik istedi'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Adıyaman'daki konteyner kentteki açıklamasında, ilk kez yetersiz müdahaleyi kabul etti.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle: "Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava nedeniyle ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

28 Şubat 2023

Erdoğan: Bilim insanları bu afeti istisnai bir tabiat hadisesi olarak tanımlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile birlikte Kahramanmaraş Elbistan'da bulunan Kardeş Şehir Geçici Konaklama Merkezi'ni ziyaret etti.

Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aynı gün içinde 9 saat arayla yaşanan bu depremler maalesef ilçemizde çok ağır tahribata yol açtı. İlk depremi ağır veya az hasarla atlatan binaların tamamı ikinci depremde enkaza döndü. Bilim insanları bu afeti istisnai bir tabiat hadisesi olarak tanımlıyor" dedi.

Gündem